Za Antića, Srbijagas i Bajatović - primer

Srbija je potpuno energetski stabilna i bezbedna, a Srbijagas je počeo da ostvaruje odlične rezultate kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

19:22

Default images
Foto: Tanjug

Antić je najavio da je većina toplana u Srbiji spremna za početak grejne sezone koja počinje 15. oktobra, za koju očekuje da neće biti problema u snabdevanju energentima i toplotnom energijom.

Ministar je istakao da se za jedan broj toplana vode dodatni razgovori da bio one imale dovoljno energenata do kraja grejne sezone.

Na energetskoj konferenciji povodom 10.godišnjice postojanja Srbijagasa, Antić je podsetio da je snižena cena gasa za oko devet odsto i poručio da ne postoji nikakvo razmatranje, niti plan za novo poskupljenje struje u ovoj godini.

"U poslednjih godinu i po dana Srbijagas je ušao u novu fazu rada i ima podršku vlade da obavlja svoju osnovnu delatnost - nabavku i isporuku i naplatu gasa", reako je Antić i podsetio da je Srbijagas prošao kroz teške periode jer se preko te kompanije vodila socijalna politika, cene gasa nisu bile adektavne kao ni podrška države, kao i da je Srbijagas morao da preuzima preduzeća u restrukturiranju.

"Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović bi mogao da bude generalni direktor polovine tih preduzeća u restrukturiranju", rekao je Antić i dodao da se rad tih preduzeća ozbiljno odrazio na poslovanje Srbijagasa, jer mu je to donelo nove dugove.

"Srbijagas je prošao i kroz teške gasne krize, ali je i u tim situacijama uspeo da obezbedi Srbiji i građanima dovoljne količine gasa", rekao je Antić i dodao da su pred tom kompanijom najbolji dani.

Ministar je istakao da je to preduzeće sada nema nijedan dinar duga prema Gaspromu za proteklu grejnu sezonu, što nikada ranije nije bilo.

"Očekuje se da će do početka sledeće godine i dugovi prema Jugorosgasu biti izmireni", rekao je Atić.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom su veliki gasni projekti i najavio je da će se u oktobru sa Garspromom razgovarati o detaljima proširenja skladišta Banatski dvor na milijardu kubika.

Antić je naveo da se razmišlja i o novom gasnom skladištu Banatski Itebej i radi ozbiljna studija, ističući da bi sa ta dva skladišta Srbija imala oke dve milijarde metara kubnih gasa što je gotovo naša godišnja potrošnja.

Prema njegovim rečima, očekuje se novi investicioni ciklus u obnovljive izvore energije, uz podsticaje države i do kraja godine biće pušten u rad prvi vetropark u Srbiji.

Kada je reč o snabdevanju naftom i naftnim derivatima, Antić je rekao da je Srbija počela formiranje obaveznih rezervi nafte i do kraja ove godine imaće obezbeđene rezerve za devet dana snabdevanja.

"Plan je da do 2023. godine te rezerve postepeno rastu i da dostignu sigurno snabdevanje zemlje u periodu od nekoliko mesec", najvio je ministar energetike.

"U energetskom sektoru se radi na restruktuiranju javnih preduzeća, Srbijagasa i EPS-a, tako da se 2016. godine očekuje da EPS postane moderna, efikasna i profitabilna kompanija", ocenio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: