Gužve na šalterima zbog reprograma

Danas zvanično ističe rok za mogućnost sklapanja konačnog reprograma duga za struju, koji je EPS ponudio potrošačima.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.11.2013.

10:03

Default images

Poslednja šansa za plaćanje dugova za struju. Iako akcija za reprogram duga traje od 15. avgusta, sudeći prema gužvama ispred šaltera elektrodistribucije u Beogradu, veliki broj građana je čekao poslednji trenutak da iskoristi tu mogućnost, zbog čega će šalteri biti otvoreni i sutra.

Od 370.000 dužnika, do sada je sporazum o reprogramu potpisalo 222.000 ili oko 55 odsto. Od 3.600 domaćinstava koja duguju više od milion dinara, samo 234 je tražilo reprogram duga.

Potparolka Elektrodistribucije Beograd (EDB), Sandra Alagić, kazala je Tanjugu da će svi šalteri na svih devet punktova EDB-a biti otvoreni danas i sutra do 20 sati, do kada će biti primani zahtevi potrošača.

"U toku današnjeg dana ili sutra, pretpostvaljam da će da nagrnu jer je veoma interesantan podatak da je većina ovih potrošaća platila odjednom i dobila otpust od 40 odsto", kazala je Alagićeva.

Ona je istakla da su gužve velike, iako je broj šalterskih službenika maksimalno povećan gde god je to fizički bilo izvodljivo, ali da su kapaciteti šalter sala ograničeni.

Alagićeva je naglasila da je samo poslednje nedelje 10.000 potrošača sklopilo reprogram, dodajući da ukupan broj potrošača koji su sklopili ugovor sa elektrodistribucijom u Beogradu iznosi 40.000, zaključno sa jučerašnjim danom.

Od toga, najveći broj potrošača je iz kategorije domaćinstva, a samo 2.000 iz kategorije privrede, precizirala je Alagićeva, i napomenula da je preko tri milijarde dinara ušlo u reprogram.

U to da su pred šalterima dugi redovi imali su prilike da se uvere ekipe TV B92, ali i agencije Tanjug. Građani uglavnom nisu bili raspoloženi za slikanje, a retki koji su dali izjave našoj televiziji zaostatak u naplati računa za struju uglavnom su teškom pravdali ekonomskom situacijom.

Kako prenosi Tanjug, bilo je i više primera porodica koje su došle zajedno, ciji su članovi "u smenama" čekali u redu.

Ovo je poslednji reprogram i poslednja šansa dužnicima da plate dugovanja za struju na rate, kažu u EPS-u, i podsećaju da je akcija za zaključivanje ugovora o reprogramu počela 15. avgusta ove godine.

Dugovi, u zavisnosti od visine iznosa, mogu da se izmire na 12 do 120 rata, a u slučaju reprograma do 60 rata korisnik dobija otpust dela duga.

Dužniku koji odluči da plati ođednom 60 odsto duga, biće oprošteno preostalih 40 odsto dugovanja.

Sporazum mogu zaključiti svi dužnici, pa i oni koji su tuženi i oni kod kojih je pokrenuta prinudna naplata, ali uz uslov da privrednom društvu za distribuciju nadoknade sve troškove sudskog postupka.

Čak i potrošači koji su ranije potpisali sporazume o reprogramu, mogu da se prilagode novim povoljnijim uslovima izmirenja duga.

Ukupan stari dug privrede i domaćinstava bio je oko 78 milijardi dinara, a reprogramom je do sada naplaćeno oko 20 odsto potraživanja.

Iz EPS-a poručuju da će dužnici koji ne sklope sporazum o otplati duga na rate već u decembru ući u proces prinudne naplate, a ako to ne bude moguće, sledi tužba i sudski postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: