Mnogi žele subvencionisani kredit

Kod nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita ove godine zabeleženo veće interesovanje za subvencionisane pozajmice, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 21.10.2013.

21:50

Default images

Bez obzira na besparicu, potražnja za stambenim subvencionisanim zajmovima, ne jenjava. Ove godine je kod Nacionalne koroporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) zebeležen čak i blagi rast interesovanja za pozajmice uz pomoć države, u odnosu na prošlu godinu.

Za potrebe subvencionisanja stambenih kredita, koji su i najpovoljniji, iz budžeta Srbije ove godine izdvojena je milijarda dinara.

Sa tim novcem planirano je da se odobri oko 1.700 subvencionisanih stambenih kredita.

Do sada, Nacionalna korporacija je odobrila 1.400 subvencionisanih kredita.

"Prosečan iznos za subvencionisane stambene pozajmice je 42.000 evra, odnosno 33.000 evra za komercijane kredite. Kada je o interesovanju za kredite osigurane kod Nacionalne korporacije reč, uočavamo blagi rast u odnosu na isti period prošle godine", ističu u ovoj korporaciji.

Nezahvalno je, kažu u NKOSK-u, procenjivati koliko će se još tačno kredita realizovati, ali prema gruboj proceni, sa preostalim sredstvima moglo bi se odobriti još oko 300 kredita.

"Na osnovu dosadašnjeg iskustva i trenutne dinamike pristizanja zahteva, procenjujemo da će preostala sredstva biti dovoljna da se omogući subvencionisanje stambenih kredita skoro do kraja 2013. godine", naglašavaju u NKOSK-u.

U Korporaciji ističu da su korisnici stambenih kredita u Srbiji generalno uredni u otplati svojih kredita.

"Ne možemo reći da trend rasta kredita sa problemom u otplati ne postoji, ali u ovakvom ekonomskom trenutku i dalje je pristojno mali. U tekućoj 2013. godini Korporacija je otpočela plaćanja za oko 100 dospelih kredita, ukupno učešće dospelih je svega oko 0,72 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita od oko 74.000", navode u NKOSK-u.

Trenutno, procentualno učešće problematičnih kredita u ukupnom broju i nije tako alarmantan.

U Korporaciji, kako sami tvrde, spremni su i za situacije sa većim brojem problematičnih kredita i reagovaće prema već predviđenim rešenjima.

Ranijih godina država je sa više novca subvencionisala stambene kredite, ali je zbog krize dotacija smanjena. Država planira da i u narednoj godini subvencioniše stambene kredite, bez obzira na mere štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: