Beograđani ne kupuju ni na sniženju

Pale cene voća i povrća na gradskim pijacama, ali prodaja slabo ide. Samo 30 dinara za kilogram šljiva, tikvica, patlidžana ili paprika, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 01.09.2013.

10:14

Default images

DA li je u pitanju nov marketing ili će pre biti borba sa slabom prodajom, ali na gradskoj pijaci Zeleni venac, na svakom drugom kartonu sa cenom dodato je i "sniženje". Cene su pale, kako kažu prodavci, što zbog zaliha koje su pri kraju, tako i zbog toga što kupci više gledaju, nego što pazare.

Tako su se voćke "skotrljale" na duplo niže cene, nego tokom leta, pa se kilo grožđa može pazariti za 70 dinara, a breskve su spale sa 80 na 60 dinara po kilogramu. Praznije su i tezge sa pocrnelim bananama za 50 dinara, nego one sa sveže žutim, po 50 odsto skupljem cenovniku. Tek na dva mesta u redovima pijace zelenila se i lubenica, a kilogram slasti je svega 15 dinara.

"Koliko god da spustimo cene, skupo je, a pita li neko koliko nas košta dok sve to uzgajamo i dovezemo do Beograda" - kaže baka Milka, čija gajba šljiva nikako da opusti, iako iznad stoji "slatka, zrela za 30 dinara".

Snižene su i tikvice na 30 dinara po kilogramu, kao i plavi patlidžan, dok je najveći raspon cena kod crvenih paprika. Svetle i ispod tezge mogu se naći za 30 dinara po kilogramu, za nijansu bolje su 40 dinara, a sveže ubrane i sjajne koštaju i do 70 dinara.

"Još se ne kupuje veća količina za zimnicu i ajvar, ali pitanje je hoće li cene još pasti. Rod je solidan ove godine, ali će sve zavisiti od ponude koja se bude našla na tezgama" - kaže nam jedan od prodavaca.

Četvorocifrena cena prava je retkost na pijaci, ali i kad se ugleda, teško je u nju poverovati. Tako iznad brdašca borovnica stoji zaboden karton sa cifrom od 1.200 dinara, ali kupaca sa velikim potrebama, nema, pa se zarada svodi kao i kod ostalih, samo na mnogo manjoj količini. Kilogram malina je 400 dinara, a više su prijemčive korpice po duplo manjoj ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: