Investicija vredna 200 miliona evra

Radovi na raščišćavanju terena gde će se na Kalemegdanu, na mestu nekadašnje fabrike tekstila „Beko“, izgraditi stambeno-poslovni kompleks teku po planu.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 30.08.2013.

16:07

Default images

Projekat bi trebalo da bude završen tokom 2016. godine, piše Danas.

Tokom ove godine samo za uklanjanje dela postojećih objekata nekadašnje fabrike potrošeno je pola miliona evra.

Kompletnim uklanjanjem fabričkih hala, koje će koštati još million evra, stvoriće se uslovi za početak izgradnje kompleksa, koji će činiti stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa pet zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća.

"Realizacijom ovog projekta, čija će izgradnja započeti tokom sledeće godine,", navode za Danas u grčkoj kompaniji "Lamda development“, koja je taj prostor kupila još 2007. godine za 55,8 miliona evra, u potpunosti će biti revitalizovan ovaj važan, ali zanemaren deo grada, a očekuje se da će ukupna investicija prevazići 200 miliona evra.

Za izradu projekta investitor je angažovao arhitektonski studio Zahe Hadid iz Londona. Ona je, napomenimo, planetarna zvezda i jedan od vodećih arhitekata današnjice, te prva žena koja je osvojila najprestižniju nagradu u arhitekturi Pritzker za „Most paviljon“ u Saragosi. Ujedno, ovim će, kako kažu u „Lambda developmentu“, Beograd postati prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid iz Londona.

"Jedinstveni multifunkcionalni kompleks na mestu nekadašnje fabrike „Beko“ na obali Dunava će, zajedno sa predloženim projektom „Oblak“ japanskog arhitekte Sou Fudžimota na Savskom pristaništu, označiti revitalizaciju cele starobeogradske strane Ušća, polukružnog poteza od Sportskog centra „25. maj“ do Beton hale - ključnog istorijskog mesta Beograda, i to putem interesantnog primera javno-privatnog partnerstva u investiciji. O uspešno započetoj revitalizaciji ovog važnog područja svedoči pažnja Grada Beograda posvećena Beton hali i renoviranju sportskog centra na Dunavu", navodi grčki investitor.

Kako zaključuju, izgradnjom ovog kompleksa nastaviće se moderni razvoj Beograda, koji je naglo prekinut osamdesetih godina prošlog veka, te da on "može da bude simbol nove ere za Srbiju“. Procedura

Da bi projekat na Kalemegdanu ugledao svetlost dana investitori su morali da ispune nekoliko uslova - da konsultuju relevantne institucije, dobiju mišljenje i uvaže sugestije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, angažuju domaće i međunarodne stručnjake na izradi detaljnog urbanističkog plana za čitavu oblast i urbanističkog projekta.

Brojke

Iako generalni urbanistički plan za ovu lokaciju na Kalemegdanu dozvoljava gradnju na 140.000, investitori su odlučili da iskoriste 94.000 kvadratnih metara. Kompleks će se prostirati na 3,3 hektara. Od početka planiranja do realizacije projekta biće uključeno više od 2.000 ljudi, a kompleks će po završetku zaposliti oko 1.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: