Prihod od ruža 900.000 evra

U prvom kvartalu ove godine izvozom sadnica ruže, u Rasinskom okrugu ostvaren je prihod od preko 900.000 evra, saopšteno je iz Regionalne privredne komore.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

18:35

Default images

Kako je Tanjugu rekla Nevena Đorđević iz kruševačke komore, koja je statistički obradila samo ugovore čija je pojedinačna vrednost preko 50.000 evra, reč je o kalemljenim i nekalemljenim sadnicama koje su najviše distribuirane na rusko tržište.

Najveći izvoznici sadnica ruža u Rasinskom okrugu su Fruti komerc Kamenare, Zemljoradničke zadruge Kalem trejd Mačkovac, Kalem Višnja Ljubava, Florakom Konjuh…

Saša Spasojević vlasnik Kalem trejda rekao je Tanjugu da se sadnice ruže izvoze sezonski, u novembru, januaru, februaru i martu, a koliko će sadnica biti izvezeno zavisi od ponude ovih sadnica na tržištu.

"Jedne godine je izvoz sadnica ruža isplativ, a već druge nam ruže ostanu, sve zavisi od toga koliko ih ima u ponudi", kaže Spasojević.

Prema njegovim rečima, srpskim izvoznicima je najveća konkurencija Poljska, pa kako ističe, kada tamo ima mrazeva, zna se da će izvoznici iz Rasinkog okruga dobro proći.

Sadnice se, dodaje Spasojević, izvoze u Holandiju, Nemačku, Poljsku, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Hrvatsku.

U sezoni se izveze oko 100.000 sadnica ruža i 300.000 sadnica voća ističe on i dodaje da se cena po sadnici ruža kreće 50, 60 centi za razliku od sadnica voća koje koštaju jedan evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: