Delta poklanja zajednici 10% dobiti

Kompanija Delta Holding donela je odluku da ubuduće 10 odsto dobiti donira za realizaciju značajnih društveno korisnih projekata u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.09.2011.

14:53

Default images

Taj novac biće plasiran kroz humanitarnu fondaciju, koja će do kraja 2012. godine biti osnovana. Delta očekuje da će ta fondacija dobijati izmđu dva i po do tri miliona evra na godišnjem nivou.

Odluka o doniranju stupa na snagu od 2012. godine i primenjivaće se za tu fiskalnu godinu, a sredstva za realizaciju odobrenih projekata biće na raspolaganju na kraju prvog kvartala 2013. godine. Upravljanje prikupljenim sredstvima, izbor strateških ciljeva i izbor projekata u koje će fondacija ulagati, biće u nadležnosti nezavisnog tela, čiji su članovi ugledne javne ličnosti Srbije i predstavnici nekih od najznačajnijih domaćih institucija, rekla je potpredsednica za korporativne komunikacije "Delta holdinga" Jelena Krstović.

Kako je navela, Delta će biti prvi finansijer nove fondacije, a očekuje se i uključivanje drugih kompanija, predstavnika značajnih institucija Srbije i uglednih javnih ličnosti koje podržavaju društveno odgovorni način poslovanja.

Jedan od članova Programskog saveta fondacije, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević naglasio je da je Srbija ima dugu tradiciju zadužbinarstva i fondacija, kao i da će novoosnovana fondacija biti namenjena, pre svega, mladima, njihovom obrazovanju, nauci, istraživanjima.

"Očekujem da najveću koristi od ove fondacije imaju mladi u Srbiji i da im ona pomogne u njihovom usavršavanju i karijeri" , naveo je Kovačević.

Jedan od članova Saveta fondacije biće i urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković, koji je istakao da će ona biti "pod budnim okom javnosti", zbog čega će njeni članovi imati veliku odgovornost da sredstva usmere na prave adrese.

Delti se priključuju i druge kompanije

Očekuje se da će se akciji priključiti i druge kompanije. Nekoliko njih već je zainteresovano da učestvuje poput Interkomerca, Beohemije i PSP Farman holdinga. "Kompanija Beohemija će podržati rad nove fondacije Delta holdinga, naravno u skladu sa svojim poslovnim mogućnostima. Podsećamo da naša kompanija već pet godina za redom podržava profesionalan razvoj dece bez roditeljskog staranja kao članica 'Fonda za budućnost' Delta holdinga“, rekla je Sanja Rajković-Jovanović, PR menadžer Beohemije.

Inače, veliki broj kompanija ima svoje posebne fondove iz kojih se izdvaja novac u humanitarne svrhe. Međutim, oni su uglavnom skromni i svaka kompanija ima svoje ideje gde bi trebalo plasirati novac. Postavlja se pitanje da li bi veći dometi bili postignuti kada bi privreda ulagala u neki veći fond.

Petrašin Jakovljević, generalni direktor Metalca, kaže da ovakve akcije treba podržati, ali da je njegova firma pre pet godina osnovala fond u koji se godišnje izdvaja 700.000 do 800.000 evra, a sredstva se izdvajaju za podsticanje rađanja, sport, nauku.

"Da li je ukrupnjavanje u jedinstven fond dobro ili nije, nije na nama da komentarišemo. Drago nam je kada čujemo da se neka kompanija opredelila da ulaže u zajednicu. Važno je da to bude transparentno, javno, da se zna gde idu sredstva iz fonda", kaže Tanja Bjelanović iz Balkanskog fonda za lokalne inicijative koji svake godine dodeljuju nagradu Virtus za korporativnu filantropiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: