Vlada se zadužuje još 400 miliona $

Vlada Srbije predložila je Skupštini usvajanje zakona o novom zaduživanju države Societe ženeal banke u visini od 400 miliona dolara za pokriće deficita.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 02.02.2011.

11:37

Default images

Republika Srbija će se zadužiti za kredit u evrima u protivvrednosti iznosa do 400 miliona američkih dolara, uz garanciju Svetske banke, a za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga, piše u tom zakonskom predlogu.

Kredit je dobijen pod povoljnim uslovima, kamata sa maržom je 3,85 odsto (šestogodišnji Swap za evro, plus fiksna kamatna marža od jedan odsto, plusjednokratna naknada u visini od 0,50 odsto od iznosa kredita) izjavio je za B92 Braniaslav Tončić direktor sektora za javni dug ministarstva finasija.

On je objasnio da je period otplate 72 meseca, i da je otplata glavnice jednokratna po isteku trajanja kredita. Inače, banka "Societe Generale" postala je kreditor Vlade na osnovu toga što je dala najpovoljniju ponudu za kreditiranje.

Skupština Srbije poslednji put je usvojila zakone koji se odnose na zaduživanje države 23. novembra. Srbija se tada kod deset komercijalnih banaka zadužila za 250 miliona evra kako bi pokrila manjak u državnoj kasi.

Reč je o zaduživanju kod KBC banke, Nove kreditne banke Maribor, Eurobanke EFG, Vojvodjanske banke, Hipo Alpe Adrija banke i Erste banke, zatim kod banaka Inteza, Unikredit, Rajfajzen i Sosijete ženeral.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: