Lidl počinje da radi u Srbiji?

Nemački internacionalni diskontni lanac "Lidl" registrovao je svoje preduzeće u Srbiji krajem 2010. godine, kaže pomoćnica ministra trgovine Ljiljana Stanković.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

00:52

Default images

Prema njenim rečima, to verovatno znači najavu poslovnih aktivnosti te kompanije na ovdašnjem tržištu.

Stankovićeva je ukazala da Ministarstvo trgovine podržava dolazak trgovaca iz regiona i sveta, a pre svega diskontnih lanaca koji bi doneli novi nivo i stila konkurencije na tržištu Srbije, i to putem cena, što je Srbiji i najpotrebnije u ovim uslovima.

"Ukoliko bi oni zaista počeli poslovanje u Srbiji bilo bi jako dobro da to urade punom snagom, što bi nateralo postojeće trgovce da se opredele za cenovnu borbu i konkurentnost i traženje pogodnijih izvora nabavke, kao i veće razmišljanje o efikasnosti, kako bi potrošačima, mogli da priušte niže cene", kazala je Stankovićeva.

Stanković je, međutim, ukazala "da je svetska ekonomska kriza uticala na investicioni potencijal svih diskontnih preduzeća, kao i na našu kupovnu moć, što je prepreka njihovom intenzivnom širenju".

Pomoćnica ministra je kazala da sada mnogi od trgovaca na tržištu Srbije otvaraju maloprodajne objekte koji se nazivaju hard diskonti, diskonti i slično, u kojima nastoje da ponude niži nivo cena cena potrošačima, što je za pohvalu, ali i dodala da to nije prava strategija diskontne prodaje, što podrazumeva mnogo više.

"Veliki diskontni lanci svoje vrednosti pronalaze tako, što koristeći vlastitu snagu, nabavljaju proizvode u velikim količinama u svetu, gde je to najpovoljnije, ali ih prodaju pod sopstvenom trgovinskom markom koja garantuje određeni nivo kvaliteta potrošaču i on u njih ima poverenja, ali tu su i mnogo niže cene", primetila je Stanković.

Ona je dodala da bi dolazak takvih lanaca na tržište Srbije značio i promenu razmišljanja među maloprodavcima, koji trenutno posluju u zemlji, jer bi morali da zauzmu poziciju cenovne borbe, koja znači restrukturiranje njihovog poslovanja i potpunu orijentaciju na potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: