Srbija

Četvrtak, 15.04.2010.

13:51

Tek za deceniju do Bara 100 na sat

Rekonstrukcija pruge Beograd-Bar koštala bi između 200 i 300 miliona evra, a vozovi bi brzinom od 100 kilometara na sat mogli da idu tek za desetak godina.

Izvor: Beta

Default images

Predstavnik italijanske kompanije Italfer, koja radi studiju o pruzi, Loran Frančozi kaže da će studija biti završena do septembra i da su dosadašnje analize pokazale da bi rekonstrucija pruge u narednih deset godina koštala između 200 i 300 miliona evra, iako su pojedini stručnjaci ranije navodili cifru od oko dve milijarde evra.

Frančozi kaže da ne bi trebalo rekonstruisati celu prugu, već da treba sanirati neke njene delove kako bi prosečna brzina bila 100 kilometara na sat, umesto sadašnjih 40 kilometara. On je rekao da se odustalo od kompletne rekonstrukcije pruge, jer se pokazalo da je to preskup, a i nepotreban poduhvat.

Prema njegovim rečima, cilj je da se od Beograda do Bara železnicom putuje najviše pet sati, jer je dužina pruge 450 kilometara, i da se njom preveze sedam miliona tona robe godišnje.

Studija izvodljivosti planira i povećanje obima prevoza, koji sada iznosi oko sedam miliona tona godišnje, rekao je on i napomenuo da se radi procena koliki će na pruzi biti obim saobraćaja, uključujući prevoz i robe i putnika, u 2030. godini.

On je kazao i da su dosadašnje analize pokazale da su najkritičniji delovi pruge na planinskim prevojima između Srbije i Crne Gore.

Studiju izvodljivosti rekonstrukcije pruge Beograd-Bar radi italijanska firma Itajfer. Izrada studije košta milion evra, a novac je obezbedila italijanska vlada.

Frančozi je kazao i da očekuje da se novac za rekonstrukciju pruge nakon izrade studije obezbedi od međunarodnih finansijskih institucija, i dodao da za finansiranje može biti zainteresovana i italijanska vlada.

Železnice Srbije su Rusiji u okviru projekata za kredit od 800 miliona dolara za infrastrukturu dostavili i projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Bar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Aktuelno

"Uzalud gradimo stanove"

Više od polovine nemačkih kompanija u stanogradnji se žali na manjak porudžbina, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

19:30

10.5.2024.

1 d

Podeli: