Đilas: Izgradnja metroa od 2012.

Beograd bi 2012. godine mogao da počne izgradnju metroa, uz neki ozbiljan međudržavni ugovor, kaže za B92 gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.04.2010.

17:10

Default images

Đilas je rekao da će Beograd imati nezavisni šinski sistem koji se neće ukrštati sa tramvajskim saobraćajem. "Naša ideja je da Skupština grada preko leta donese jednu okvirnu odluku oko toga da mi zaista i definitivno pristupamo metrou", kazao je gradonačelnik Beograda.

On je rekao da će biti formirana i komisija koja će se baviti izgradnjom metroa, a cilj je da se oko takve odluke postigne što veće jedinstvo. "Moj predlog je da pokušamo da napravimo neki međudržavni ugovor da dobijemo jednu ozbiljnu državu koja bi sama bila partner, koja ima iskustva u izgradnji metroa. A koja će to biti... Pa, ona koja nam ponudi nabolje uslove za izgradnju", kazao je Đilas.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda je nedavno u Beču rekao da nije plan da se izgradi samo jedna linija metroa već da se toku izgradnje prve, krene i u izgradnju ostalih. Plan je da prva linija bude izgrađena od Zemuna do centra, a da posle prve, počne izgradnja i ostalih, pre svega iz centra grada, preko Prokopa, Banovog brda, do Vidikovca. On je kazao da su procene da će izgradnja metroa ukupne dužine 30 kilometara trajati 10 godina.

Gradonačelnik Beograda je dodao i da smatra opravdanom posetu gradu Beču, u kojoj se delagacija skupštine grada, ali i odbornici, stručnjaci i novinari upoznala sa metroom u tom gredu. On je istakao da je poseta koštala milion dinara, dok će stranke predstavnika odborničkih grupa platiti njihove troškove puta.



"Grad Beč je izabaran kao primer, jer ima savršeno razvijen sistem saobraćaja, i čije iskustvo može da nam pomogne da izaberemo najbolji sistem metroa", naveo je Đilas.

Prema njegovim rečima, Beograd je specifičan, "jer ima puno brda i dolina i ako ne izaberemo najbolji tip tog šinskog prevoza može znatno da poskupi naše troškove". Đilas je podsetio da je Beč kilometar nadzemnog metroa koštao oko 70 miliona evra, a podzemnog od 120 do 180 miliona evra, što su, kako je istakao, ogromna sredstva.

Đilas je naglasio da su za izgradnju potrebna ulaganja Republike i grada, jer ne postoji ni jedan grad u svetu koji sam može da finasnira metro i dodao da je za izgradnju prve linije, od Zemuna do Vukovog spomenika (13 kilometara), potrebno četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: