Srbija

Sreda, 13.07.2011.

08:43

Vetar “naduvava“ cenu struje

Srbija trenutno iz obnovljivih izvora proizvodi 21 odsto energije, kaže pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Srbije Miloš Banjac.

Izvor: Beta

Default images

Banjac je kazao da bi do 2025. godine taj udeo Srbija trebalo da poveća za šest procentih poena, na šta je obavezuju Energetska zajednica i Evropska unija.

Kako je precizirao, povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora podići će cenu struje za potrošače.

Banjac je kazao da se zbog toga pregovara sa Energetskom zajednicom da Srbija korišćenje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine umesto za 5,5 odsto poveća za četiri odsto. Prema njegovim rečima, akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji bi trebalo da bude završen 2012. godine, biće predviđeno da se ta kvota ispuni pre svega sa toplotnom energijom, što je povoljnije za potrošače.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Ivica Radović kazao je da Srbija ima potencijal za proizvodnju energije iz obnovljvih izvora od 4,3 miliona tone ekvivalenta nafte godišnje, od čega 62 odsto čini biomasa.

Radović je dodao da je 15 odsto tog potencijala solarna energija, sledi hidropotencijal sa 14 odsto, geotermalna energija sa pet odsto i energija vetra čini četiri odsto potencijala za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Direktor za trgovinu električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević kazao je da se u Srbiji primenjuju podsticajne cene za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, takozvane fid-in tarife (feed-in).

On je precizirao da se za struju iz vetrogeneratora garantuje cena od 9,5 centi po kilovat satu i otkup u periodu od 12 godina i ocenio da veći broj vetrogeneratora u elektroenergetskom sistemu Srbije ima veći uticaj na nivo cene struje.

Predstavnici potencijalnih investitora su na okruglom stolu ocenili da Srbija ima veliki potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, a da pojedina zakonska rešenja otežavaju realizaciju tih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razočaranje za Ameriku

Rast broja zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama tokom većeg dela prošle godine bio je znatno slabiji nego što je prvobitno procenjeno, pokazuju novi podaci američke Kancelarija za statistiku rada (BLS).

15:15

24.8.2024.

1 d

Svet

Odbijeni su

Evropska komisija (EK) odbila je zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskom proizvođaču nafte Lukoil, rekao je portparol EK.

9:36

24.8.2024.

1 d

Podeli: