Srbija

Četvrtak, 12.04.2012.

17:38

NIS ulaže u Srbiji 1,5 mlrd. evra

Naftna industrija Srbije (NIS) planira da u naredne tri godine u Srbiju investira 1,5 milijardi evra, kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Izvor: B92, Capital

Default images

Cilj je da do 2020. godine obim proizvodnje dostigne pet miliona tona nafte i da obezbedi rezerve koje pokrivaju deset godina tekuće proizvodnje.

Kravčenko je za bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao da su poslovne aktivnosti NIS-a, koji je u većinskom ruskom vlasništvu, temelj za obezbeđenje energetske stabilnosti Srbije.

Prema njegovim rečima, NIS namerava da do 2020. godine postane dostojan predstavnik Srbije na međunarodnoj privrednoj sceni, uticajan igrač, ne samo na tržištu Balkana, već i na tržištu čitave Evrope.

Posebnu pažnju NIS poklanja obezbeđenju strateških rezervi nafte i gasa, pa je, osim Panonskog basena, usmerio istraživanja ka novim potencijalnim lokacijama južno od Save i Dunava, a planira se realizacija projekata istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u regionu – u Republici Srpskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Kravčenko je najavio da će ove godine biti puštena u rad jedna od najvećih investicija u Srbiji – postrojenje za hidrokreking i hidroobradu u Rafineriji nafte Pančevo, što će obezbediti stabilnost snabdevanja zemlje gorivom evropskom kvaliteta i doprineti modernizaciji prerađivačkih kapaciteta.

Cilj menadžmenta kompanije je, prema njegovim rečima, da NIS postane moćna, regionalna energetska kompanija.

"Osim što je najveći budžetski davalac, NIS je sada jedan od najvećih investitora u Srbiji, a spreman je i dalje da ulaže u budući razvoj poslovanja, o čemu najbolje svedoči činjenica da će obim investicija i u sledeće tri godine biti 1,5 milijardi evra – po 500 miliona evra godišnje“, rekao je Kiril Kravčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

5 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

12 h

Podeli: