Srbija

Sreda, 11.06.2014.

14:40

Evo kako Nestle štedi i čuva vodu

Kompanija Nestle Adriatik otvorila je u Surčinu pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda, u koji je investirala 1,2 miliona evra.

Izvor: B92

Default images

Pogon čiji je kapacitet 160 kubnih metara dnevno, omogućiće da se nakon proizvodnog procesa u prirodu vraća čista voda.

"Radili smo naporno prethodne dve godine da bismo danas predstavili ovaj pogon, urađen u skladu sa globalnom politikom kompanije Nestle, a to je smanjenje potrošnje vode u proizvodnji i odgovorno korišćenje vodnih resursa“, rekao je direktor kompanije Nestle Ansgar Borneman i dodao da se surčinska fabrika danas pridružila velikoj familiji Nestle fabrika na celom svetu koja na ovakav način čuva vodu.
Borneman je na svečanoj ceremoniji podsetio je u isti takav pogon u Nestle fabrici sladoleda u Staroj Pazovi uloženo 300.000 evra.

Kako kažu čelnici kompanije, Nestle radi na smanjenju potrošnje vode radi u fabrikama širom sveta a u poslednjih 10 godina obim proizvodnje te kompanije u svetu povećan je za 70 odsto, uz istovremeno smanjenje potrošnje vode za 34 procenta.

"Postigli smo impresivne rezultate, od 2012. godine smanjili smo potrošnju vode u Surčinu za više od 60 odsto, a to ušteda od 35.000 kubnih metara, ili preciznije 14 olimpijskih bazena ili više od 1.700 cisterni vode“, istakao je direktor Nestleove fabrike slatkiša u Surčinu Džorz Galanos. Svečanom puštanju u rad pogona prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji se zahvalio kompaniji Nestle na društveno odgovornom ponašanju i istakao da je ona jedna od retkih na teritoriji Beograda koja pokazuje kako se štiti životna sredina.

Mali je pozvao i druge kompanije koje posluju u Beogradu da na sličan način rade i najavio da će grad uvek podržati takve investicije.

"To je dobar primer za sve kompanije na teritoriji Beograda i mi ćemo promovisati svaku takvu investiciju", rekao je Siniša Mali i istakao da je voda najvažniji resurs i da je svaka takva investicija ulaganje u budućnost.

Mali je najavio dve velike investicije koje Grad beograd priprema za realizacijum a reč je o rešavanju pijaće vode u gradu i kanalizacije.

Ministarka poljoprivrede i zaštište životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković upozorila je da će ako se trendovi potrošnje vode i rasta stanovništva nastave ovim tempom trećina ljudske populacije do 2025. suočiti sa nestašicom vode. Ona je ocenila da je jedan od osnovnih ciljeva razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u zemlji povećanje konkurentnosti i povećanje tržišta, u čemu veliku ulogu igra zdravstveno bezbedna hrana i čista voda.

Ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh istakao je da je za njegovu Vladu jedan od glavnih prioriteta efikasno korišćenje voda zbog čega podržava ovakve projekte u koje se ulaže dedsetina miliona evra širom sveta svake godine. On je izrazio zadovoljstvo što se jedno takvo ulaganje realizuje u Srbiji i dodao da Švajcarska želi da bude pouzdan partner Srbije i u naredim godinama.

Nestle je 2012. godine preuzeo fabriku u Surčinu od Centroproizvoda u koju je do sada uložio oko 5 miliona evra u povećanje proizvodnje. U dve Nestle fabrike u Surčinu i Staroj Pazovi zaposleno je 722 radnika. Nestle je prisutna u Srbiji od 2005 godine i u Adriatic regionu zapošljava 950 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

10 h

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: