Srbija

Petak, 09.12.2016.

12:29

Vučić: Posle 40 god. BG aerodrom dobija i... FOTO

Premijer Aleksandar Vučić posetio je Aerodorom "Nikola Tesla" u Beogradu i obišao novoizgrađenu platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona.

Izvor: Tanjug

Vučić: Posle 40 god. BG aerodrom dobija i... FOTO
Foto: Tanjug

Ukupna vrednost radova na platformi i opreme je oko 556 miliona dinara, koje je Aerodrom izdvojio iz sopstvenih sredstava.

Vučić je, u obraćanju novinarima, rekao da je ranije trebalo od deset do 25 minuta da se odlede avioni, a da izgradnjom platforme više za tim nema potrebe i da se time postiže prava redovnost saobraćaja.
Foto: Tanjug
"Beogradski aerodrom ima pet miliona putnika i to je dobra novost. Postižemo još veću redovnost, veću od 90 odsto, čime spadamo u jedan od najboljih aerodroma u regionu", rekao je Vučić i dodao da bi bilo više od pet miliona putnika ove godine da Lufthanza nije štrajkovala.

Premijer je ukazao i na činjenicu da je na Aerodromu "Nikola Tesla" u izgradnji i vidikovac, prvi put posle 40 godina, u koji se ulaže oko milijardu dinara.
Foto: Tanjug
"Verujem da će ovo biti prelep deo, sa najmodernijim šalterima i trakama, što je važno jer je aerodrom prvo mesto s kojim se ljudi susreću kada dođu u jednu zemlju", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug/AP
On je dodao da je država u postupku nalaženja potencijalnog koncesionara za aerodrom i istakao da veruje da to može da se ostvari na dobar način, iako smo, kako je rekao, i sami u stanju da ulažemo u aerodrom.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je u novembru zabeležio, za taj mesec, rekordna 331.242 putnika, što je za 11 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Aerodrom će do kraja godine dočekati više od 4,9 miliona putnika.

Površina platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona iznosi oko 21.000 kvadratnih metra, od čega je oko 16.500 kvadrata predviđeno za kretanje aviona.

Tehnološkim rešenjem je predviđeno istovremeno korišćenje platforme za dva uskotrupna aviona. Platforma je projektovana da omogući prihvat i najvećeg aviona erbas A380, a kolovozna konstrkcija je namenjena teškom saobraćajnom opterećenju.

Do početka naredne letnje sezone trebalo bi da budu završeni radovi na Terminalu 1 i putnicima će na raspolaganju biti 33 novih ček-in šaltera.

Planian je novi hol za registraciju putnika i novi transportni sistem za opsluživanje prtljaga.

Nakon uređenja, u funkciji će biti 28 novih ček in šalter i pet uređaja za samostalnu registraciju putnika na let. Planirana vrednost investicije je više od milijardu dinara.

Planirano je i formiranje vidikovca na krovu terminala, koji će obuhvatiti površinu veću od 400 metara kvadratnih i imaće kapacitet od oko 200 mesta za sedenje.

Vidikovac će pružati pogled na platformu i moći će da se vidi poletanje i sletanje aviona.

Taj vidikovac će biti koncipiran kao otvorena bašta, delimično natkrivena, sa durbinima za posmatranje letelica i urbanim mobilijarom za odmor i relaksaciju. U toku je izrada tehničke dokumentacije za formiranje vidikovca.

Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" je u novembru zabeležio, za taj mesec, rekordnih 331.242 putnika, što je za 11 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Aerodrom će krajem godine dočekati više od 4,9 miliona putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: