Srbija

Sreda, 09.12.2015.

15:07

"EBRD priznao greške sa EPS-om"

EBRD je priznao greške načinjene sa EPS-om u okviru projekata izvođenih u Vreocima i od preduzeća se očekuje da unapredi svoje procedure, saopštava CEKOR.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno na sastanku predstavnika CEKOR-a i direktora EBRD za Srbiju Danijela Berga, organizacija očekuje da EPS ubrza raseljavanje Vreoca, kao i da se angažuje i na društveno odgovornom raseljavanju domaćinstava obuhvaćenih zaštitnim zonama rudarenja u selima Junkovac, Radljevo, Baroševac, Zeoke u kolubarskom i sela Drmno u kostolačkom regionu.

"Direktor Berg je na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima CEKOR-a najavio kako će u dogledno vreme posetiti Vreoce i upoznati se sa situacijom na terenu", navodi udruženje.

Ekološko društvo Vreoci i mesna zajednica Vreoci uputili su formalnu žalbu nezavisnom telu koje kontroliše da li se EBRD i korisnici njenih sredstava pridržavaju proklamovanih politika ove institucije povodom kredita koji je dobio EPS za razvoj kolubarskih rudnika, koji ima brojne negativne uticaje na životnu sredinu i imovinu meštana sela Vreoci, jer se nalazi direktno između dva velika otvorena rudna polja.

Dodatnu žalbu uputio je Centar za ekologiju i održivi razvoj, kao član mreže Bankwatch, povezavši uticaje više projekata EBRD i EPS, ukazujući na njihove kumulativne uticaje.

S obzirom da Evropska banka za obnovu i razvoj poseduje kvalitetnu politiku koja štiti životnu sredinu i lokalne zajednice od eventualnih nanošenja šteta usled projekata koje EBRD finansira, ugovori ove monetarne institucije zahtevaju da se i korisnici kredita EBRD, kao što je u ovom slučaju EPS, pridržavaju politika koje je razvila EBRD.

Odgovor nezavisnog tela EBRD za obradu žalbe je nakon detaljnog postupka objavljeno pre mesec i po dana, na 58 strana teksta koji se može naći na internet stranicama EBRD.

Nezavisni ekspert Glen Armstrong utvrdio je da su banka i njen klijent podbacili u ostvarivanju politike banke u tačkama 1, 3, 5 i 10 Socijalne politike i politike za zaštitu životne sredine EBRD iz 2008. godine.

Kako se navodi, od EPS očekuje da tokom korporativnog restruktuisanja usvoji novi sistem menadžmenta socijalne politike i politike zaštite životne sredine koji će se odnositi na celu kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom kešu"

Privrženost Nemaca kešu se topi iz godine u godinu, pa je 2023. samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, saopštila je Bundesbanka u ponedeljak.

8:03

2.7.2024.

1 d

Podeli: