Makedonci zabranili uvoz životinja iz BiH

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije zabranila je uvoz i tranzit živih životinja poreklom iz Bosne i Hercegovine zbog virusa bolesti "plavi jezik".

Region

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

17:36

Makedonci zabranili uvoz životinja iz BiH
(Foto: Thinkstock.com)

Agencija je u rešenju, objavljenom u Službenom vesniku 2. februara, navela da takvu meru donosi radi zaštite od unošenja virusa "plavog jezika" u Makedoniju.

"Ovim rešenjem se zabranjuje uvoz i tranzit živih životinja, semena, jaja i embriona od životinja koje potiču iz Bosne i Hercegovine, od životinja koje su podložne virusu plavi jezik, zbog zaštite od unošenja ovog virusa u Republiku Makedoniju", navodi se u rešenju.

Rešenje, koje je potpisao direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Zoran Popovski, stupilo je na snagu u sredu, 3. februara ove godine.

Bolest "plavi jezik", ili kataralna groznica je infektivna bolest od koje najčešće obolevaju ovce, goveda, koze, i divlje životinje preživari. Bolest izaziva virus koji je vrlo otporan u spoljnoj sredini, naročito pri niskim temperaturama. Bolest prenose uglavnom komarci i obadi. Ne prenosi se sa životinje na čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: