Sećate se ostrva i 1.500 EUR? I dalje niko neće

I 1980. kada sam stigla na ostrvo niko nije hteo ovamo. Isto je i sad. Ako ne nađemo zamenu, štrajkovaću glađu, kaže hrvatska lekarka koja hoće u penziju.

Region

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 05.02.2016.

12:00

Sećate se ostrva i 1.500 EUR? I dalje niko neće
Foto: Thinkstock

Apel Magdalene Nardelli Kovačić, 62-godišnje lekarke s Mljeta koja bi u pošteno stečenu penziju, zalud kad ambulantu i pacijente nema kome ostaviti, poput požara u suvoj borovoj šumi proširio se zemljom.

“Iza mene je 37 godina iskustva, masa spašenih života, preveniranih bolesti, mislim da mi to daje za pravo stati i reći šta sve treba ostrvskoj medicini - prednost pri zapošljavaju na kopnu posle nekih godina odrađenih u ruralnoj sredini; prednost pri dobijanju specijalizacije, plaćanje lečenja turista”, kaže ona.

"U penziju bih 1. marta, a ako se javi neko ko mora odraditi otkazni rok, pa da moram ostati još malo duže, nije problem. Ali neću ostati raditi samo zato što ne može da se nađe doktor za ostrvo, dići ću Hrvatsku na noge, jer ako sada ne nađemo lekara, za pola godine biće još i gore, nema strategije razvoja zdravstva koja bi stimulisala ostrvsku medicinu. Ako treba, štrajkovaću glađu pred Ministarstvom zdravstva!”, kaže ona

Dva mačka skaču joj u krilu, s terase kuće u Babinom Polju gleda kako sunce, kratko iza pet, nestaje u moru. Ispred nje prazna pučina, sve do Italije ničim remećena. Oko doktorke, iako je tek počeo februar, četiri su lavande, karanfili, japanska dunja u cvatu. Po ostrvu rasule se ljubičice, u selu procvetali bademi, južina u nosnice uvlači miris zemlje, bazičan, a došljaku s asfalta zbunjujuće stran.

“Ovo je jedan od, kažu putnici i znalci, najlepših ostrva na svetu. Nikad se nisam pokajala što sam se doselila. Svako jutro kad ustanem i danas, nakon 36 godina, kažem: ‘Hvala! Hvala!’” Ustala je tog jutra, u 5.20. “Prvo sat vremena vežbam disanje i istezanje na bazi či gonga i tai čija. Vežbala sam napolju, na mesečini. Sve miriše. Tišina, a onda bude se prve ptice, zapeva kos, kukurikne petao.”

Novog lekara čeka osiguran stan, plata od 8.000 do 9.000 kuna, dodatnih 3.000 do 5.000 kuna, u zavisnosti od broja dana koje je u pripravnosti, a to je obično pola meseca jer se menja s lekarkom iz ambulante u Goveđarima, selu na drugoj strani otoka. Postoji i mogućnost dobijanja specijalizacije iz porodične medicine.

“Neću ja nikad za stvarno u penziju, kad živiš ovde, 24 sata si na raspolaganju ljudima. I nije mi teško, nije to posao, nego način života. Ja ću to i dalje raditi, navikla sam da me zaustavljaju, pitaju, a ja savetujem, pomažem, ali neka neko drugi sedi u ambulanti, prati nove lekove, piše upute.”

Ambulanta je petnaestak godina telemedicinom povezana s bolnicama i stručnjacima u Zagrebu, Splitu i Rijeci. “Napravimo ovde holter krvnog pritiska, holter EKG-a, spirometriju i sredom se spajam s kardiolozima iz Splita. Prezentiram im pacijenta i nalaze, pogledaju, daju mišljenje. Čovek ne mora čekati dva-tri meseca na termin kod kardiologa, ne mora ići u Dubrovnik, stavljati holter i ponovo drugi dan na put da bi mu ga skinuli... Na isti način spajam se s neurologijom u Rijeci, sarađujem i s dermatologom, plastičnim hirurgom, internistom. Bilo bi mi grozno žao da dođe neko koga nije briga i da to sve propadne.”

Još prošlog proleća imala je uslove za redovnu penziju - puni radni staž, 37 godina. “Čvrsto sam odlučila - hoću više u ribolov, češće skupljati pečurke, čitati... Evo, javila se za sada jedna doktorka iz Garešnice, koja je kratko vreme bila na Šipanu, ali nije mi zvučala baš zagrejano.”

Rođena i odrasla u Slavoniji, poreklom Dubrovčanka, na Mljet je prvi put stigla na školski izlet, kasnije se vraćala kao studentkinja. “Studirala sam u Beogradu, a konkurs za lekara na ostrvu bio je trajno otvoren, niko ni tada nije hteo na Mljet., govori. S diplomom u ruci prvo radno mesto bilo joj je u Supetru, na Braču. Tamo je upoznala supruga, splitskog profesora.

“Na Braču sam odradila staž, ali tamo posle nije bilo slobodnog mesta. Mogla sam na Korčulu ili na Mljet. Došli smo suprug i ja ovde, pogledali gde je meni ambulanta, gde njemu škola, prošetali preko ostrva i rekli: ‘To je to!’, a lokalci su gotovo pali u nesvest kad su shvatili da neko hoće da im dođe i ostane.

Pišite, molim: ‘Bila je to jedna od najpametnijih odluka u mom životu!’”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: