Region

Ponedeljak, 02.11.2009.

01:04

Zarubežnjeft želi Energopetrol?

Ruska kompanija Zarubežnjeft razmotriće učešće u privatizaciji sarajevskog Energopetrola, prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Nezavisne novine

Default images

Do toga bi moglo da dođe ukoliko Vlada Federacije BiH prethodno raskine kupoprodajni ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom INA/MOL i raspiše novi tender.

Slavko Šćepanović, prvi zamenik direktora "Optima grupe", preduzeća preko kojeg Zarubežnjeft upravlja naftnom industrijom Republike Srpske, kazao je da do sada nisu razmišljali o kupovini pumpi Energopetrola, koji posjeduje 65 benzinskih pumpi, jer se takva mogućnost nije otvarala.

Međutim, nakon izjave premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da će Vlada najverovatnije raskinuti ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom zbog neispunjavanja investicionih obaveza iz privatizacionog ugovora, Rusi će više pažnje usmeriti u tom pravcu.

Šćepanović je kazao da Zarubežnjeft planira da, uz postojećih 88 benzinskih pumpi u BiH, do 2015. otvori još 180 pumpi u nekoliko zemalja ovog regiona.

Ambiciozne planove Šćepanović obrazlaže potrebom prodaje goriva iz Rafinerije nafte u Brodu kada ona poveća godišnju preradu sa trenutnih 1,2 miliona tona na maksimalni kapacitet od 4,2 miliona tona godišnje.

Dušan Bogdanović, stručnjak za naftno tržište, eventualno preuzimanje Energopetrola od strane ruskih vlasnika naftne industrije RS ocenjuje prirodnim tokom objedinjavanja nafnih kapaciteta na celoj teritoriji BiH.

"I Energopetrol i Rafinerija nafte u Brodu su pre rata bili deo istog sistema i bilo bi sasvim normalno da Vlada FBiH nakon raskida ugovora s INA/MOL novog kupca prvo potraži u Optimi", kazao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: