Region

Četvrtak, 24.02.2011.

00:04

Slovenija: Jafa povučena iz prodaje

Popularni "Jafa keks" iz Crvenke povučen je iz svih slovenačkih prodavnica po nalogu Državnog zdravstvenog inspektorata.

Izvor: B92

Default images

Odluka je doneta na osnovu nalaza prema kojem ambalaža u koju je pakovan keks sadrži materije koje zbog lake isparljivosti mogu proći kroz celofan.

Prema analizi, kartonska ambalaža sadrži visoke vrednosti fotoinicijatora benzofenona koji može 100 odstotno da pređe kroz plastične kese na kekse pakovane u tim kutijama, zbog čega predstavlja rizik za zdravlje dece i odraslih. Zbog toga se uvoznik Jafa keksa, Merkator Ljubljana, odlučio da ih preventivno povuče iz prodaje i to pošiljku u kojoj su pakovanja od 150 grama koja imaju rok trajanja do 26. februara 2011. godine.

Uzorak kartonske ambalaže Jafa keksa bio je analiziran u laboratoriju Instituta za zdravstvenu sigurnost Slovenije.

Ipak, slovenački Institut za zaštitu zdravlja posle obavljenih testova smatra da nema bojazni da bi došlo do štetnih efekata po zdravlje odmah nakon konzumacije pomenutog keksa, ali da ipak dugotrajno uživanje ovog proizvoda može da dovede do štetnih posledica po jetru i bubrege.

Slovenačko Udruženje potrošača savetuje da se kupljeni keks vrate u trgovine i da su prodavci dužni da vrate novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

1 d

Podeli: