Region

Nedelja, 11.06.2017.

16:50

Hrvati već strahuju: SAD daje novac Agrokoru

Umesto ruskih banaka poverenik za Agrokor Ante Ramljak odabrao je američki fond rizičnog kapitala.

Izvor: Dnevnik.hr

Hrvati već strahuju: SAD daje novac Agrokoru
Foto: Thinkstock

Nikada nije svejedno ko daje novac, ističe ekonomski analitičar Luka Brkić.

“Posebno naglašavam taj značaj kvalitetnog jamca, to je država. I Hrvatska je to napravila svojim Leks Agrokorom. Jamče visoku zaradu, jamči im prvi naplatni red, jamči im taj senioritet. Dakle, nije nešto što bi trebalo da se slavi kao posebno povoljan aranžman. On to naprosto nije”, kaže Brkić.

S druge strane, Rusi su tražili stručnije ljude u vanrednoj upravi, hteli su da znaju na šta će se trošiti novac, da učestvuju u restrukturiranju, jeftiniji i manji kredit od dogovorenog, te prvenstvo naplate njihovog poslednjeg kredita od 100 miliona evra.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić ističe da je američki fond ušao u veliki rizik pa su zato i takvi uslovi.

“Postoji vrlo velika mogućnost da neće dobiti ništa iz ove transakcije. Verojatno to nije njihov plan. Mislim da bi oni bili jako srećni kada bi zaradili 10 ili 20 odsto na ovoj transakciji, ali nema nikakve garancije da hoće”, kaže Grubišić.

Prema ovom dogovoru Agrokor treba da vrati milijardu i 60 miliona evra najkasnije za tri godine. Sam poverenik Ramljak priznaje da je Konzumu pao promet za više od 10 odsto, a deo stručnjaka smatra kako će biti jako teško vratiti kredit u tom roku. A kada ne budu moguće da svi poverioci naplate, nastaju problemi i moguće tužbe.

“Tada će moći da se potegne neki drugi instrumenti naplate pri čemu će nastati gužve pred golom kada do toga dođe, jer svi se ne mogu naplatiti u potpunosti”, ističe Brkić.

Novi ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković smatra da država nije u opasnosti.

“Jer prinudni upravnik koji upravlja Agrokorom, on to upravlja zajedno s većem poverenika. Oni koji potražuju učestvuju u upravljanju, učestvuju u donošenju odluka“, rekao je Bošnjaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

16 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

22 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: