Region

Utorak, 09.03.2010.

11:21

EBRD: BIH u 2011 očekuje rast BDP-a

Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa da će se ekonomska situacija u BIH u ovoj godini stabilizovati ali da će već 2011. zabeležiti veći rast.

Izvor: Beta

Default images

U ovoj godini predvidjamo za BIH skroman rast privrede izmedju nula i jedan odsto, dok bi već naredne godine taj rast mogao biti oko dva odsto, navodi ekonomski stručnjak EBRD-a Piter Senfej a prenosi agencija Fena.

EBRD smatra da BiH ima potencijal za privredni rast u srednjoročnom i dugoročnom periodu, ali da bi se to ostvarilo zemlja pre svega treba da izvrši strukturalne reforme.

"Ako BIH uspe da sprovede sve potrebne reforme, onda će zaista biti primamljiva za strane investitore, a da bi se privukli investitori moraju se prvo otkloniti problemi otežanog izdavanja dozvola, pogotovo gradjevinskih i administrativnih", naglasio je Senfej povodom prezentacije "Tranzicijskog izveštaja" o reformskom napretku i ekonomskom razvoju 29 zemalja centralne Evrope i Azije.

Poredivši ekonomsku situaciju u BiH u odnosu na druge zemlje u regionu, Senfej je rekao da je ekonomska kriza pogodila BiH i dovela do smanjenja stranih investicija u zemlji.

Time je uticala i na negativan privredni rast, ali predstavnik EBRD-a smatra da ekonomska situacija u BiH nije gora u odnosu na druge zemlje u regionu.

Šef kancelarije EBRD-a za BIH Gjulio Moreno je kazao da će ta finansijska institucija nastaviti sa ulaganjem u infrastrukturne projekate u BIH, prvenstveno projekate koji se odnose na puteve, aerodrome, železnice, zatim u energetski sektor i nastaviti pomaganje privatnog i finansijskog sektora kreditima koji će biti dodeljivani putem mikrokreditnih organizacija i investiranje projekata za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: