Petak, 05.02.2016.

17:12

Sindrom Seks i grad - Hoće Menhetn a ne selo/VIDEO

Braća Petrović su mladi i vredni momci iz okoline Bora koji uzgajaju krave ali i gaje povrće na borskom kamenu.

Izvor: B92

Sindrom Seks i grad - Hoæe Menhetn a ne selo/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Tamara

pre 8 godina

@ goblin
A sta je to Maja rekla pa da je tako strasno ili netacno? Nije rekla da zene treba da dignu sve četiri u vis i da ne treba da radjaju. Već je rekla ono sto jeste činjenica u vezi sa muskaracima sa sela, a to je da većina njih na ženu gleda kao na radnu snagu, mašinu za radjanje, i na potcinjenog člana porodice. Imam široku porodicu i sa tatine i mamine strana sa sela i znam dobro kako momci tamo razmišljaju. Nece oni ženu kao nekoga sa kim ce se porazgovarati i gledati kao na sebi ravnu osobu.
Inače cim neko napiše komentar poput Maje muškarci to shvate potpuno pogrešno. Ni ja neću da SAMO radjam ,kuvam , čistim , slušam i trpim . Želim da radim , rodim dete coveku koji me voli i postuje i da zajedno prolazimo i kroz dobro i kroz lose.Ali da bi to bilo , potrebno je da me ne tretira kao roba, da me ne tuce ,ponizava, već da me uvažava kao osobu. E toga nema na selu ili je jako retko. Znate kako stari cesto umeju da pričaju o mladima tipa e sto mladi neće da nas poštuju i sl- a ustvari oni tu ne misli na poštovanje već na doslovno slusanje tj oni vam nešto kažu kako nešto treba da uradite i ako vi to ne uradite jer smatrate da to nije dobro oni odmah krenu sa pričom o nepoštovanju. Isto tako momci sa sela navodno traže ženu koja je porodična a to ustvari znaci da žele ženu koja se nikada neće buniti, koja ce sve trpeti, i batine i ponižavanja, koja ce se klanjati njegovim roditeljima i sl. A nista ne daju za uzvrat. Zena tamo mora da postuje sve i svakog a nju niko. I dok je tako , dok se ne promeni odnos prema ženi u selu, zena na selu ce biti sve manje.

dušan

pre 8 godina

čitam komentare pa ne mogu da verujem gde mi živimo. kao prvo ne vidim zašto je problem živeti na selu sela su urbana al su gradovi puni seljačina čovek sa sela je i 90% slučajeva emancipovan i obrazovan koliko i onaj iz grada ako ne i više jer nekom je tata došao sa sela u grad on se rodio u gradu i priča da je dete asvalta hahaha maloumnink. da li vi znate da prosečno seosko domaćinstvo koje ima 5-6 hetara pod voćem a da ne pričam ako pored toga ima stoku i još neki plastenik na kraju dobre godina kada odbije sve troškove zaradi oko 50.000e da da dobro ste pročitali. ja ne znam gde u gradu može da se zaradi toliko ali ima da se radi tamo gde ne može mašina nikome rep nije otpao od rada. a da je novinar uradio dokumentarac sa nekim debilom koji vozi recimo A6 ili BMWx6 i da je rekao to je trgovac drogom i belim robljem letele bi vi sponzoruše kod njih u kola za kedan krug za jedan šmrk ne mogu da pišem šta radite još na neki splav ako vas povedu svaka koza voli da se voza. toliko od mene. a admin molim da objavi moj tekst hvala

srecko

pre 8 godina

Tesko je na selu ziveti i uspeti. Ja znam za coveka koji je prodao stan u gradu i otisao na selo sa porodicom da se bavi vocarstvom. Pare je ulozio u to imanje,posle par godina vocke mu je napala neka bolest i skroz ih unistila ostatak koji je bio zdrav nije mogao da proda zbog raznih mufljuza. Epilog svega je to da ga je zena sa decom napustila i otisla nazad u grad, a on puko nacisto i jos se razboleo.
Tako da ipak razumem ljude koji beze iz sela u grad.

пера митић

pre 8 godina

коментари за плакање. главна фора, "ја сам центар света", "нема те цене по коју ћу да будем део неке заједнице", "пре ћу да живим као јефтина радна снага источноазијске јефтине радне снаге, него да будем мајка". па јесте. то лудило стварно не можеш да истерујеш на селу. тамо мора нешто реално да се привређује да би преживео.
а ове дебилизме како су жене робиње на селу, то не бих коментарисао. не постоји ни један аргумент који би то могао да поткрепи. напротив. ти сељаци, са црним рукама, радници, што раде на њиви и у гаражи док други иду на море, таквог жена неће да трпи. такав жену не може да зеза и малтретира. таквима жене не толеришу ништа. али ови градски, што се туширају три пута дневно, и стављају један парфем ујутру, а други поподне. е ти мамини синови раде са женама шта год хоће и жене им се још и извињавају због тога.

Gladan

pre 8 godina

Aj svi vi koji ste protiv sela, i takvog rada prekinite na par dana da konzumirate njihove proizvode. Meso, mlecne proizvode, jaja, koza, perje, voce i povrce i itd. Ostaje vam da pijete vodu i jedete zemlju ili lisce po parkovima.

mile dodik

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.
(mara, 5. februar 2016 23:45)

Predpostavljam,isto kao sto ti imas svoje misljenje da je bolje biti tajlandska prodavacica,tako i covek iznosi svoje potrebe,treba mu zena.Ostace na selu,verujem da ce naci neku zenu,ti ces ostati vlasnik svog zivota-neprocenjivo.

fc

pre 8 godina

Seks i grad su debil zene koje ne postoje. Najveci problem je sto zena iz grada ne moze "nazad" u selo, gde nema zivot I gde u potpunosti mora da bude potcinjena muskarcu, da mu sluzi I da radja. Tako je bilo nekad. Nece vise biti.
U Americi ne postoje sela u onom smislu u kojem postoje kod nas. Postoje porodice koje zive van gradova, ali se ne bave poljoprivredom I postoje farme. Zato ne moze da se poredi debilni seks i grad sa onime sto imamo u Srbiji

Sarenica

pre 8 godina

Uz svo postovanje prema ljudima koji zive i rade na selu, ove profesionalne, novinarske opaske na kraju priloga su bolne za slusanje. Blam.

koka kola, marlboro, suzuki

pre 8 godina

Gradovi opstaju zato sto se vlada zaduzuje i deli radnicima u drzavnim preduzecima. Ovi te pare koriste za kupovinu proizvoda iz uvoza.
Naravno, krediti ce jednog dana presusiti. Drzavne sluzbenice, pa cak i zaposleni u privatnom sektoru: trgovini i uslugama, nece imati od cega da zive. Selo ce do tada vec propasti.
Zao mi je svih nas.

Целибат и село

pre 8 godina

Искрено, ни ја не бих могао да се бавим пољопривредом. Био би ми тежак проблем да закољем краву, или да једем месо краве коју сам гледао како шета и пасе по имању. А ви сви што галамите да бисте радо живели на селу, запитајте се да ли би вама тако нешто било проблем или не. Да не помињем устајање у 5 ујутру, са првим петлима.

И поред тога, ценим сваки рад, труд, и искрено залагање. Свака част момцима на раду и труду, а посебно на ставовима и на њиховом погледу на живот. Живот је борба, у сваком погледу, и на свим пољима.

Наравно да жена не треба да ћути, али не треба ни да држи вишесатне монологе. Наравно да жена не треба да ринта, али не треба ни мушкарац да ринта да би она имала сваке недеље нове штикле и ташну.

И не слажем се са идејом да је тешко оженити се у Србији. Ужасно је тешко наћи ону праву, али није тешко оженити се. Мени се другови већ разводе.

Ја сам овде у Београду тако рећи искључиво налетао на удаваче које су ми тражиле брак у року од одмах. И наравно, тако нешто ни у једном тренутку није дошло у обзир. Нисам богат, али нисам ни гладан, а њима је изгледа само битно да се увале, поготову ако су дошле из унутрашњости.

Можда би овим момцима више одговарале неке Рускиње или чак Украјинке. Ја сам сигуран да ћу да се оженим странкињом кад буде дошло време за то, јер је овде у Београду ситуација са девојкама крајње жалосна.

Драге даме, имате сва права, али имате и право да будете саме.

Уживајте.

021IS

pre 8 godina

Rodjen i odrastao sam u Novom Sadu, imam 43 godine i ostvario sam se na svim poljima. Ono sto hocu da kazem je da sam odgledao prilog u dahu i da ne mogu da pronadjem reci odusevljenja ovim momcima. Radim sa ljudima i malo mi treba da procenim da li je neko dobar covek ili ne, a ova dvojica su skromne LJUDINE. Puna podrska obojici a teske reci o danasnjim devojkama cu ostaviti za drugi put!

Darko

pre 8 godina

(Zitko, 5. februar 2016 19:00)
Mani te priče pik ap artisti i sil gluposti. Devojke 21veka idu na fizički izgleda i soc. status a pomenuti momci ga nemaju.
Sada da svaku pitaš šta te prvo privuče rekle bi fizički izgled mada nije presudan u daljem toku.
Proces vraćanja devojaka na selo samo u slučaju neke velike katastrofe gde veštački zivot po gradovaima neće biti moguć (((veliki ratovi, velika depresija početkom 20tog veka i sl)))
Ženska hipergamija tu vodi glavnu reč, momci moraju da nadju žene kojima su oni premija tipa skromnijeg fiz.izgleda ili iz neke dosta siromašnije žene. Primer Amerikanaca koji svoje žene nalaze po Istočnoj Evropi i Aziji, uglavnom cilj je naći nekoga na SVOME NIVOU a priče lajf koč su za momke iz gradova.

blackdog

pre 8 godina

Jedna je stvar otici sa suprugom ili porodicom na selo gde biste zajedno ucestvovali u izgranji porodicnog biznisa (naravno, da selo podrazumeva dobru infrastrukturu) a sasvim je druga stvar doci kao narucena mlada u tudje gazdinstvo i odreci se svojih (bednih) 15000 rsd, ali da znas da su tvoje i da ti raspolazes njima, zarad neizvesnog tretmana buduceg supruga i njegove dobre volje da tvoj rad od jutra do mraka nagradi raspolaganjem vasim zajednickim novcem. A ako mu sutra dosadis da te sutne zbog lepse, zgodnije, mladje, poslusnije i kaze ti- 'aj sad napolje, ovo je moja kuca, moja njiva, moja krava. Koja bi zena takvo nesto pozelela? U ovoj drzavi gde su svi obespravljeni, gde su zrtve nasilja prinudjene da napustaju svoje kuce u kojima se nasilnici nekaznjeno baskare? I onda ovi komentari... Da se ukine feminizam, da, valjda, treba da nas prodaju kao stoku, da nam odredjuju gde cemo i kako ziveti i za koga cemo se udavati u suprotnom patimo od sindroma Seks i grad?! Onda primer sponzoruse iz bg- kao suprotnost vrednim momcima na selu... Inace, u gradovima sve same sponzoruse i sponzori, nema nikog drugog.

ps Za onog sto misli da je kletva zeni "setaces kera" i da je bolje da "cuti, trpi i radja"- brak treba da bude produkt ljubavi, a ne razmena dobara u kojoj zena odusevljeno pljeska rukama kao foka u aqua parku u transu od srece sto se konacno udala (za bilo koga).

Goblin

pre 8 godina

Pa jel to jedina opcija za udaju-cuti, radi i radjaj???
(nnn, 5. februar 2016 22:25)

Danas je najlakse sedeti kuci, ne raditi nista i zaliti se na sve. Musko sam pa nisam lak na komplimente drugim muskarciam, ali recicu...Ovi momci su me odusevili, oni su imali losu zemlju i nisu odustali, nisu krenuli u kradju ili da se zale kako nema posla nego su zavrnuli rukave, dobro se pomucili i napravili su ovo sto sada rade, sami. Pritom, lepo i izgledaju nemaju stomacine, podgusnjake...Maja, je indirektno i njih zakacila svojim komentarom. E sad pitam, sta ocekujete vi da ovi momci rade a da im zena ide po komsiluku, ispija kafu i visi po celi dan na fejsu i igra farmu a i da ne smeju da je pitaju gde je bila i sta je radila?

Sto se tice Majinog komentara definitivno se potvrdjuje ona teza da je danas brak postao zajednica izmedju dvoje sebicnih ljudi. Ajde neka svako tera na svoju stranu i kakav je onda to brak? Danasnje zene cim procitaju termin rucak odma skacu i hoce da ujedaju, pa valjda ce i one da jedu nesto. Pa majka mu stara, ovi momci pomuzu krave (obezbede mleko), naprave sir, izoru njive i obezbede brasno, obradjuju plastenik...Pa ja ne znam sta treba jos da rada?

mara

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.

riki

pre 8 godina

Srpski gradovi su danas na nivou gradova evrope sa pocetka 20-tog veka. Srpska sela su na nivou evropskih sela iz srednjeg veka. Nek lepo srpski seljaci izaberu nekoliko prestavnika, posalju ih u Sloveniju, Nemacku, Francusku, Svajcarsku... da vide kako na zapadu izgleda selo i da razmisle kako da se priblize takvom razmisljanju. Ali to bi zahtevalo dosta odricanja, edukacije i promene mentaliteta. Npr svaka zapadna pivara i vinarija imaju tehnologa, diplomirani agronomi se pitaju za savete a ne oslanja se na pradedine price kad ni struje nije bilo, seme se kontrolise u ISTA sertifikovanim laboratorijama (ovi ljudi iz videa verovatno nisu u zivotu videli sertifikat, a i kako bi kad laboratorije nema u krugu od ko zna koliko kilometara pa seju sta im daju a da ni ne znaju kvalitet) a mehanizacija se deli. Sto svako da ima posebne prikljucke za masine kad moze da se deli. Zato na zapadu mladi beze iz gradova u sela, jer su sela ne samo tehnoloski, vec i mentalno na istom nivou kao gradovi samo manje zagadjena i prenaseljena. A u Srbiji na selu ostaje samo ko nema gde. Ali kad vidim horor filmove iz ogromne mesne industrije, sta ocekivati od siromasnih sela kojeg se svi u Srbiji stide.

Milica...

pre 8 godina

Svako ima pravo na onakav zivot koji ga ispunjava. Oni ljudi koji su nasli srecu na selu i treba da ostanu tamo. Takodje ljudi koji vole grad, neka zive u gradu. Pustite ljude da rade sta hoce i da zive kako hoce. Kad covek zna sta zeli, niko drugi to ne zna bolje od njega i zato ostavite se pametovanja oko tudjih zivota. Svako ima pravo na svoj izbor.

provincija

pre 8 godina

Jel ovo priča iz Bora objavljena da ne bi razmišljali o RTB-u koji se ponovo gasi? Što ne pišete o tome da je zatvorena Bakarna žica, flotacija, cerovo itd. Nama umire gigant sa 6000 radnika od koga živi grad, a vi izveštavate o seks i grad forama, ne mogu da nadju cupi jer su verovatno nesposobni, ne padaju dobre ribe na plastenike iz zatrovane borske zemlje.
P.S. Brestovac je 4 km od Bora, tako da je praktično deo grada.

NOVINARI BI TREBALI DA BUDU NA STRANI ISTINE I BAREM OSEĆAJA LJUDSKE PRAVDE, NE BRUKAJTE SE VIŠE!!!

ona

pre 8 godina

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...
(Goblin, 5. februar 2016 20:26)

udaljicu se od teme ,ali , pravo ti kazem bolje provesti zivot sa kerom nego sa pojedinim muskarcima.
pozdrav!

Posmatrač

pre 8 godina

Imam vikendicu u jednom šumadijskom selu na manje od 90 km od Beograda. Selo je veliko i živo, a i okolna sela su takva. Čitav taj kraj se može oceniti kao sve, samo nikako nerazvijen i u fazi umiranja. Ekonomija, putevi i celokupna infrastruktura nisu savršeni, ali dobro je, funkcionišu i ne raspadaju se, valjda zbog blizine Beograda i drugih gradova.

Što se psihologije, sociologije i kulturoloških obrazaca tiče - majko moja. Srednji vek, u najboljem slučaju. Školovanje u opštem smislu i školovanje u usko-stručnom smislu - šta je to? Momak iz komšiluka upisao Poljoprivredni fakultet u Beogradu, otac prestao da priča sa njim i hteo da ga isključi iz nasledstva. Odnos muškarca prema ženi? Saudijska Arabija. "Propuštanje kroz šake" apsolutno prihvatljivo, podrazumevano i široko zastupljeno. Svake godine se dogodi bar jedna fatalna nesreća u lovu, saobraćaju, nekom domaćinstvu direktno uzrokovana alkoholom, narkoticima, nasiljem i/ili nestručnošću. Svi svaštare, svako sve radi, niko se nije fokusirao na jedno - to je iz nekog razloga ispod časti. Najmanja kuća - 100 kvadrata, što više kuća, veći si baja u lokalnoj birtiji. Svaka peta livada je u sudskom sporu, ostali meštani i vikendaši razdvajaju sinove ili unuke, braću je++++, kad se sretnu u birtiji, pa nasrnu jedan na drugog/jedni na druge. Dešavalo se i potezanje noža.

Rezime: smeštaj u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu ili Nišu sa poslom od 30.000 dinara? MENHETN sa elementima SEJŠELA.

adriano_galliani

pre 8 godina

Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..
(Za 100 godina, 5. februar 2016 19:48)

Проблем наталитета је проблем целе Западне Европе. Шведске, Данске па и Немачке. Европски модел живота у 21. веку подразумева другачији живот од живота родитеља садашњих младих, који су настали у "беби-буму" после другог светског рата и управо та генерација је и научила своје наследнике да не живе такав живот.

kosmajac

pre 8 godina

(hue hue hue, 5. februar 2016 19:41) cekaj ti se druzis sa ovaom devojkom i ovako pricas o njoj. boze kakvih ljudi ima. tesko onome ko se sa tobom druzi. naravno da je bolje sto se dobro udala u beogradu i zivi ok zivot. zivot je kratak. nego da s eudala ze nekog na selu ko nema dinara, pije i sedi ispred prodavnice resavajuci svetsku politiku. od ovih 48 komentara, njih 40 se odusevljavaju selom iz fotelje i toplog stana. koje licemerje. da odu na selo da zive i rad epobegli bi za manje od 24 sata. dokle vise bajki o selu, nije to selo kao na zapadu. selo je sistematski unisteno na nivou je pocetka 20 veka. ko je lud da protraci zivot u nedodjiji gde nema nicega, ni ljudi, ni novca, ni desavanja

lale

pre 8 godina

Ljudi na zapadu bi sve dali da imaju selo,
Za njih tamo to je luksuz...

SADA REALNO

Ne mozemo za propast sela da krivimo mlade zato sto odlaze sa sela.

Za to je kriva drzava jer je dozvolila da propadnu zadruge koje su otkupljivale sve od seljaka sve i to plasirale u svet
i toga vise nema

Zaista mnogo ljudi bi se vratilo na selo
kada bi mogli da prodaju to sto proizvedu
I NIJE TACNO da je tezak rad na selu i da se brze stari ( to je bilo davno)
tehnologija je toliko napredovala da se sada mnogo lakse uzgaja sve
ALI nema kome da se proda

drzava je dozvolila uvoznickom lobiju daunisti domacu proizvodnju...

i zati ce ljudi radije da se muce u gradu za 15000 nego da stvore mnogo na selu a onda to propadne jer nemogu to da plasiraju do kupaca

Nikola

pre 8 godina

Novinar je ovde izneo svoj stav, doduse vrlo stereotipan i povrsan. Isto takav stav imaju i devojke kojima se on kao obraca. Tako se ne stice kredibilitet i pozitivan uticaj na drustvo, koje bi mediji trebali da imaju. Mora se pogledati i druga strana medalje, sto je realnije moguce, a ne bulevarski pristupati ozbiljnoj temi.

Ros Geler

pre 8 godina

Obozavam ovakve tekstove, uvek su u sluzbi pljuvanja po zenama. Zamisli nece zene da se udaju za neke muskarce sa sela i sad drama oko toga. A sem toga da dobro zaradjuju i da bi prihvatili svakakvu zenu, cak pre muslimanku, mogli ste da napisete koje jos kvalitete poseduju ti muskarci. Da li su obrazovani, elokventni, da li su tolerantni, da li bi se u njihovoj kuci zena isto pitala koliko i oni? Ili su mozda agresivni, netolerantni, mozda previse piju itd. Znamo svi kakvi su muskarci po selima, a onda se iscudjujemo sto zene nece da se udaju za takve.

Srboljub

pre 8 godina

U komentima se oseća "kiselo grožđe" - ako vas sudba srpskog sela toliko tišti, organizujte sestre i ćerke, živeće zdravo i čilo, pogotovu u brdsko-planinskom ppodručj.

pobegla sa sela

pre 8 godina

Žene su na selu gledaju kao niža bića kojima je jedina svrha da služe, ako imate brata računajte da nećete ništa dobiti jer kuća i zemlja idu njemu a vaše je da se udate što pre ako je moguće odmah posle srednje jer ne daj bože da ostanete baba devojka, bolje se ubijte odmah.Kad se udate sledi vam rintanje od jutra do mraka za koje vam niko neće reći ni hvala, naprotiv svekrva i ostatak rodbine će vam visiti nad glavom, gospodin muž će u slobodno vreme da se druži sa flašom i ako treba povremeno da vas disciplinuje jer mora da se zna ko je glavni.Ako rodite sina sledi slavlje od nekoliko dana,za ćerku vam sleduju mrki pogledi i prebacivanja.I za kraj sa 40 ćete najverovatnije već izgledati kao baba. Divan život, zar ne?

kasapin

pre 8 godina

U "uzoj" Srbiji po selima nema ni trotoara, a kamoli bilo cega drugog, i kako ocekujete da bilo ko zeli da zivi u takvim uslovima!?! Pa zasto se ne pitate kako su sela u normalnim zemljama puna penzionera i raznih drugih "slobodnih" profesija, a kod nas potpuno pusta zemlja!?!

Goblin

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Maja, 5. februar 2016 18:41)

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...

zagor

pre 8 godina

nije sindrom "Seks i grad", ljubav prema razvratu i bahanalijama, nego prosta racunica. ljudi u selu rade mnogo, a zive u uslovima bez prave infrastrukture i bez luksuza. ljudi u gradu rade malo (mnogima je posao samo da odsede svoje radno vreme, a neki ne moraju cak ni da se pojave na poslu, a primaju platu), a zive udobno, putuju na more, kupuju stvari, imaju veze...
sad, treba biti bas jaka licnosti i imati ozbiljnu zivotnu filozofiju da bi svojevoljno ostao na selu i rmbacio za crkavicu, dok ljudi u gradu BUKVALNO zive na tvoj racun i uzivaju. ne kazem da je zivot na selu pogresan izbor, ali kazem da je sasvim razumljivo da ogromna vecina grebe da predje u grad. to je problem koji nastaje jer drustvo mnogo vise vrednuje birokrate i cinovnike (koji, ponavljam, za nikakav rad, bez problema imaju mesecnu platu po 80 000 dinara bruto - niste svesni koliko seljaku treba rada da bi zaradio 80 000 dinara mesecno; ocekivati od srpskog seljaka da u ovakvim uslovima ostvari takve prihode, to je kao ocekivati od zvezde da osvoji ligu sampiona)

Dare

pre 8 godina

Pitajte vlast zasto je to tako. U zemljama Evrope se ulaze selo i imaju uslove skromnije al slicne gradu. A ovde u selima od po 6-7h ljudi po Vojvodini kao da kuga vlada a da ne pricamo o juznoj Srbiji...

djoka

pre 8 godina

Odlican prilog,svaka cast momci...mislim da bi zene zivele sa njima dobro,ko da bi i nesto radile.Verujem da bi bili bolji muzevi i ocevi od 95 posto gradskih momaka... uamalo da zaplacem na kraju snimka, e moja Srbijo

Moca

pre 8 godina

Tacno, ali druga strana medalje je sto ce devojka od 20 u tridesetoj izgledati i zvucati kao da joj je preko 40. Ovim ljudima svaka cast na vrednoci i uspehu, ali koliko je realno da devojke, odakle god da su, zele ustajanje u 5h da se pomuze krava, rad u basti/njivi na +35 i sl?

Lazar

pre 8 godina

Kao sto i jedan od momaka sam rece, "vise faktora utice na to" ali ja ne mogu da se otmem utisku da ovakvi momci ne mogu sebi naci supruge. Prvo momci imaju vokabular, posebno momak koji je pricao o povrtarstvu, deluje mi cak kao neko sa fakultetskim obrazovanjem u toj sferi. Veoma je zalosno sto svi danas beze od sela.

NN

pre 8 godina

Pa sto da se devojke udaju za vredne momke na selu, kada mogu da uzmu diskriminiatorksi neravnopravne, posebne kredite za preduzetnice banke Inteza u pomoc EBRD koje hvali kordinatorka rodne ravnopravnosti ministarka Zorana a jos se i direktorka banke na promociji istih hvalila kako je 70 % zaposlenih u banci cine zene.

dijaspora

pre 8 godina

Mi i poljoprivredu i selo i mnoge druge stvari poimamo na način više svojstven 18. i 19. nego 21. veku. Obiđimo sela po Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Britaniji, Americi. Ko tamo ne bi živeo? To je san većine ljudi iz gradova po tim državama.

Poljoprivreda je nauka i posao kao bilo koji drugi. Za selo je najvažnije da dobrim putevima i železnicom bude povezano sa gradovima. Iznutra, važno je da selo nije spontana stihija i brlog, već da je pametno organizovano i isprojektovano. Selu mora da su dostupni struja, voda, kanalizacija, Internet, asfalt, policija, dom zdravlja, sud, heliodrom, škola, pozorište, supermarket.

Većina naših sela ne zadovoljava ove kriterijume i gase se, ona koja zadovoljavaju su živa i ne nameće se pitanje opstanka. Niko ne želi da živi u zabiti izolovan od civilizacije - ova ideja može biti romantičarski privlačna, ali ne duže od mesec, dva.

boxfly

pre 8 godina

Urose, pratim te vec godinama i fenomenalan si, samo tako nastavi. Sto se tice probema sa zenidbom i natalitetom tu mislim da nam nema spasa.To izgleda nikoga ne interesuje a trebalo bi da bude prioritet drzave. A to da li je hriscanka ili ne, to je najmanje bitno.

Zitko

pre 8 godina

Momci su ok, ali im ocigledno treba Life Coach da bi resili problem. Ali neki pravi, a ne ovi quazi-strucnjaci sto prodaju m00da za bubrege. Mnogi mladi parovi mastaju o bekstvu na selo, a oni su vec tamo. Znachi morate da se brendirate jebiga...

hue hue hue

pre 8 godina

sviđa mi se ovaj mashup super žene i biza. Žene kad vide ovaj klip pomisliće sledeće:"ja da idem na selo da muzem kravu neću". (čast izuzetcima). Mi se družimo sa jednom devojkom koja se dobro udala u Beogradu, iz Vojvodine je, ima prosečnu srpsku platu, ali je zato njen muž ima nov džip koji ona vozi na posao, naravno da njena plata od 45000 ne može da pokrije ni rezervoar sa redovnim servisom, ali šta da se radi. Brak nije najbolji, ali ona je proračunaato dobila što je tražila. Možda oboje imaju švalera, nisam pitao, nema smisla, ipak su to njihova posla. Stvar je u tome što ona izgleda tako dobro da joj se može, a on je verovatno neiživljen pa pokušava da se dokaže drugima tako što je našao "dobru ribu" koja ne vodi ono jadno njihovo dete nigde sem u šoping centar, a ona pokušava da se dokaaže nekome (pa i nama) parama i uspehom u životu, a pošto ima privatni fakultet i ništa ne zna, nudi se jedinom stvarju koju ima, mužu svojim telom i koristi to za isisavanje. Ovde dolazimo do dobrog dela: dame, morate biti poebnog mentalnog sklopa da bi ovako živele, morate biti plitke i naći muškarca kome treba ono što imate da ponudite, a ovde u Srbiji nema baš mnogo muškaraca koji mogu da ponude to što tražite.

Za 100 godina

pre 8 godina

Ne treba nam ovaj prilog da znamo da smo najgori..

Posledice ce biti strasne, pa i za zene. Pad stanovnistva na par miliona, nepostojeci penzioni fond, i nadolazak stranih nacija iz Albanije, Afrike i Bliskog istoka koje ce polako preuzimati teritoriju.
Ali dobro, ko kaze da mora svi da postoje. Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..

Marina

pre 8 godina

Ne boje se žene rada i motike niti sela kao sela već izrazito tradicionalno nasilnog mentaliteta u selu tj loseg odnosa muškaraca prema ženama u selu..

GubaviKrastavac

pre 8 godina

Svaka cast delije...zato kad uskoro pukne svuda,kad bude parce zemlje vredelo vise od Audija....te radodajke ce da jedu svoje fejk Luj Vajton torbice i glodju felne auta od njihovih "lovatora" koji su uzeli na dodjem ti.

adriano_galliani

pre 8 godina

Није то никакав "Секс и град" синдром већ је у питању здрав разум. Бавити се пољопривредом је (физички) тешко и то није живот за свакога. Обрни-окрени, више се исплати радити код Кинеза за 15 000 него се тотално физички уништити за мало више. Свака нормална жена ће гледати да сачува свој изглед, лепоту и негованост а не да ринтачи копајући или чувајући стоку. Ко каже да није тако само показује да никада није био на селу и није видео како то изгледа. Мени лично је то пакао на земљи. Уз савремену механизацију и технологију то можда и није тако лоше, али код нас се то ради исто као и пре 200 година, према томе..

Marko

pre 8 godina

Zasto neko smatra da neko ima problem ako je neozenjen/neudata?!, pa nije ovo vise srednji vek, prilagodite se! Neverovatno koliko ima zatucanih s te seoske kruske palih...

Reziel

pre 8 godina

Mnogo ljudi koji "beže" sa sela, uskoro će početi da žive u totalnoj bedi po gradovima. Oni ili žive dopunjujući budžet od novca koji su dobili prodajom njihva i kuća, ili ih roditelji sa sela pomažu.
Međutim, troškovi života u gradu i selu nisu isti, pa će tako pomoć koju dobijaju od porodica biti sve manja, a polako će skrckati i dedovinu sa kojom se pomažu. Kada to jednom potroše, i kada ni to ne bude dovoljno, počinje beda. Kako za njih koji su "pobegli" u grad, ali tako i za njihove rođake koji su ostali na selu i pomagali ih.

mile

pre 8 godina

Nema tu nekog velikog čuda, kod nas su žene velikim procentom inteligentne, ambiciozne i žele da budu samostalne i otkriju neki svoj život. Život na selu je robovanje na relaciji pijaca - kuhinja - imanje. Možda ima neku romantičnu draž ali vrlo brzo postaje depresivno.

dr feelgood

pre 8 godina

Izvinite, ali zašto je potrebno baviti se isključivo poljoprivredom na selu?

Uvedite dobar internet, kvalitetnu struju i odličan javni prevoz do sela, i vratiće se mnogo ljudi. Selo ne bi smelo da bude vezano samo za poljoprivredu i izolaciju.

mesec

pre 8 godina

Mislim da je odgovor jako prost: Plase se rada - znaju da je to tesko. Svako radi...imam drugaricu ima jako veliku platu i lep stan, ali radi 13 - 15h dnevno, naravno i vikendom. Ako ste takvi mozgovi i spremni da radite, onda je stvar resena, ali ako niste - onda bolje selo.

Ivana

pre 8 godina

Reci cu vam sta je problem. Moji roditelji su sa sela iz okoline Leskovca, 70 tih su dosli u Vojvodinu i tu ostali.Cesto smo isli u selo , svake godine i problem je sta?? Pre svega jako surov i los odnos prema zenama.Zene se tamo nista ne pitaju, tuku se , maltretiraju. Muškarci piju ko nenormalni. Moji su bas zato pobegli odande. Hvala Bogu. Problem je znaci mentalitet a ne to sto žene žene Sex i grad, Menhetn..

eh

pre 8 godina

pa nece ni muskarci domacice, vredne, zeljne da rode puno dece, ali za stanije bi prodali stan samo kad bi imali priliku...

ps. muskarac sam, i ovaj tekst nije fer prema zenama

Danilo

pre 8 godina

Pa samo vi promovisite sex i grad, kiceraj, gej parade i ostale nebuloze, pa se onda svi cude zasto nam sela umiru?! Lazni standardi u drustvu sve kvare! Svi furaju iphone,, oblace se kao u filmovima, bleje po kaficima a na kraju dana kada dodju kuci u frizideru ih ceke bajati parizer za veceru! Sve je otislo do te mere daleko da kada nekom kazes da je seljak velika vecina se uvred kao da je to nesto ruzno, ispod nivoa, gore od vecina psovki! Izopacenost drustva vlada vec duze vreme. Ceka nas juzno americki system ili jos gori taijlandski! Radicemo mi po 16h dnevno za pirinac i zivecemo na smetlistu ako se kulturoloski ne osvestimo!

sindrom Informer

pre 8 godina

Pa? Ako zele da zive u gradu za 150 evra mesecno to je njih izbor, nije nicija obaveza da zivi na selu ako to ne zeli. Zasto uporno podilazite malogradjanstvu ovakvim tekstovima i posramljujete zene koje odlaze sa sela kao "zaludjene seks i gradom" ali nikad ne objavljujete tekstove o onim momcima koji odu iz otadzbine na Zapad i tamo dok se ne snadju voze kamione i sl kao "sindrom kauboj". Da nije ekonomske migracije mi nikad ne bi smo dosli na Balkan i verovatno ne bi imali drzavu ista vise nego Luzicki Srbi.

Maja

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.

neka zena

pre 8 godina

Ja planiram de se preselim na selo, ili neko debelo predgradje, to je potpuno normalno za sve zapadne zemlje, narocito Engleze, da vole selo i prirodu. Samo mi Srbi nesto glumatamo a primitivni smo i teski malogradjani.

Tanja

pre 8 godina

Da je moj muž živeo na ovakvom imanju ne bih razmišljala ni časa udala bih se za njega. Napustila bih Beograd ne bih se okrenula. Devojke ne mislite da je u gradu med i mleko i nemojte pošto-poto da bežite u grad ovde se živi pod velikim stresom. A deca će vam na selu odrastati u mnogo zdravijim uslovima.

kosmajac

pre 8 godina

ajde vi sto pisete kako je lepo na selu kako je zivot divan idite i zivote na selu. onda neka krenu ovi sto ce da komentarisu iz fotelje o seoskim lepotama pa cu i ja za vama. na selu je rad muka nikad nisi siguran za novac. u 50 god izgledas kao neko od 65 u gradu. ne daj boze nikome. jeste na menhetnu teski alu jedan dan je zanimljiviji jego godina na selu

Sid

pre 8 godina

Da li bilo ko ima predstavu koliko meni treba love da odem na selo i pokrenem domacinstvo, sto bih iznad svega voleo?

Recicu vam, d abih uzgajao neku kulturu od koje bih imao kakve materijalne koristi moram imati orudje, koje u prvo vreme moze se iznajmljivati! Staja i obor, svinjac i kokosinjac, sve skupa da se popravi takodje previse novca. Da se obnove i ociste bunari sa vodom, da se zasade vocnjaci, poseku stari, prehrani zemlja, urade testovi zemljista sta je najbolje gajiti na njoj..... Drugari, bez da se lazemo, racunaljka kaze da bez 10 000 evra plus da imate sredjenu kucu, nece niko moci d aizdrzi 2 godine na selu plati porez, struju, sta god, kupi djubrivo, krec, sitan alat za orezivanje, obradu..... KO danas ima 10 000 evra u kesu u kuci?

dr feelgood

pre 8 godina

Izvinite, ali zašto je potrebno baviti se isključivo poljoprivredom na selu?

Uvedite dobar internet, kvalitetnu struju i odličan javni prevoz do sela, i vratiće se mnogo ljudi. Selo ne bi smelo da bude vezano samo za poljoprivredu i izolaciju.

Ivana

pre 8 godina

Reci cu vam sta je problem. Moji roditelji su sa sela iz okoline Leskovca, 70 tih su dosli u Vojvodinu i tu ostali.Cesto smo isli u selo , svake godine i problem je sta?? Pre svega jako surov i los odnos prema zenama.Zene se tamo nista ne pitaju, tuku se , maltretiraju. Muškarci piju ko nenormalni. Moji su bas zato pobegli odande. Hvala Bogu. Problem je znaci mentalitet a ne to sto žene žene Sex i grad, Menhetn..

Marina

pre 8 godina

Ne boje se žene rada i motike niti sela kao sela već izrazito tradicionalno nasilnog mentaliteta u selu tj loseg odnosa muškaraca prema ženama u selu..

adriano_galliani

pre 8 godina

Није то никакав "Секс и град" синдром већ је у питању здрав разум. Бавити се пољопривредом је (физички) тешко и то није живот за свакога. Обрни-окрени, више се исплати радити код Кинеза за 15 000 него се тотално физички уништити за мало више. Свака нормална жена ће гледати да сачува свој изглед, лепоту и негованост а не да ринтачи копајући или чувајући стоку. Ко каже да није тако само показује да никада није био на селу и није видео како то изгледа. Мени лично је то пакао на земљи. Уз савремену механизацију и технологију то можда и није тако лоше, али код нас се то ради исто као и пре 200 година, према томе..

Maja

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.

pobegla sa sela

pre 8 godina

Žene su na selu gledaju kao niža bića kojima je jedina svrha da služe, ako imate brata računajte da nećete ništa dobiti jer kuća i zemlja idu njemu a vaše je da se udate što pre ako je moguće odmah posle srednje jer ne daj bože da ostanete baba devojka, bolje se ubijte odmah.Kad se udate sledi vam rintanje od jutra do mraka za koje vam niko neće reći ni hvala, naprotiv svekrva i ostatak rodbine će vam visiti nad glavom, gospodin muž će u slobodno vreme da se druži sa flašom i ako treba povremeno da vas disciplinuje jer mora da se zna ko je glavni.Ako rodite sina sledi slavlje od nekoliko dana,za ćerku vam sleduju mrki pogledi i prebacivanja.I za kraj sa 40 ćete najverovatnije već izgledati kao baba. Divan život, zar ne?

kosmajac

pre 8 godina

ajde vi sto pisete kako je lepo na selu kako je zivot divan idite i zivote na selu. onda neka krenu ovi sto ce da komentarisu iz fotelje o seoskim lepotama pa cu i ja za vama. na selu je rad muka nikad nisi siguran za novac. u 50 god izgledas kao neko od 65 u gradu. ne daj boze nikome. jeste na menhetnu teski alu jedan dan je zanimljiviji jego godina na selu

neka zena

pre 8 godina

Ja planiram de se preselim na selo, ili neko debelo predgradje, to je potpuno normalno za sve zapadne zemlje, narocito Engleze, da vole selo i prirodu. Samo mi Srbi nesto glumatamo a primitivni smo i teski malogradjani.

Tanja

pre 8 godina

Da je moj muž živeo na ovakvom imanju ne bih razmišljala ni časa udala bih se za njega. Napustila bih Beograd ne bih se okrenula. Devojke ne mislite da je u gradu med i mleko i nemojte pošto-poto da bežite u grad ovde se živi pod velikim stresom. A deca će vam na selu odrastati u mnogo zdravijim uslovima.

sindrom Informer

pre 8 godina

Pa? Ako zele da zive u gradu za 150 evra mesecno to je njih izbor, nije nicija obaveza da zivi na selu ako to ne zeli. Zasto uporno podilazite malogradjanstvu ovakvim tekstovima i posramljujete zene koje odlaze sa sela kao "zaludjene seks i gradom" ali nikad ne objavljujete tekstove o onim momcima koji odu iz otadzbine na Zapad i tamo dok se ne snadju voze kamione i sl kao "sindrom kauboj". Da nije ekonomske migracije mi nikad ne bi smo dosli na Balkan i verovatno ne bi imali drzavu ista vise nego Luzicki Srbi.

dijaspora

pre 8 godina

Mi i poljoprivredu i selo i mnoge druge stvari poimamo na način više svojstven 18. i 19. nego 21. veku. Obiđimo sela po Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Britaniji, Americi. Ko tamo ne bi živeo? To je san većine ljudi iz gradova po tim državama.

Poljoprivreda je nauka i posao kao bilo koji drugi. Za selo je najvažnije da dobrim putevima i železnicom bude povezano sa gradovima. Iznutra, važno je da selo nije spontana stihija i brlog, već da je pametno organizovano i isprojektovano. Selu mora da su dostupni struja, voda, kanalizacija, Internet, asfalt, policija, dom zdravlja, sud, heliodrom, škola, pozorište, supermarket.

Većina naših sela ne zadovoljava ove kriterijume i gase se, ona koja zadovoljavaju su živa i ne nameće se pitanje opstanka. Niko ne želi da živi u zabiti izolovan od civilizacije - ova ideja može biti romantičarski privlačna, ali ne duže od mesec, dva.

Posmatrač

pre 8 godina

Imam vikendicu u jednom šumadijskom selu na manje od 90 km od Beograda. Selo je veliko i živo, a i okolna sela su takva. Čitav taj kraj se može oceniti kao sve, samo nikako nerazvijen i u fazi umiranja. Ekonomija, putevi i celokupna infrastruktura nisu savršeni, ali dobro je, funkcionišu i ne raspadaju se, valjda zbog blizine Beograda i drugih gradova.

Što se psihologije, sociologije i kulturoloških obrazaca tiče - majko moja. Srednji vek, u najboljem slučaju. Školovanje u opštem smislu i školovanje u usko-stručnom smislu - šta je to? Momak iz komšiluka upisao Poljoprivredni fakultet u Beogradu, otac prestao da priča sa njim i hteo da ga isključi iz nasledstva. Odnos muškarca prema ženi? Saudijska Arabija. "Propuštanje kroz šake" apsolutno prihvatljivo, podrazumevano i široko zastupljeno. Svake godine se dogodi bar jedna fatalna nesreća u lovu, saobraćaju, nekom domaćinstvu direktno uzrokovana alkoholom, narkoticima, nasiljem i/ili nestručnošću. Svi svaštare, svako sve radi, niko se nije fokusirao na jedno - to je iz nekog razloga ispod časti. Najmanja kuća - 100 kvadrata, što više kuća, veći si baja u lokalnoj birtiji. Svaka peta livada je u sudskom sporu, ostali meštani i vikendaši razdvajaju sinove ili unuke, braću je++++, kad se sretnu u birtiji, pa nasrnu jedan na drugog/jedni na druge. Dešavalo se i potezanje noža.

Rezime: smeštaj u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu ili Nišu sa poslom od 30.000 dinara? MENHETN sa elementima SEJŠELA.

mara

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.

Danilo

pre 8 godina

Pa samo vi promovisite sex i grad, kiceraj, gej parade i ostale nebuloze, pa se onda svi cude zasto nam sela umiru?! Lazni standardi u drustvu sve kvare! Svi furaju iphone,, oblace se kao u filmovima, bleje po kaficima a na kraju dana kada dodju kuci u frizideru ih ceke bajati parizer za veceru! Sve je otislo do te mere daleko da kada nekom kazes da je seljak velika vecina se uvred kao da je to nesto ruzno, ispod nivoa, gore od vecina psovki! Izopacenost drustva vlada vec duze vreme. Ceka nas juzno americki system ili jos gori taijlandski! Radicemo mi po 16h dnevno za pirinac i zivecemo na smetlistu ako se kulturoloski ne osvestimo!

Marko

pre 8 godina

Zasto neko smatra da neko ima problem ako je neozenjen/neudata?!, pa nije ovo vise srednji vek, prilagodite se! Neverovatno koliko ima zatucanih s te seoske kruske palih...

kasapin

pre 8 godina

U "uzoj" Srbiji po selima nema ni trotoara, a kamoli bilo cega drugog, i kako ocekujete da bilo ko zeli da zivi u takvim uslovima!?! Pa zasto se ne pitate kako su sela u normalnim zemljama puna penzionera i raznih drugih "slobodnih" profesija, a kod nas potpuno pusta zemlja!?!

Goblin

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Maja, 5. februar 2016 18:41)

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...

Ros Geler

pre 8 godina

Obozavam ovakve tekstove, uvek su u sluzbi pljuvanja po zenama. Zamisli nece zene da se udaju za neke muskarce sa sela i sad drama oko toga. A sem toga da dobro zaradjuju i da bi prihvatili svakakvu zenu, cak pre muslimanku, mogli ste da napisete koje jos kvalitete poseduju ti muskarci. Da li su obrazovani, elokventni, da li su tolerantni, da li bi se u njihovoj kuci zena isto pitala koliko i oni? Ili su mozda agresivni, netolerantni, mozda previse piju itd. Znamo svi kakvi su muskarci po selima, a onda se iscudjujemo sto zene nece da se udaju za takve.

ona

pre 8 godina

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...
(Goblin, 5. februar 2016 20:26)

udaljicu se od teme ,ali , pravo ti kazem bolje provesti zivot sa kerom nego sa pojedinim muskarcima.
pozdrav!

Sid

pre 8 godina

Da li bilo ko ima predstavu koliko meni treba love da odem na selo i pokrenem domacinstvo, sto bih iznad svega voleo?

Recicu vam, d abih uzgajao neku kulturu od koje bih imao kakve materijalne koristi moram imati orudje, koje u prvo vreme moze se iznajmljivati! Staja i obor, svinjac i kokosinjac, sve skupa da se popravi takodje previse novca. Da se obnove i ociste bunari sa vodom, da se zasade vocnjaci, poseku stari, prehrani zemlja, urade testovi zemljista sta je najbolje gajiti na njoj..... Drugari, bez da se lazemo, racunaljka kaze da bez 10 000 evra plus da imate sredjenu kucu, nece niko moci d aizdrzi 2 godine na selu plati porez, struju, sta god, kupi djubrivo, krec, sitan alat za orezivanje, obradu..... KO danas ima 10 000 evra u kesu u kuci?

Nikola

pre 8 godina

Novinar je ovde izneo svoj stav, doduse vrlo stereotipan i povrsan. Isto takav stav imaju i devojke kojima se on kao obraca. Tako se ne stice kredibilitet i pozitivan uticaj na drustvo, koje bi mediji trebali da imaju. Mora se pogledati i druga strana medalje, sto je realnije moguce, a ne bulevarski pristupati ozbiljnoj temi.

eh

pre 8 godina

pa nece ni muskarci domacice, vredne, zeljne da rode puno dece, ali za stanije bi prodali stan samo kad bi imali priliku...

ps. muskarac sam, i ovaj tekst nije fer prema zenama

GubaviKrastavac

pre 8 godina

Svaka cast delije...zato kad uskoro pukne svuda,kad bude parce zemlje vredelo vise od Audija....te radodajke ce da jedu svoje fejk Luj Vajton torbice i glodju felne auta od njihovih "lovatora" koji su uzeli na dodjem ti.

zagor

pre 8 godina

nije sindrom "Seks i grad", ljubav prema razvratu i bahanalijama, nego prosta racunica. ljudi u selu rade mnogo, a zive u uslovima bez prave infrastrukture i bez luksuza. ljudi u gradu rade malo (mnogima je posao samo da odsede svoje radno vreme, a neki ne moraju cak ni da se pojave na poslu, a primaju platu), a zive udobno, putuju na more, kupuju stvari, imaju veze...
sad, treba biti bas jaka licnosti i imati ozbiljnu zivotnu filozofiju da bi svojevoljno ostao na selu i rmbacio za crkavicu, dok ljudi u gradu BUKVALNO zive na tvoj racun i uzivaju. ne kazem da je zivot na selu pogresan izbor, ali kazem da je sasvim razumljivo da ogromna vecina grebe da predje u grad. to je problem koji nastaje jer drustvo mnogo vise vrednuje birokrate i cinovnike (koji, ponavljam, za nikakav rad, bez problema imaju mesecnu platu po 80 000 dinara bruto - niste svesni koliko seljaku treba rada da bi zaradio 80 000 dinara mesecno; ocekivati od srpskog seljaka da u ovakvim uslovima ostvari takve prihode, to je kao ocekivati od zvezde da osvoji ligu sampiona)

Srboljub

pre 8 godina

U komentima se oseća "kiselo grožđe" - ako vas sudba srpskog sela toliko tišti, organizujte sestre i ćerke, živeće zdravo i čilo, pogotovu u brdsko-planinskom ppodručj.

provincija

pre 8 godina

Jel ovo priča iz Bora objavljena da ne bi razmišljali o RTB-u koji se ponovo gasi? Što ne pišete o tome da je zatvorena Bakarna žica, flotacija, cerovo itd. Nama umire gigant sa 6000 radnika od koga živi grad, a vi izveštavate o seks i grad forama, ne mogu da nadju cupi jer su verovatno nesposobni, ne padaju dobre ribe na plastenike iz zatrovane borske zemlje.
P.S. Brestovac je 4 km od Bora, tako da je praktično deo grada.

NOVINARI BI TREBALI DA BUDU NA STRANI ISTINE I BAREM OSEĆAJA LJUDSKE PRAVDE, NE BRUKAJTE SE VIŠE!!!

riki

pre 8 godina

Srpski gradovi su danas na nivou gradova evrope sa pocetka 20-tog veka. Srpska sela su na nivou evropskih sela iz srednjeg veka. Nek lepo srpski seljaci izaberu nekoliko prestavnika, posalju ih u Sloveniju, Nemacku, Francusku, Svajcarsku... da vide kako na zapadu izgleda selo i da razmisle kako da se priblize takvom razmisljanju. Ali to bi zahtevalo dosta odricanja, edukacije i promene mentaliteta. Npr svaka zapadna pivara i vinarija imaju tehnologa, diplomirani agronomi se pitaju za savete a ne oslanja se na pradedine price kad ni struje nije bilo, seme se kontrolise u ISTA sertifikovanim laboratorijama (ovi ljudi iz videa verovatno nisu u zivotu videli sertifikat, a i kako bi kad laboratorije nema u krugu od ko zna koliko kilometara pa seju sta im daju a da ni ne znaju kvalitet) a mehanizacija se deli. Sto svako da ima posebne prikljucke za masine kad moze da se deli. Zato na zapadu mladi beze iz gradova u sela, jer su sela ne samo tehnoloski, vec i mentalno na istom nivou kao gradovi samo manje zagadjena i prenaseljena. A u Srbiji na selu ostaje samo ko nema gde. Ali kad vidim horor filmove iz ogromne mesne industrije, sta ocekivati od siromasnih sela kojeg se svi u Srbiji stide.

hue hue hue

pre 8 godina

sviđa mi se ovaj mashup super žene i biza. Žene kad vide ovaj klip pomisliće sledeće:"ja da idem na selo da muzem kravu neću". (čast izuzetcima). Mi se družimo sa jednom devojkom koja se dobro udala u Beogradu, iz Vojvodine je, ima prosečnu srpsku platu, ali je zato njen muž ima nov džip koji ona vozi na posao, naravno da njena plata od 45000 ne može da pokrije ni rezervoar sa redovnim servisom, ali šta da se radi. Brak nije najbolji, ali ona je proračunaato dobila što je tražila. Možda oboje imaju švalera, nisam pitao, nema smisla, ipak su to njihova posla. Stvar je u tome što ona izgleda tako dobro da joj se može, a on je verovatno neiživljen pa pokušava da se dokaže drugima tako što je našao "dobru ribu" koja ne vodi ono jadno njihovo dete nigde sem u šoping centar, a ona pokušava da se dokaaže nekome (pa i nama) parama i uspehom u životu, a pošto ima privatni fakultet i ništa ne zna, nudi se jedinom stvarju koju ima, mužu svojim telom i koristi to za isisavanje. Ovde dolazimo do dobrog dela: dame, morate biti poebnog mentalnog sklopa da bi ovako živele, morate biti plitke i naći muškarca kome treba ono što imate da ponudite, a ovde u Srbiji nema baš mnogo muškaraca koji mogu da ponude to što tražite.

Moca

pre 8 godina

Tacno, ali druga strana medalje je sto ce devojka od 20 u tridesetoj izgledati i zvucati kao da joj je preko 40. Ovim ljudima svaka cast na vrednoci i uspehu, ali koliko je realno da devojke, odakle god da su, zele ustajanje u 5h da se pomuze krava, rad u basti/njivi na +35 i sl?

mile

pre 8 godina

Nema tu nekog velikog čuda, kod nas su žene velikim procentom inteligentne, ambiciozne i žele da budu samostalne i otkriju neki svoj život. Život na selu je robovanje na relaciji pijaca - kuhinja - imanje. Možda ima neku romantičnu draž ali vrlo brzo postaje depresivno.

kosmajac

pre 8 godina

(hue hue hue, 5. februar 2016 19:41) cekaj ti se druzis sa ovaom devojkom i ovako pricas o njoj. boze kakvih ljudi ima. tesko onome ko se sa tobom druzi. naravno da je bolje sto se dobro udala u beogradu i zivi ok zivot. zivot je kratak. nego da s eudala ze nekog na selu ko nema dinara, pije i sedi ispred prodavnice resavajuci svetsku politiku. od ovih 48 komentara, njih 40 se odusevljavaju selom iz fotelje i toplog stana. koje licemerje. da odu na selo da zive i rad epobegli bi za manje od 24 sata. dokle vise bajki o selu, nije to selo kao na zapadu. selo je sistematski unisteno na nivou je pocetka 20 veka. ko je lud da protraci zivot u nedodjiji gde nema nicega, ni ljudi, ni novca, ni desavanja

Milica...

pre 8 godina

Svako ima pravo na onakav zivot koji ga ispunjava. Oni ljudi koji su nasli srecu na selu i treba da ostanu tamo. Takodje ljudi koji vole grad, neka zive u gradu. Pustite ljude da rade sta hoce i da zive kako hoce. Kad covek zna sta zeli, niko drugi to ne zna bolje od njega i zato ostavite se pametovanja oko tudjih zivota. Svako ima pravo na svoj izbor.

mesec

pre 8 godina

Mislim da je odgovor jako prost: Plase se rada - znaju da je to tesko. Svako radi...imam drugaricu ima jako veliku platu i lep stan, ali radi 13 - 15h dnevno, naravno i vikendom. Ako ste takvi mozgovi i spremni da radite, onda je stvar resena, ali ako niste - onda bolje selo.

adriano_galliani

pre 8 godina

Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..
(Za 100 godina, 5. februar 2016 19:48)

Проблем наталитета је проблем целе Западне Европе. Шведске, Данске па и Немачке. Европски модел живота у 21. веку подразумева другачији живот од живота родитеља садашњих младих, који су настали у "беби-буму" после другог светског рата и управо та генерација је и научила своје наследнике да не живе такав живот.

blackdog

pre 8 godina

Jedna je stvar otici sa suprugom ili porodicom na selo gde biste zajedno ucestvovali u izgranji porodicnog biznisa (naravno, da selo podrazumeva dobru infrastrukturu) a sasvim je druga stvar doci kao narucena mlada u tudje gazdinstvo i odreci se svojih (bednih) 15000 rsd, ali da znas da su tvoje i da ti raspolazes njima, zarad neizvesnog tretmana buduceg supruga i njegove dobre volje da tvoj rad od jutra do mraka nagradi raspolaganjem vasim zajednickim novcem. A ako mu sutra dosadis da te sutne zbog lepse, zgodnije, mladje, poslusnije i kaze ti- 'aj sad napolje, ovo je moja kuca, moja njiva, moja krava. Koja bi zena takvo nesto pozelela? U ovoj drzavi gde su svi obespravljeni, gde su zrtve nasilja prinudjene da napustaju svoje kuce u kojima se nasilnici nekaznjeno baskare? I onda ovi komentari... Da se ukine feminizam, da, valjda, treba da nas prodaju kao stoku, da nam odredjuju gde cemo i kako ziveti i za koga cemo se udavati u suprotnom patimo od sindroma Seks i grad?! Onda primer sponzoruse iz bg- kao suprotnost vrednim momcima na selu... Inace, u gradovima sve same sponzoruse i sponzori, nema nikog drugog.

ps Za onog sto misli da je kletva zeni "setaces kera" i da je bolje da "cuti, trpi i radja"- brak treba da bude produkt ljubavi, a ne razmena dobara u kojoj zena odusevljeno pljeska rukama kao foka u aqua parku u transu od srece sto se konacno udala (za bilo koga).

Za 100 godina

pre 8 godina

Ne treba nam ovaj prilog da znamo da smo najgori..

Posledice ce biti strasne, pa i za zene. Pad stanovnistva na par miliona, nepostojeci penzioni fond, i nadolazak stranih nacija iz Albanije, Afrike i Bliskog istoka koje ce polako preuzimati teritoriju.
Ali dobro, ko kaze da mora svi da postoje. Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..

lale

pre 8 godina

Ljudi na zapadu bi sve dali da imaju selo,
Za njih tamo to je luksuz...

SADA REALNO

Ne mozemo za propast sela da krivimo mlade zato sto odlaze sa sela.

Za to je kriva drzava jer je dozvolila da propadnu zadruge koje su otkupljivale sve od seljaka sve i to plasirale u svet
i toga vise nema

Zaista mnogo ljudi bi se vratilo na selo
kada bi mogli da prodaju to sto proizvedu
I NIJE TACNO da je tezak rad na selu i da se brze stari ( to je bilo davno)
tehnologija je toliko napredovala da se sada mnogo lakse uzgaja sve
ALI nema kome da se proda

drzava je dozvolila uvoznickom lobiju daunisti domacu proizvodnju...

i zati ce ljudi radije da se muce u gradu za 15000 nego da stvore mnogo na selu a onda to propadne jer nemogu to da plasiraju do kupaca

Dare

pre 8 godina

Pitajte vlast zasto je to tako. U zemljama Evrope se ulaze selo i imaju uslove skromnije al slicne gradu. A ovde u selima od po 6-7h ljudi po Vojvodini kao da kuga vlada a da ne pricamo o juznoj Srbiji...

Целибат и село

pre 8 godina

Искрено, ни ја не бих могао да се бавим пољопривредом. Био би ми тежак проблем да закољем краву, или да једем месо краве коју сам гледао како шета и пасе по имању. А ви сви што галамите да бисте радо живели на селу, запитајте се да ли би вама тако нешто било проблем или не. Да не помињем устајање у 5 ујутру, са првим петлима.

И поред тога, ценим сваки рад, труд, и искрено залагање. Свака част момцима на раду и труду, а посебно на ставовима и на њиховом погледу на живот. Живот је борба, у сваком погледу, и на свим пољима.

Наравно да жена не треба да ћути, али не треба ни да држи вишесатне монологе. Наравно да жена не треба да ринта, али не треба ни мушкарац да ринта да би она имала сваке недеље нове штикле и ташну.

И не слажем се са идејом да је тешко оженити се у Србији. Ужасно је тешко наћи ону праву, али није тешко оженити се. Мени се другови већ разводе.

Ја сам овде у Београду тако рећи искључиво налетао на удаваче које су ми тражиле брак у року од одмах. И наравно, тако нешто ни у једном тренутку није дошло у обзир. Нисам богат, али нисам ни гладан, а њима је изгледа само битно да се увале, поготову ако су дошле из унутрашњости.

Можда би овим момцима више одговарале неке Рускиње или чак Украјинке. Ја сам сигуран да ћу да се оженим странкињом кад буде дошло време за то, јер је овде у Београду ситуација са девојкама крајње жалосна.

Драге даме, имате сва права, али имате и право да будете саме.

Уживајте.

Lazar

pre 8 godina

Kao sto i jedan od momaka sam rece, "vise faktora utice na to" ali ja ne mogu da se otmem utisku da ovakvi momci ne mogu sebi naci supruge. Prvo momci imaju vokabular, posebno momak koji je pricao o povrtarstvu, deluje mi cak kao neko sa fakultetskim obrazovanjem u toj sferi. Veoma je zalosno sto svi danas beze od sela.

mile dodik

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.
(mara, 5. februar 2016 23:45)

Predpostavljam,isto kao sto ti imas svoje misljenje da je bolje biti tajlandska prodavacica,tako i covek iznosi svoje potrebe,treba mu zena.Ostace na selu,verujem da ce naci neku zenu,ti ces ostati vlasnik svog zivota-neprocenjivo.

Sarenica

pre 8 godina

Uz svo postovanje prema ljudima koji zive i rade na selu, ove profesionalne, novinarske opaske na kraju priloga su bolne za slusanje. Blam.

Goblin

pre 8 godina

Pa jel to jedina opcija za udaju-cuti, radi i radjaj???
(nnn, 5. februar 2016 22:25)

Danas je najlakse sedeti kuci, ne raditi nista i zaliti se na sve. Musko sam pa nisam lak na komplimente drugim muskarciam, ali recicu...Ovi momci su me odusevili, oni su imali losu zemlju i nisu odustali, nisu krenuli u kradju ili da se zale kako nema posla nego su zavrnuli rukave, dobro se pomucili i napravili su ovo sto sada rade, sami. Pritom, lepo i izgledaju nemaju stomacine, podgusnjake...Maja, je indirektno i njih zakacila svojim komentarom. E sad pitam, sta ocekujete vi da ovi momci rade a da im zena ide po komsiluku, ispija kafu i visi po celi dan na fejsu i igra farmu a i da ne smeju da je pitaju gde je bila i sta je radila?

Sto se tice Majinog komentara definitivno se potvrdjuje ona teza da je danas brak postao zajednica izmedju dvoje sebicnih ljudi. Ajde neka svako tera na svoju stranu i kakav je onda to brak? Danasnje zene cim procitaju termin rucak odma skacu i hoce da ujedaju, pa valjda ce i one da jedu nesto. Pa majka mu stara, ovi momci pomuzu krave (obezbede mleko), naprave sir, izoru njive i obezbede brasno, obradjuju plastenik...Pa ja ne znam sta treba jos da rada?

boxfly

pre 8 godina

Urose, pratim te vec godinama i fenomenalan si, samo tako nastavi. Sto se tice probema sa zenidbom i natalitetom tu mislim da nam nema spasa.To izgleda nikoga ne interesuje a trebalo bi da bude prioritet drzave. A to da li je hriscanka ili ne, to je najmanje bitno.

koka kola, marlboro, suzuki

pre 8 godina

Gradovi opstaju zato sto se vlada zaduzuje i deli radnicima u drzavnim preduzecima. Ovi te pare koriste za kupovinu proizvoda iz uvoza.
Naravno, krediti ce jednog dana presusiti. Drzavne sluzbenice, pa cak i zaposleni u privatnom sektoru: trgovini i uslugama, nece imati od cega da zive. Selo ce do tada vec propasti.
Zao mi je svih nas.

Reziel

pre 8 godina

Mnogo ljudi koji "beže" sa sela, uskoro će početi da žive u totalnoj bedi po gradovima. Oni ili žive dopunjujući budžet od novca koji su dobili prodajom njihva i kuća, ili ih roditelji sa sela pomažu.
Međutim, troškovi života u gradu i selu nisu isti, pa će tako pomoć koju dobijaju od porodica biti sve manja, a polako će skrckati i dedovinu sa kojom se pomažu. Kada to jednom potroše, i kada ni to ne bude dovoljno, počinje beda. Kako za njih koji su "pobegli" u grad, ali tako i za njihove rođake koji su ostali na selu i pomagali ih.

Zitko

pre 8 godina

Momci su ok, ali im ocigledno treba Life Coach da bi resili problem. Ali neki pravi, a ne ovi quazi-strucnjaci sto prodaju m00da za bubrege. Mnogi mladi parovi mastaju o bekstvu na selo, a oni su vec tamo. Znachi morate da se brendirate jebiga...

021IS

pre 8 godina

Rodjen i odrastao sam u Novom Sadu, imam 43 godine i ostvario sam se na svim poljima. Ono sto hocu da kazem je da sam odgledao prilog u dahu i da ne mogu da pronadjem reci odusevljenja ovim momcima. Radim sa ljudima i malo mi treba da procenim da li je neko dobar covek ili ne, a ova dvojica su skromne LJUDINE. Puna podrska obojici a teske reci o danasnjim devojkama cu ostaviti za drugi put!

NN

pre 8 godina

Pa sto da se devojke udaju za vredne momke na selu, kada mogu da uzmu diskriminiatorksi neravnopravne, posebne kredite za preduzetnice banke Inteza u pomoc EBRD koje hvali kordinatorka rodne ravnopravnosti ministarka Zorana a jos se i direktorka banke na promociji istih hvalila kako je 70 % zaposlenih u banci cine zene.

djoka

pre 8 godina

Odlican prilog,svaka cast momci...mislim da bi zene zivele sa njima dobro,ko da bi i nesto radile.Verujem da bi bili bolji muzevi i ocevi od 95 posto gradskih momaka... uamalo da zaplacem na kraju snimka, e moja Srbijo

fc

pre 8 godina

Seks i grad su debil zene koje ne postoje. Najveci problem je sto zena iz grada ne moze "nazad" u selo, gde nema zivot I gde u potpunosti mora da bude potcinjena muskarcu, da mu sluzi I da radja. Tako je bilo nekad. Nece vise biti.
U Americi ne postoje sela u onom smislu u kojem postoje kod nas. Postoje porodice koje zive van gradova, ali se ne bave poljoprivredom I postoje farme. Zato ne moze da se poredi debilni seks i grad sa onime sto imamo u Srbiji

Darko

pre 8 godina

(Zitko, 5. februar 2016 19:00)
Mani te priče pik ap artisti i sil gluposti. Devojke 21veka idu na fizički izgleda i soc. status a pomenuti momci ga nemaju.
Sada da svaku pitaš šta te prvo privuče rekle bi fizički izgled mada nije presudan u daljem toku.
Proces vraćanja devojaka na selo samo u slučaju neke velike katastrofe gde veštački zivot po gradovaima neće biti moguć (((veliki ratovi, velika depresija početkom 20tog veka i sl)))
Ženska hipergamija tu vodi glavnu reč, momci moraju da nadju žene kojima su oni premija tipa skromnijeg fiz.izgleda ili iz neke dosta siromašnije žene. Primer Amerikanaca koji svoje žene nalaze po Istočnoj Evropi i Aziji, uglavnom cilj je naći nekoga na SVOME NIVOU a priče lajf koč su za momke iz gradova.

пера митић

pre 8 godina

коментари за плакање. главна фора, "ја сам центар света", "нема те цене по коју ћу да будем део неке заједнице", "пре ћу да живим као јефтина радна снага источноазијске јефтине радне снаге, него да будем мајка". па јесте. то лудило стварно не можеш да истерујеш на селу. тамо мора нешто реално да се привређује да би преживео.
а ове дебилизме како су жене робиње на селу, то не бих коментарисао. не постоји ни један аргумент који би то могао да поткрепи. напротив. ти сељаци, са црним рукама, радници, што раде на њиви и у гаражи док други иду на море, таквог жена неће да трпи. такав жену не може да зеза и малтретира. таквима жене не толеришу ништа. али ови градски, што се туширају три пута дневно, и стављају један парфем ујутру, а други поподне. е ти мамини синови раде са женама шта год хоће и жене им се још и извињавају због тога.

srecko

pre 8 godina

Tesko je na selu ziveti i uspeti. Ja znam za coveka koji je prodao stan u gradu i otisao na selo sa porodicom da se bavi vocarstvom. Pare je ulozio u to imanje,posle par godina vocke mu je napala neka bolest i skroz ih unistila ostatak koji je bio zdrav nije mogao da proda zbog raznih mufljuza. Epilog svega je to da ga je zena sa decom napustila i otisla nazad u grad, a on puko nacisto i jos se razboleo.
Tako da ipak razumem ljude koji beze iz sela u grad.

Gladan

pre 8 godina

Aj svi vi koji ste protiv sela, i takvog rada prekinite na par dana da konzumirate njihove proizvode. Meso, mlecne proizvode, jaja, koza, perje, voce i povrce i itd. Ostaje vam da pijete vodu i jedete zemlju ili lisce po parkovima.

dušan

pre 8 godina

čitam komentare pa ne mogu da verujem gde mi živimo. kao prvo ne vidim zašto je problem živeti na selu sela su urbana al su gradovi puni seljačina čovek sa sela je i 90% slučajeva emancipovan i obrazovan koliko i onaj iz grada ako ne i više jer nekom je tata došao sa sela u grad on se rodio u gradu i priča da je dete asvalta hahaha maloumnink. da li vi znate da prosečno seosko domaćinstvo koje ima 5-6 hetara pod voćem a da ne pričam ako pored toga ima stoku i još neki plastenik na kraju dobre godina kada odbije sve troškove zaradi oko 50.000e da da dobro ste pročitali. ja ne znam gde u gradu može da se zaradi toliko ali ima da se radi tamo gde ne može mašina nikome rep nije otpao od rada. a da je novinar uradio dokumentarac sa nekim debilom koji vozi recimo A6 ili BMWx6 i da je rekao to je trgovac drogom i belim robljem letele bi vi sponzoruše kod njih u kola za kedan krug za jedan šmrk ne mogu da pišem šta radite još na neki splav ako vas povedu svaka koza voli da se voza. toliko od mene. a admin molim da objavi moj tekst hvala

Tamara

pre 8 godina

@ goblin
A sta je to Maja rekla pa da je tako strasno ili netacno? Nije rekla da zene treba da dignu sve četiri u vis i da ne treba da radjaju. Već je rekla ono sto jeste činjenica u vezi sa muskaracima sa sela, a to je da većina njih na ženu gleda kao na radnu snagu, mašinu za radjanje, i na potcinjenog člana porodice. Imam široku porodicu i sa tatine i mamine strana sa sela i znam dobro kako momci tamo razmišljaju. Nece oni ženu kao nekoga sa kim ce se porazgovarati i gledati kao na sebi ravnu osobu.
Inače cim neko napiše komentar poput Maje muškarci to shvate potpuno pogrešno. Ni ja neću da SAMO radjam ,kuvam , čistim , slušam i trpim . Želim da radim , rodim dete coveku koji me voli i postuje i da zajedno prolazimo i kroz dobro i kroz lose.Ali da bi to bilo , potrebno je da me ne tretira kao roba, da me ne tuce ,ponizava, već da me uvažava kao osobu. E toga nema na selu ili je jako retko. Znate kako stari cesto umeju da pričaju o mladima tipa e sto mladi neće da nas poštuju i sl- a ustvari oni tu ne misli na poštovanje već na doslovno slusanje tj oni vam nešto kažu kako nešto treba da uradite i ako vi to ne uradite jer smatrate da to nije dobro oni odmah krenu sa pričom o nepoštovanju. Isto tako momci sa sela navodno traže ženu koja je porodična a to ustvari znaci da žele ženu koja se nikada neće buniti, koja ce sve trpeti, i batine i ponižavanja, koja ce se klanjati njegovim roditeljima i sl. A nista ne daju za uzvrat. Zena tamo mora da postuje sve i svakog a nju niko. I dok je tako , dok se ne promeni odnos prema ženi u selu, zena na selu ce biti sve manje.

Goblin

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Maja, 5. februar 2016 18:41)

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...

Maja

pre 8 godina

Pazi ovo iz teksta...muslimanke cak veoma poželjne. Sta to znaci? Ovima sa sela odgovaraju pre svega žene koje ce da cute , trpe ,rade i radjaju.Kada kazu porodicne oni misle bas na to. Jos ako ta muslimanka ne zna srpski jos i bolje- pa nije njima zena za razgovor, sta imaju sa zenom da pricaju...Eeee... bolje da ne kažem sta mislim.

Ivana

pre 8 godina

Reci cu vam sta je problem. Moji roditelji su sa sela iz okoline Leskovca, 70 tih su dosli u Vojvodinu i tu ostali.Cesto smo isli u selo , svake godine i problem je sta?? Pre svega jako surov i los odnos prema zenama.Zene se tamo nista ne pitaju, tuku se , maltretiraju. Muškarci piju ko nenormalni. Moji su bas zato pobegli odande. Hvala Bogu. Problem je znaci mentalitet a ne to sto žene žene Sex i grad, Menhetn..

adriano_galliani

pre 8 godina

Није то никакав "Секс и град" синдром већ је у питању здрав разум. Бавити се пољопривредом је (физички) тешко и то није живот за свакога. Обрни-окрени, више се исплати радити код Кинеза за 15 000 него се тотално физички уништити за мало више. Свака нормална жена ће гледати да сачува свој изглед, лепоту и негованост а не да ринтачи копајући или чувајући стоку. Ко каже да није тако само показује да никада није био на селу и није видео како то изгледа. Мени лично је то пакао на земљи. Уз савремену механизацију и технологију то можда и није тако лоше, али код нас се то ради исто као и пре 200 година, према томе..

Marina

pre 8 godina

Ne boje se žene rada i motike niti sela kao sela već izrazito tradicionalno nasilnog mentaliteta u selu tj loseg odnosa muškaraca prema ženama u selu..

Danilo

pre 8 godina

Pa samo vi promovisite sex i grad, kiceraj, gej parade i ostale nebuloze, pa se onda svi cude zasto nam sela umiru?! Lazni standardi u drustvu sve kvare! Svi furaju iphone,, oblace se kao u filmovima, bleje po kaficima a na kraju dana kada dodju kuci u frizideru ih ceke bajati parizer za veceru! Sve je otislo do te mere daleko da kada nekom kazes da je seljak velika vecina se uvred kao da je to nesto ruzno, ispod nivoa, gore od vecina psovki! Izopacenost drustva vlada vec duze vreme. Ceka nas juzno americki system ili jos gori taijlandski! Radicemo mi po 16h dnevno za pirinac i zivecemo na smetlistu ako se kulturoloski ne osvestimo!

Marko

pre 8 godina

Zasto neko smatra da neko ima problem ako je neozenjen/neudata?!, pa nije ovo vise srednji vek, prilagodite se! Neverovatno koliko ima zatucanih s te seoske kruske palih...

mara

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.

Tanja

pre 8 godina

Da je moj muž živeo na ovakvom imanju ne bih razmišljala ni časa udala bih se za njega. Napustila bih Beograd ne bih se okrenula. Devojke ne mislite da je u gradu med i mleko i nemojte pošto-poto da bežite u grad ovde se živi pod velikim stresom. A deca će vam na selu odrastati u mnogo zdravijim uslovima.

GubaviKrastavac

pre 8 godina

Svaka cast delije...zato kad uskoro pukne svuda,kad bude parce zemlje vredelo vise od Audija....te radodajke ce da jedu svoje fejk Luj Vajton torbice i glodju felne auta od njihovih "lovatora" koji su uzeli na dodjem ti.

pobegla sa sela

pre 8 godina

Žene su na selu gledaju kao niža bića kojima je jedina svrha da služe, ako imate brata računajte da nećete ništa dobiti jer kuća i zemlja idu njemu a vaše je da se udate što pre ako je moguće odmah posle srednje jer ne daj bože da ostanete baba devojka, bolje se ubijte odmah.Kad se udate sledi vam rintanje od jutra do mraka za koje vam niko neće reći ni hvala, naprotiv svekrva i ostatak rodbine će vam visiti nad glavom, gospodin muž će u slobodno vreme da se druži sa flašom i ako treba povremeno da vas disciplinuje jer mora da se zna ko je glavni.Ako rodite sina sledi slavlje od nekoliko dana,za ćerku vam sleduju mrki pogledi i prebacivanja.I za kraj sa 40 ćete najverovatnije već izgledati kao baba. Divan život, zar ne?

kosmajac

pre 8 godina

ajde vi sto pisete kako je lepo na selu kako je zivot divan idite i zivote na selu. onda neka krenu ovi sto ce da komentarisu iz fotelje o seoskim lepotama pa cu i ja za vama. na selu je rad muka nikad nisi siguran za novac. u 50 god izgledas kao neko od 65 u gradu. ne daj boze nikome. jeste na menhetnu teski alu jedan dan je zanimljiviji jego godina na selu

Za 100 godina

pre 8 godina

Ne treba nam ovaj prilog da znamo da smo najgori..

Posledice ce biti strasne, pa i za zene. Pad stanovnistva na par miliona, nepostojeci penzioni fond, i nadolazak stranih nacija iz Albanije, Afrike i Bliskog istoka koje ce polako preuzimati teritoriju.
Ali dobro, ko kaze da mora svi da postoje. Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..

Ros Geler

pre 8 godina

Obozavam ovakve tekstove, uvek su u sluzbi pljuvanja po zenama. Zamisli nece zene da se udaju za neke muskarce sa sela i sad drama oko toga. A sem toga da dobro zaradjuju i da bi prihvatili svakakvu zenu, cak pre muslimanku, mogli ste da napisete koje jos kvalitete poseduju ti muskarci. Da li su obrazovani, elokventni, da li su tolerantni, da li bi se u njihovoj kuci zena isto pitala koliko i oni? Ili su mozda agresivni, netolerantni, mozda previse piju itd. Znamo svi kakvi su muskarci po selima, a onda se iscudjujemo sto zene nece da se udaju za takve.

djoka

pre 8 godina

Odlican prilog,svaka cast momci...mislim da bi zene zivele sa njima dobro,ko da bi i nesto radile.Verujem da bi bili bolji muzevi i ocevi od 95 posto gradskih momaka... uamalo da zaplacem na kraju snimka, e moja Srbijo

sindrom Informer

pre 8 godina

Pa? Ako zele da zive u gradu za 150 evra mesecno to je njih izbor, nije nicija obaveza da zivi na selu ako to ne zeli. Zasto uporno podilazite malogradjanstvu ovakvim tekstovima i posramljujete zene koje odlaze sa sela kao "zaludjene seks i gradom" ali nikad ne objavljujete tekstove o onim momcima koji odu iz otadzbine na Zapad i tamo dok se ne snadju voze kamione i sl kao "sindrom kauboj". Da nije ekonomske migracije mi nikad ne bi smo dosli na Balkan i verovatno ne bi imali drzavu ista vise nego Luzicki Srbi.

neka zena

pre 8 godina

Ja planiram de se preselim na selo, ili neko debelo predgradje, to je potpuno normalno za sve zapadne zemlje, narocito Engleze, da vole selo i prirodu. Samo mi Srbi nesto glumatamo a primitivni smo i teski malogradjani.

hue hue hue

pre 8 godina

sviđa mi se ovaj mashup super žene i biza. Žene kad vide ovaj klip pomisliće sledeće:"ja da idem na selo da muzem kravu neću". (čast izuzetcima). Mi se družimo sa jednom devojkom koja se dobro udala u Beogradu, iz Vojvodine je, ima prosečnu srpsku platu, ali je zato njen muž ima nov džip koji ona vozi na posao, naravno da njena plata od 45000 ne može da pokrije ni rezervoar sa redovnim servisom, ali šta da se radi. Brak nije najbolji, ali ona je proračunaato dobila što je tražila. Možda oboje imaju švalera, nisam pitao, nema smisla, ipak su to njihova posla. Stvar je u tome što ona izgleda tako dobro da joj se može, a on je verovatno neiživljen pa pokušava da se dokaže drugima tako što je našao "dobru ribu" koja ne vodi ono jadno njihovo dete nigde sem u šoping centar, a ona pokušava da se dokaaže nekome (pa i nama) parama i uspehom u životu, a pošto ima privatni fakultet i ništa ne zna, nudi se jedinom stvarju koju ima, mužu svojim telom i koristi to za isisavanje. Ovde dolazimo do dobrog dela: dame, morate biti poebnog mentalnog sklopa da bi ovako živele, morate biti plitke i naći muškarca kome treba ono što imate da ponudite, a ovde u Srbiji nema baš mnogo muškaraca koji mogu da ponude to što tražite.

ona

pre 8 godina

A ti nemoj da cutis, radis, radjas nego setaj kera a sledece godine cemo da citamo jos jedno ispovest beogradjanke kako su svi muskarci isti, kako ne mozes da nadjes decka...more...
(Goblin, 5. februar 2016 20:26)

udaljicu se od teme ,ali , pravo ti kazem bolje provesti zivot sa kerom nego sa pojedinim muskarcima.
pozdrav!

mile dodik

pre 8 godina

Recmo da ja imam firmu koja se bavi bilo kojom delatnoscu, pa u jednom trenutku sklopim brak. U tom slucaju niko ne bi ocekivao od mog muza da napusti sve cime se do tada bavio i pocne da radi za mene, i to bez plate, bez ogranicenog radnog vremena, bez sticanja vlasnickog udela u firmi, bez ucestvovanja u odlucivanju... Zasto se onda od zene koja bi se udala za poljoprivrednika ocekuje upravo to? Sve dok se zene na selu tretiraju tako kako se tretiraju, bezace sto dalje mogu - neprocenjivo je biti vlasnik svog zivota, pa makar i sa bednom platom kod Kineza. A ovaj novinar je toliko pun mrznje i predrasuda prema zenama i iznosi toliko plitkih generalizacija da prosto imam transfer blama.
(mara, 5. februar 2016 23:45)

Predpostavljam,isto kao sto ti imas svoje misljenje da je bolje biti tajlandska prodavacica,tako i covek iznosi svoje potrebe,treba mu zena.Ostace na selu,verujem da ce naci neku zenu,ti ces ostati vlasnik svog zivota-neprocenjivo.

NN

pre 8 godina

Pa sto da se devojke udaju za vredne momke na selu, kada mogu da uzmu diskriminiatorksi neravnopravne, posebne kredite za preduzetnice banke Inteza u pomoc EBRD koje hvali kordinatorka rodne ravnopravnosti ministarka Zorana a jos se i direktorka banke na promociji istih hvalila kako je 70 % zaposlenih u banci cine zene.

riki

pre 8 godina

Srpski gradovi su danas na nivou gradova evrope sa pocetka 20-tog veka. Srpska sela su na nivou evropskih sela iz srednjeg veka. Nek lepo srpski seljaci izaberu nekoliko prestavnika, posalju ih u Sloveniju, Nemacku, Francusku, Svajcarsku... da vide kako na zapadu izgleda selo i da razmisle kako da se priblize takvom razmisljanju. Ali to bi zahtevalo dosta odricanja, edukacije i promene mentaliteta. Npr svaka zapadna pivara i vinarija imaju tehnologa, diplomirani agronomi se pitaju za savete a ne oslanja se na pradedine price kad ni struje nije bilo, seme se kontrolise u ISTA sertifikovanim laboratorijama (ovi ljudi iz videa verovatno nisu u zivotu videli sertifikat, a i kako bi kad laboratorije nema u krugu od ko zna koliko kilometara pa seju sta im daju a da ni ne znaju kvalitet) a mehanizacija se deli. Sto svako da ima posebne prikljucke za masine kad moze da se deli. Zato na zapadu mladi beze iz gradova u sela, jer su sela ne samo tehnoloski, vec i mentalno na istom nivou kao gradovi samo manje zagadjena i prenaseljena. A u Srbiji na selu ostaje samo ko nema gde. Ali kad vidim horor filmove iz ogromne mesne industrije, sta ocekivati od siromasnih sela kojeg se svi u Srbiji stide.

Nikola

pre 8 godina

Novinar je ovde izneo svoj stav, doduse vrlo stereotipan i povrsan. Isto takav stav imaju i devojke kojima se on kao obraca. Tako se ne stice kredibilitet i pozitivan uticaj na drustvo, koje bi mediji trebali da imaju. Mora se pogledati i druga strana medalje, sto je realnije moguce, a ne bulevarski pristupati ozbiljnoj temi.

Sid

pre 8 godina

Da li bilo ko ima predstavu koliko meni treba love da odem na selo i pokrenem domacinstvo, sto bih iznad svega voleo?

Recicu vam, d abih uzgajao neku kulturu od koje bih imao kakve materijalne koristi moram imati orudje, koje u prvo vreme moze se iznajmljivati! Staja i obor, svinjac i kokosinjac, sve skupa da se popravi takodje previse novca. Da se obnove i ociste bunari sa vodom, da se zasade vocnjaci, poseku stari, prehrani zemlja, urade testovi zemljista sta je najbolje gajiti na njoj..... Drugari, bez da se lazemo, racunaljka kaze da bez 10 000 evra plus da imate sredjenu kucu, nece niko moci d aizdrzi 2 godine na selu plati porez, struju, sta god, kupi djubrivo, krec, sitan alat za orezivanje, obradu..... KO danas ima 10 000 evra u kesu u kuci?

dušan

pre 8 godina

čitam komentare pa ne mogu da verujem gde mi živimo. kao prvo ne vidim zašto je problem živeti na selu sela su urbana al su gradovi puni seljačina čovek sa sela je i 90% slučajeva emancipovan i obrazovan koliko i onaj iz grada ako ne i više jer nekom je tata došao sa sela u grad on se rodio u gradu i priča da je dete asvalta hahaha maloumnink. da li vi znate da prosečno seosko domaćinstvo koje ima 5-6 hetara pod voćem a da ne pričam ako pored toga ima stoku i još neki plastenik na kraju dobre godina kada odbije sve troškove zaradi oko 50.000e da da dobro ste pročitali. ja ne znam gde u gradu može da se zaradi toliko ali ima da se radi tamo gde ne može mašina nikome rep nije otpao od rada. a da je novinar uradio dokumentarac sa nekim debilom koji vozi recimo A6 ili BMWx6 i da je rekao to je trgovac drogom i belim robljem letele bi vi sponzoruše kod njih u kola za kedan krug za jedan šmrk ne mogu da pišem šta radite još na neki splav ako vas povedu svaka koza voli da se voza. toliko od mene. a admin molim da objavi moj tekst hvala

mesec

pre 8 godina

Mislim da je odgovor jako prost: Plase se rada - znaju da je to tesko. Svako radi...imam drugaricu ima jako veliku platu i lep stan, ali radi 13 - 15h dnevno, naravno i vikendom. Ako ste takvi mozgovi i spremni da radite, onda je stvar resena, ali ako niste - onda bolje selo.

boxfly

pre 8 godina

Urose, pratim te vec godinama i fenomenalan si, samo tako nastavi. Sto se tice probema sa zenidbom i natalitetom tu mislim da nam nema spasa.To izgleda nikoga ne interesuje a trebalo bi da bude prioritet drzave. A to da li je hriscanka ili ne, to je najmanje bitno.

Moca

pre 8 godina

Tacno, ali druga strana medalje je sto ce devojka od 20 u tridesetoj izgledati i zvucati kao da joj je preko 40. Ovim ljudima svaka cast na vrednoci i uspehu, ali koliko je realno da devojke, odakle god da su, zele ustajanje u 5h da se pomuze krava, rad u basti/njivi na +35 i sl?

пера митић

pre 8 godina

коментари за плакање. главна фора, "ја сам центар света", "нема те цене по коју ћу да будем део неке заједнице", "пре ћу да живим као јефтина радна снага источноазијске јефтине радне снаге, него да будем мајка". па јесте. то лудило стварно не можеш да истерујеш на селу. тамо мора нешто реално да се привређује да би преживео.
а ове дебилизме како су жене робиње на селу, то не бих коментарисао. не постоји ни један аргумент који би то могао да поткрепи. напротив. ти сељаци, са црним рукама, радници, што раде на њиви и у гаражи док други иду на море, таквог жена неће да трпи. такав жену не може да зеза и малтретира. таквима жене не толеришу ништа. али ови градски, што се туширају три пута дневно, и стављају један парфем ујутру, а други поподне. е ти мамини синови раде са женама шта год хоће и жене им се још и извињавају због тога.

zagor

pre 8 godina

nije sindrom "Seks i grad", ljubav prema razvratu i bahanalijama, nego prosta racunica. ljudi u selu rade mnogo, a zive u uslovima bez prave infrastrukture i bez luksuza. ljudi u gradu rade malo (mnogima je posao samo da odsede svoje radno vreme, a neki ne moraju cak ni da se pojave na poslu, a primaju platu), a zive udobno, putuju na more, kupuju stvari, imaju veze...
sad, treba biti bas jaka licnosti i imati ozbiljnu zivotnu filozofiju da bi svojevoljno ostao na selu i rmbacio za crkavicu, dok ljudi u gradu BUKVALNO zive na tvoj racun i uzivaju. ne kazem da je zivot na selu pogresan izbor, ali kazem da je sasvim razumljivo da ogromna vecina grebe da predje u grad. to je problem koji nastaje jer drustvo mnogo vise vrednuje birokrate i cinovnike (koji, ponavljam, za nikakav rad, bez problema imaju mesecnu platu po 80 000 dinara bruto - niste svesni koliko seljaku treba rada da bi zaradio 80 000 dinara mesecno; ocekivati od srpskog seljaka da u ovakvim uslovima ostvari takve prihode, to je kao ocekivati od zvezde da osvoji ligu sampiona)

eh

pre 8 godina

pa nece ni muskarci domacice, vredne, zeljne da rode puno dece, ali za stanije bi prodali stan samo kad bi imali priliku...

ps. muskarac sam, i ovaj tekst nije fer prema zenama

021IS

pre 8 godina

Rodjen i odrastao sam u Novom Sadu, imam 43 godine i ostvario sam se na svim poljima. Ono sto hocu da kazem je da sam odgledao prilog u dahu i da ne mogu da pronadjem reci odusevljenja ovim momcima. Radim sa ljudima i malo mi treba da procenim da li je neko dobar covek ili ne, a ova dvojica su skromne LJUDINE. Puna podrska obojici a teske reci o danasnjim devojkama cu ostaviti za drugi put!

dr feelgood

pre 8 godina

Izvinite, ali zašto je potrebno baviti se isključivo poljoprivredom na selu?

Uvedite dobar internet, kvalitetnu struju i odličan javni prevoz do sela, i vratiće se mnogo ljudi. Selo ne bi smelo da bude vezano samo za poljoprivredu i izolaciju.

mile

pre 8 godina

Nema tu nekog velikog čuda, kod nas su žene velikim procentom inteligentne, ambiciozne i žele da budu samostalne i otkriju neki svoj život. Život na selu je robovanje na relaciji pijaca - kuhinja - imanje. Možda ima neku romantičnu draž ali vrlo brzo postaje depresivno.

Goblin

pre 8 godina

Pa jel to jedina opcija za udaju-cuti, radi i radjaj???
(nnn, 5. februar 2016 22:25)

Danas je najlakse sedeti kuci, ne raditi nista i zaliti se na sve. Musko sam pa nisam lak na komplimente drugim muskarciam, ali recicu...Ovi momci su me odusevili, oni su imali losu zemlju i nisu odustali, nisu krenuli u kradju ili da se zale kako nema posla nego su zavrnuli rukave, dobro se pomucili i napravili su ovo sto sada rade, sami. Pritom, lepo i izgledaju nemaju stomacine, podgusnjake...Maja, je indirektno i njih zakacila svojim komentarom. E sad pitam, sta ocekujete vi da ovi momci rade a da im zena ide po komsiluku, ispija kafu i visi po celi dan na fejsu i igra farmu a i da ne smeju da je pitaju gde je bila i sta je radila?

Sto se tice Majinog komentara definitivno se potvrdjuje ona teza da je danas brak postao zajednica izmedju dvoje sebicnih ljudi. Ajde neka svako tera na svoju stranu i kakav je onda to brak? Danasnje zene cim procitaju termin rucak odma skacu i hoce da ujedaju, pa valjda ce i one da jedu nesto. Pa majka mu stara, ovi momci pomuzu krave (obezbede mleko), naprave sir, izoru njive i obezbede brasno, obradjuju plastenik...Pa ja ne znam sta treba jos da rada?

Zitko

pre 8 godina

Momci su ok, ali im ocigledno treba Life Coach da bi resili problem. Ali neki pravi, a ne ovi quazi-strucnjaci sto prodaju m00da za bubrege. Mnogi mladi parovi mastaju o bekstvu na selo, a oni su vec tamo. Znachi morate da se brendirate jebiga...

fc

pre 8 godina

Seks i grad su debil zene koje ne postoje. Najveci problem je sto zena iz grada ne moze "nazad" u selo, gde nema zivot I gde u potpunosti mora da bude potcinjena muskarcu, da mu sluzi I da radja. Tako je bilo nekad. Nece vise biti.
U Americi ne postoje sela u onom smislu u kojem postoje kod nas. Postoje porodice koje zive van gradova, ali se ne bave poljoprivredom I postoje farme. Zato ne moze da se poredi debilni seks i grad sa onime sto imamo u Srbiji

Lazar

pre 8 godina

Kao sto i jedan od momaka sam rece, "vise faktora utice na to" ali ja ne mogu da se otmem utisku da ovakvi momci ne mogu sebi naci supruge. Prvo momci imaju vokabular, posebno momak koji je pricao o povrtarstvu, deluje mi cak kao neko sa fakultetskim obrazovanjem u toj sferi. Veoma je zalosno sto svi danas beze od sela.

Srboljub

pre 8 godina

U komentima se oseća "kiselo grožđe" - ako vas sudba srpskog sela toliko tišti, organizujte sestre i ćerke, živeće zdravo i čilo, pogotovu u brdsko-planinskom ppodručj.

Posmatrač

pre 8 godina

Imam vikendicu u jednom šumadijskom selu na manje od 90 km od Beograda. Selo je veliko i živo, a i okolna sela su takva. Čitav taj kraj se može oceniti kao sve, samo nikako nerazvijen i u fazi umiranja. Ekonomija, putevi i celokupna infrastruktura nisu savršeni, ali dobro je, funkcionišu i ne raspadaju se, valjda zbog blizine Beograda i drugih gradova.

Što se psihologije, sociologije i kulturoloških obrazaca tiče - majko moja. Srednji vek, u najboljem slučaju. Školovanje u opštem smislu i školovanje u usko-stručnom smislu - šta je to? Momak iz komšiluka upisao Poljoprivredni fakultet u Beogradu, otac prestao da priča sa njim i hteo da ga isključi iz nasledstva. Odnos muškarca prema ženi? Saudijska Arabija. "Propuštanje kroz šake" apsolutno prihvatljivo, podrazumevano i široko zastupljeno. Svake godine se dogodi bar jedna fatalna nesreća u lovu, saobraćaju, nekom domaćinstvu direktno uzrokovana alkoholom, narkoticima, nasiljem i/ili nestručnošću. Svi svaštare, svako sve radi, niko se nije fokusirao na jedno - to je iz nekog razloga ispod časti. Najmanja kuća - 100 kvadrata, što više kuća, veći si baja u lokalnoj birtiji. Svaka peta livada je u sudskom sporu, ostali meštani i vikendaši razdvajaju sinove ili unuke, braću je++++, kad se sretnu u birtiji, pa nasrnu jedan na drugog/jedni na druge. Dešavalo se i potezanje noža.

Rezime: smeštaj u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu ili Nišu sa poslom od 30.000 dinara? MENHETN sa elementima SEJŠELA.

Gladan

pre 8 godina

Aj svi vi koji ste protiv sela, i takvog rada prekinite na par dana da konzumirate njihove proizvode. Meso, mlecne proizvode, jaja, koza, perje, voce i povrce i itd. Ostaje vam da pijete vodu i jedete zemlju ili lisce po parkovima.

Целибат и село

pre 8 godina

Искрено, ни ја не бих могао да се бавим пољопривредом. Био би ми тежак проблем да закољем краву, или да једем месо краве коју сам гледао како шета и пасе по имању. А ви сви што галамите да бисте радо живели на селу, запитајте се да ли би вама тако нешто било проблем или не. Да не помињем устајање у 5 ујутру, са првим петлима.

И поред тога, ценим сваки рад, труд, и искрено залагање. Свака част момцима на раду и труду, а посебно на ставовима и на њиховом погледу на живот. Живот је борба, у сваком погледу, и на свим пољима.

Наравно да жена не треба да ћути, али не треба ни да држи вишесатне монологе. Наравно да жена не треба да ринта, али не треба ни мушкарац да ринта да би она имала сваке недеље нове штикле и ташну.

И не слажем се са идејом да је тешко оженити се у Србији. Ужасно је тешко наћи ону праву, али није тешко оженити се. Мени се другови већ разводе.

Ја сам овде у Београду тако рећи искључиво налетао на удаваче које су ми тражиле брак у року од одмах. И наравно, тако нешто ни у једном тренутку није дошло у обзир. Нисам богат, али нисам ни гладан, а њима је изгледа само битно да се увале, поготову ако су дошле из унутрашњости.

Можда би овим момцима више одговарале неке Рускиње или чак Украјинке. Ја сам сигуран да ћу да се оженим странкињом кад буде дошло време за то, јер је овде у Београду ситуација са девојкама крајње жалосна.

Драге даме, имате сва права, али имате и право да будете саме.

Уживајте.

Reziel

pre 8 godina

Mnogo ljudi koji "beže" sa sela, uskoro će početi da žive u totalnoj bedi po gradovima. Oni ili žive dopunjujući budžet od novca koji su dobili prodajom njihva i kuća, ili ih roditelji sa sela pomažu.
Međutim, troškovi života u gradu i selu nisu isti, pa će tako pomoć koju dobijaju od porodica biti sve manja, a polako će skrckati i dedovinu sa kojom se pomažu. Kada to jednom potroše, i kada ni to ne bude dovoljno, počinje beda. Kako za njih koji su "pobegli" u grad, ali tako i za njihove rođake koji su ostali na selu i pomagali ih.

provincija

pre 8 godina

Jel ovo priča iz Bora objavljena da ne bi razmišljali o RTB-u koji se ponovo gasi? Što ne pišete o tome da je zatvorena Bakarna žica, flotacija, cerovo itd. Nama umire gigant sa 6000 radnika od koga živi grad, a vi izveštavate o seks i grad forama, ne mogu da nadju cupi jer su verovatno nesposobni, ne padaju dobre ribe na plastenike iz zatrovane borske zemlje.
P.S. Brestovac je 4 km od Bora, tako da je praktično deo grada.

NOVINARI BI TREBALI DA BUDU NA STRANI ISTINE I BAREM OSEĆAJA LJUDSKE PRAVDE, NE BRUKAJTE SE VIŠE!!!

blackdog

pre 8 godina

Jedna je stvar otici sa suprugom ili porodicom na selo gde biste zajedno ucestvovali u izgranji porodicnog biznisa (naravno, da selo podrazumeva dobru infrastrukturu) a sasvim je druga stvar doci kao narucena mlada u tudje gazdinstvo i odreci se svojih (bednih) 15000 rsd, ali da znas da su tvoje i da ti raspolazes njima, zarad neizvesnog tretmana buduceg supruga i njegove dobre volje da tvoj rad od jutra do mraka nagradi raspolaganjem vasim zajednickim novcem. A ako mu sutra dosadis da te sutne zbog lepse, zgodnije, mladje, poslusnije i kaze ti- 'aj sad napolje, ovo je moja kuca, moja njiva, moja krava. Koja bi zena takvo nesto pozelela? U ovoj drzavi gde su svi obespravljeni, gde su zrtve nasilja prinudjene da napustaju svoje kuce u kojima se nasilnici nekaznjeno baskare? I onda ovi komentari... Da se ukine feminizam, da, valjda, treba da nas prodaju kao stoku, da nam odredjuju gde cemo i kako ziveti i za koga cemo se udavati u suprotnom patimo od sindroma Seks i grad?! Onda primer sponzoruse iz bg- kao suprotnost vrednim momcima na selu... Inace, u gradovima sve same sponzoruse i sponzori, nema nikog drugog.

ps Za onog sto misli da je kletva zeni "setaces kera" i da je bolje da "cuti, trpi i radja"- brak treba da bude produkt ljubavi, a ne razmena dobara u kojoj zena odusevljeno pljeska rukama kao foka u aqua parku u transu od srece sto se konacno udala (za bilo koga).

Sarenica

pre 8 godina

Uz svo postovanje prema ljudima koji zive i rade na selu, ove profesionalne, novinarske opaske na kraju priloga su bolne za slusanje. Blam.

dijaspora

pre 8 godina

Mi i poljoprivredu i selo i mnoge druge stvari poimamo na način više svojstven 18. i 19. nego 21. veku. Obiđimo sela po Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Britaniji, Americi. Ko tamo ne bi živeo? To je san većine ljudi iz gradova po tim državama.

Poljoprivreda je nauka i posao kao bilo koji drugi. Za selo je najvažnije da dobrim putevima i železnicom bude povezano sa gradovima. Iznutra, važno je da selo nije spontana stihija i brlog, već da je pametno organizovano i isprojektovano. Selu mora da su dostupni struja, voda, kanalizacija, Internet, asfalt, policija, dom zdravlja, sud, heliodrom, škola, pozorište, supermarket.

Većina naših sela ne zadovoljava ove kriterijume i gase se, ona koja zadovoljavaju su živa i ne nameće se pitanje opstanka. Niko ne želi da živi u zabiti izolovan od civilizacije - ova ideja može biti romantičarski privlačna, ali ne duže od mesec, dva.

kosmajac

pre 8 godina

(hue hue hue, 5. februar 2016 19:41) cekaj ti se druzis sa ovaom devojkom i ovako pricas o njoj. boze kakvih ljudi ima. tesko onome ko se sa tobom druzi. naravno da je bolje sto se dobro udala u beogradu i zivi ok zivot. zivot je kratak. nego da s eudala ze nekog na selu ko nema dinara, pije i sedi ispred prodavnice resavajuci svetsku politiku. od ovih 48 komentara, njih 40 se odusevljavaju selom iz fotelje i toplog stana. koje licemerje. da odu na selo da zive i rad epobegli bi za manje od 24 sata. dokle vise bajki o selu, nije to selo kao na zapadu. selo je sistematski unisteno na nivou je pocetka 20 veka. ko je lud da protraci zivot u nedodjiji gde nema nicega, ni ljudi, ni novca, ni desavanja

adriano_galliani

pre 8 godina

Gubitnicke nacije i treba u istoriju, ni prve ni poslednje.
Verovatno ce se tad nacija trgnuti i iskoreniti feminizam,ali bice kasno, tad ce nas biti strasno malo..
(Za 100 godina, 5. februar 2016 19:48)

Проблем наталитета је проблем целе Западне Европе. Шведске, Данске па и Немачке. Европски модел живота у 21. веку подразумева другачији живот од живота родитеља садашњих младих, који су настали у "беби-буму" после другог светског рата и управо та генерација је и научила своје наследнике да не живе такав живот.

kasapin

pre 8 godina

U "uzoj" Srbiji po selima nema ni trotoara, a kamoli bilo cega drugog, i kako ocekujete da bilo ko zeli da zivi u takvim uslovima!?! Pa zasto se ne pitate kako su sela u normalnim zemljama puna penzionera i raznih drugih "slobodnih" profesija, a kod nas potpuno pusta zemlja!?!

Darko

pre 8 godina

(Zitko, 5. februar 2016 19:00)
Mani te priče pik ap artisti i sil gluposti. Devojke 21veka idu na fizički izgleda i soc. status a pomenuti momci ga nemaju.
Sada da svaku pitaš šta te prvo privuče rekle bi fizički izgled mada nije presudan u daljem toku.
Proces vraćanja devojaka na selo samo u slučaju neke velike katastrofe gde veštački zivot po gradovaima neće biti moguć (((veliki ratovi, velika depresija početkom 20tog veka i sl)))
Ženska hipergamija tu vodi glavnu reč, momci moraju da nadju žene kojima su oni premija tipa skromnijeg fiz.izgleda ili iz neke dosta siromašnije žene. Primer Amerikanaca koji svoje žene nalaze po Istočnoj Evropi i Aziji, uglavnom cilj je naći nekoga na SVOME NIVOU a priče lajf koč su za momke iz gradova.

koka kola, marlboro, suzuki

pre 8 godina

Gradovi opstaju zato sto se vlada zaduzuje i deli radnicima u drzavnim preduzecima. Ovi te pare koriste za kupovinu proizvoda iz uvoza.
Naravno, krediti ce jednog dana presusiti. Drzavne sluzbenice, pa cak i zaposleni u privatnom sektoru: trgovini i uslugama, nece imati od cega da zive. Selo ce do tada vec propasti.
Zao mi je svih nas.

Tamara

pre 8 godina

@ goblin
A sta je to Maja rekla pa da je tako strasno ili netacno? Nije rekla da zene treba da dignu sve četiri u vis i da ne treba da radjaju. Već je rekla ono sto jeste činjenica u vezi sa muskaracima sa sela, a to je da većina njih na ženu gleda kao na radnu snagu, mašinu za radjanje, i na potcinjenog člana porodice. Imam široku porodicu i sa tatine i mamine strana sa sela i znam dobro kako momci tamo razmišljaju. Nece oni ženu kao nekoga sa kim ce se porazgovarati i gledati kao na sebi ravnu osobu.
Inače cim neko napiše komentar poput Maje muškarci to shvate potpuno pogrešno. Ni ja neću da SAMO radjam ,kuvam , čistim , slušam i trpim . Želim da radim , rodim dete coveku koji me voli i postuje i da zajedno prolazimo i kroz dobro i kroz lose.Ali da bi to bilo , potrebno je da me ne tretira kao roba, da me ne tuce ,ponizava, već da me uvažava kao osobu. E toga nema na selu ili je jako retko. Znate kako stari cesto umeju da pričaju o mladima tipa e sto mladi neće da nas poštuju i sl- a ustvari oni tu ne misli na poštovanje već na doslovno slusanje tj oni vam nešto kažu kako nešto treba da uradite i ako vi to ne uradite jer smatrate da to nije dobro oni odmah krenu sa pričom o nepoštovanju. Isto tako momci sa sela navodno traže ženu koja je porodična a to ustvari znaci da žele ženu koja se nikada neće buniti, koja ce sve trpeti, i batine i ponižavanja, koja ce se klanjati njegovim roditeljima i sl. A nista ne daju za uzvrat. Zena tamo mora da postuje sve i svakog a nju niko. I dok je tako , dok se ne promeni odnos prema ženi u selu, zena na selu ce biti sve manje.

Milica...

pre 8 godina

Svako ima pravo na onakav zivot koji ga ispunjava. Oni ljudi koji su nasli srecu na selu i treba da ostanu tamo. Takodje ljudi koji vole grad, neka zive u gradu. Pustite ljude da rade sta hoce i da zive kako hoce. Kad covek zna sta zeli, niko drugi to ne zna bolje od njega i zato ostavite se pametovanja oko tudjih zivota. Svako ima pravo na svoj izbor.

Dare

pre 8 godina

Pitajte vlast zasto je to tako. U zemljama Evrope se ulaze selo i imaju uslove skromnije al slicne gradu. A ovde u selima od po 6-7h ljudi po Vojvodini kao da kuga vlada a da ne pricamo o juznoj Srbiji...

lale

pre 8 godina

Ljudi na zapadu bi sve dali da imaju selo,
Za njih tamo to je luksuz...

SADA REALNO

Ne mozemo za propast sela da krivimo mlade zato sto odlaze sa sela.

Za to je kriva drzava jer je dozvolila da propadnu zadruge koje su otkupljivale sve od seljaka sve i to plasirale u svet
i toga vise nema

Zaista mnogo ljudi bi se vratilo na selo
kada bi mogli da prodaju to sto proizvedu
I NIJE TACNO da je tezak rad na selu i da se brze stari ( to je bilo davno)
tehnologija je toliko napredovala da se sada mnogo lakse uzgaja sve
ALI nema kome da se proda

drzava je dozvolila uvoznickom lobiju daunisti domacu proizvodnju...

i zati ce ljudi radije da se muce u gradu za 15000 nego da stvore mnogo na selu a onda to propadne jer nemogu to da plasiraju do kupaca

srecko

pre 8 godina

Tesko je na selu ziveti i uspeti. Ja znam za coveka koji je prodao stan u gradu i otisao na selo sa porodicom da se bavi vocarstvom. Pare je ulozio u to imanje,posle par godina vocke mu je napala neka bolest i skroz ih unistila ostatak koji je bio zdrav nije mogao da proda zbog raznih mufljuza. Epilog svega je to da ga je zena sa decom napustila i otisla nazad u grad, a on puko nacisto i jos se razboleo.
Tako da ipak razumem ljude koji beze iz sela u grad.