Kraljevska porodica i platinasti jubilej: Počelo obeležavanje 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge, princ Čarls odao počast "izvanrednoj“ kraljici

Kraljica je blistala uoči obeležavanja 70. godišnjice vladavine.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 05.02.2022.

17:47

Kraljevska porodica i platinasti jubilej: Počelo obeležavanje 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge, princ Čarls odao počast
Getty Images

Princ od Velsa odao je počast kraljici Elizabeti Drugoj povodom njenog platinastog jubileja za "izvanredno dostignuće" jer je na tronu navršila 70 godina.

Princ Čarls je pozdravio majčinu želju da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.

Rekao je da su on i njegova supruga bili "duboko svesni časti".

Kraljica je prvi britanski monarh koji proslavlja platinasti jubilej i dan provodi u privatnosti.

U poruci povodom 70. godišnjice vladavine, kraljica je rekla da je njena "iskrena želja" da Kamila dobije tu titulu.

Princ Čarls je rekao: "Kraljičina posvećenost dobrobiti svog naroda izaziva sve veće divljenje svake godine".

"Duboko smo svesni časti koju predstavlja želja moje majke. Dok zajedno nastojimo da služimo i podržimo Njeno Veličanstvo i ljude u našim zajednicama, moja draga supruga mi je čvrsta podrška sve vreme."
Getty Images
Kraljičina vladavina je počela kada je imala 25 godina, posle smrti njenog oca Džordža Šestog, 6. februara 1952. godine.

U pismu javnosti navela je da je to dan koji pamti "kako po smrti oca, kralja Džordža Šestog, tako i po početku vladavine".

"Želela bih da vam svima izrazim zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalan i ponizan zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate", navela je.

Jubilej je prva proslava godišnjice bez vojvode od Edinburga, koji joj je 73 godine bio suprug, a koji je preminuo prošle godine.

Kraljica se prisetila koliko j imala "nesebične" podrške princa Filipa i zahvalila na dobroj volji koju su joj iskazali "sve nacionalnosti, vere i generacije u ovoj zemlji".

Kraljica je potpisala poruku: "Vaša sluškinja Elizabeta R."
PA Media
Obeležavanje jubileja počelo je u subotu, sečenjem torte tokom susreta sa članovima zajednice Sandringem uoči 70. godišnjice vladavine.

Uoči takozvanog Dana pristupanja, kraljica je ugostila volontere, penzionere i članice lokalne grupe Ženskog instituta.

Među gostima je bio i bivši student kulinarstva koji je pomogao u stvaranju originalnog recepta za specijalitet od piletine prvi put pripremanog za obeležavanje prve godišnjice njene vladavine.

Kraljica je tokom prijema dobila komplimente da je u blistavoj formi.

Subotnji događaj bio je najveći javni skup kojem je kraljica prisustvovala od prijema u zamku Vindzor u oktobru.

Prošle jeseni provela je noć u bolnici i kraljevski lekari su joj naredili da se odmori, zabrinuti za njeno zdravlje

Kraljica Elizabeta je tokom prijema upoznala Anđelu Vud, koja je imala 19 godina kada je pomogla da se napravi jelo od mešavine hladno kuvane piletine, majoneza, karija i kajsije.

Recept, prvobitno poznat kao piletina kraljica Elizabeta, napravljen je da bi se obeležila prva godišnjica krunisanja kraljice 1953. godine.

Vud je nasmejala kraljicu kada joj je rekla da je provela "dane i dane menjajući recept" za kuvare koji su ga napravili.
Kraljica je probala èuvenu piletinu i ovog puta/PA Media
Kraljica koja ima 95 godina, prokomentarisala je da je recept verovatno evoluirao tokom godina, rekavši: "Verovatno se promenio jer smo tih dana radili neke stvari sasvim drugačije".

Mlađi kuvar Šon Mejson napravio je moderan izgled jela za subotnji prijem sa pilećom tartom koji je ponudio kraljici.

Kraljica je izazvala smeh kada je rekla da će "otići" dok ga je bivši student kuvanja probao, dodajući: "Možete mi reći [šta mislite] kada se vratim".
PA Media
Kraljica je objavila nove fotografije pre nekoliko dana/PA Media
Obeležavanje godišnjice u Sidneju/EPA
Održana je i ceremonija Aboridžina/EPA
Kraljica je prvi britanski monarh u istoriji koji će proslaviti platinasti jubilej.

Nedelja označava početak proslave jubileja, koja će kulminirati četvorodnevnim vikendom u Velikoj Britaniji od 2. do 5. juna.
BBC
BBC
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: