BBC

Nedelja, 11.07.2021.

18:41

Novak Đoković i Vimbldon: Srpski teniser za istoriju - titula na Vimbldonu i 20. Grend slem trofej u karijeri

Posle meča, Đoković je iznenadio novinare na konferenciji rekavši da se dvoumi da li da nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju koje počinju 23. jula.

Izvor: BBC

Novak Đoković i Vimbldon: Srpski teniser za istoriju - titula na Vimbldonu i 20. Grend slem trofej u karijeri
Getty Images

Sada više nema nikakve dileme, pa ni statističke - Novak Đoković je stao uz rame Špancu Rafaelu Nadalu i Švajcarcu Rodžeru Federeru.

Srpski teniser osvojio je Vimbldon i došao do 20. Grend slem trofeja u karijeri, koliko su osvojili i Nadal i Federer.

Đoković je danas, pred krcatim tribinama centralnog terena Vimbldona, pobedio Italijana Matea Beretinija 3:1, po setovima 6:7, 6:4, 6:4, 6:3.

Prvu priliku da postane najtrofejniji u istoriji Đoković će imati na Ju Es Openu u Njujorku koji bi trebalo da se održi od 30. avgusta do 12. septembra.

Trio fantastikus deli međusobne pohvale.

Rodžer Federer se na Tviteru poklonio Đokoviću.

"Čestitke Novače na 20. grend slem tituli. Ponosan sam što imam priliku da igra u ovoj posebnoj eri teniskih šampiona.

"Sjajna igra, svaka čast!".

Đoković je uzvratio:

Usledila je i Nadalova čestitka:

"Svaka čast na neverovatnom uspehu. 20 grend slemova je ogromna stvar i čudesno je što smo sva trojica osvojili toliko i što smo izjednačeni.

"Bravo još jednom, čestitke tebi i tvom timu!".

Publika ponovo protiv Đokovića

Sudeći po reakcijama sa tribina, srpski teniser je u finalu, kao i tokom celog turnira i prethodnih izdanja Vimbldona, protiv sebe imao veći deo publike.

Vrlo često su se sa tribina čuli gromoglasni povici "Mateo, Mateo" kada je Italijan osvajao poene.

Posle jednog osvojenog poena u trećem setu, srpski teniser se samo okrenuo ka publici i rekao: "Ne čujem vas".

Kako je meč odmicao, a Đoković preuzimao kontrolu, tako su sve glasniji postajali i malobrojni navijači srpskog tenisera.

Na kraju je srpski teniser dobrom igrom naterao i one neutralne navijače da ga nagrade aplauzom i povicima "Nole, Nole".

Kako je izgledalo finale?

Iako debitant u Grend slem finalima, Beretini je pokazao zašto i kako je došao do meča za trofej na Vimbldonu.

Pošto je Đoković poveo sa 4:0 u prvom setu, delovalo je da će imati lak posao protiv Italijana.

Međutim, Beretini se vratio u meč, napravio veliki preokret i došao do prednosti od 1:0 u setovima.

To kao da je dodatno motivisalo Đokovića koji je u nastavku meča počeo da liči na najbolje rangiranog svetskog tenisera.

Daleko od toga da su drugi i treći set za srpskog tenisera predstavljala šetnju, ali se jasno videlo da kada odigra onako kako ume, Beretini nema odgovor.

Đoković: Razmišljam da li da idem u Tokio

Posle meča, Đoković je iznenadio novinare na konferenciji rekavši da se dvoumi da li da nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju koje počinju 23. jula.

To takmičenje održaće se bez publike zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

"Moraću u narednih nekoliko dana da odlučim da li ću ići tamo ili ne.

Imam ogromnu želju da predstavljam Srbiju, ali za mene Igre znače i ceremoniju otvaranja pred publikom, a ne pred praznim stadionom", rekao je Đoković na konferenciji za novinare posle meča.

Smatra da uslovi pod kojim se održava takmičenje "nisu normalni".

"Ne znam zašto se se ne otkaže, kao prošle godine. Da se pomeri za sledeće leto i sačeka neki bolji trenutak".

Govorio je Đoković o tome kako je kao dečak sanjao o trofeju sa Vimbldona toliko da ga je sam pravio kod kuće.

"Ovo je velika čast i privilegija. Kada sam bio mali ovaj trofej sam pravio u kući od svega što sam imao, a danas stojim sa šestim trofejom sa Vimbldonom, to je neverovatno", rekao je srpski teniser.

Upitan šta je sledeći korak sada kada se izjednačio sa Federerom i Nadalom po broju Grend slem trofeja, Đoković je uz osmeh rekao:

"To znači da niko od nas trojice neće da stane."

Federer i Nadal su legende tenisa i pomogli su mi da shvatim šta moram da radim da bi napredova fizički, psihički i taktički, objasnio je Đoković.

"Kada sam stigao među 10 najboljih, gubio sam od Federera i Nadala tri, četiri godine, a onda se nešto promenilo pred kraj 2010. i posledu deceniju sam na neverovatnom putovanju koje se neće ovde završtiti", poručio je Đoković.

Italijan Beretini je rekao da je Đoković bio bolji i da je zasluženo osvojio trofej.

"On piše istoriju ovog sporta i zaslužio je sve čestitke. Srećan sam zbog finala, nadam se da neće biti poslednje ovde. Možda mogu malo više sledeći put", naveo je Beretini.

Šta kaže statistika?

Prvi koji je osvojio tri titule Grend slem u jednoj godini na tri različite podloge u istoriji tenisa.

Prethodno je u 2021. godini Đoković osvojio Australijan open u Melburnu (tvrda podloga) i Rolan Garos u Parizu (šljaka).

Ovo je Đokoviću i Beretiniju bio treći međusobni duel i srpski teniser ima perfektan učinak.

Najboljem srpskom teniseru ovo je bila šesta titula na Vimbldonu u karijeru, a druga uzastopna, s tim da se prošle godine nije igrao turnir zbog pandemije korona virusa.

Ovo je Đokovićeva ukupno 85. titula u karijeri.

Kakve su reakcije na društvenim mrežama

Đokovićev trijumf izazvao je brojne reakcije korisnika društvenih mreža, a veliki deo njih smatra da je današnjom pobedom dokazao da je najbolji teniser svih vremena.

Konkurencija su mu Nadal i Federer, a upravo se Švajcarac na Tviteru oglasio ubrzo posle finala i čestitao srpskom teniseru.

"Čestitam Novaku na 20. grend slemu. Ponosan sam što sam imao priliku da igram u eri takvih teniskih šampiona. Sjajna partija, bravo", napisao je Federer.

Trijumf Đokoviću čestitao je i britanski glumac Džon Čalis, poznatiji kao Bojsi iz serije Mućke. Pogledajte video o Kinezu koji prati Novaka Đokovića širom sveta Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: