Nove isprave oko 4.400 din

Cena novih saobraćajnih isprava, koja 30. decembra treba i zvanično da bude potvrđena, biće ukupno oko 4.400 dinara, najavio je ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2010.

12:29

Default images

Od 1. januara u Srbiji počinje izdavanje novih registarskih tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Kako je najavio ministar policije, ukupna cena će biti oko 4.400 dinara. Cena novih registarskih tablica biće 2.000 dinara, vozačku dozvolu građani će plaćati 1.200, a saobraćajne 800 dinara, dok će cena nalepnice biti 400 dinara.

Dačić je, posle potpisivanja sporazuma sa hrvatskim ministrom policije Tomislavom Karamarkom, rekao da će tablice važiti sedam godina, vozačka i saobraćajna dozvola po 10, tako da će građani godišnje plaćati samo nalepnicu koja se stavlja na šoferšajbnu.

On je naveo da su i tablica i dokumenti izrađeni prema evropskim standardima i da se išlo na to da njihova cena ne bude opterećujuća za građane.

I Nova Varoš će imati registarske tablice

Među opštinama koje će od 2011. godine imati registarske tablice sa lokalnim oznakama, biće i Nova Varoš, najavio je predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić.

"Motorizovani građani Nove Varoši će umesto planiranih 'PP' (Prijepolje) tablica dobiti 'NV' (Nova Varoš). Ova odluka će za nekoliko dana i službeno biti objavljena", rekao je Dilparić.

Tako će, posle 45 godina, u Novoj Varoši biti zamenjene registarske tablice sa oznakama Užica (UE).

Nove tablice sa folijom

U Zavodu za izradu novca urađene nove registarske oznake, koja imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite.

- Za razliku od starih, nove tablice imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite koji se ne mogu kopirati, niti ukloniti, a da se ne unište - kaže za „Novosti“ Ivan Drecun, zamenik generalnog direktora Zavoda za izradu novčanica. - Izrađene su po evropskim standardima i prošle su sertifikaciju u jednoj od akreditovanih evropskih laboratorija po standardu ISO 7591.

I dimenzije su u skladu sa evropskim standardima. Standardne su 520x110, tablice za motocikle 150h150, i posebne tablice (za džipove) 340x200. b - Urađeno je 39 različitih tipova tablica, za 74 registarska područja - kaže Drecun. - Među njima su i novi tipovi, primera radi za taksi vozila koje će imati oznaku TX, zatim za traktore, motokultivatore, mopede. Novitet je što se mogu naručiti i tablice po izboru, sa maksimalno pet brojčanih ili slovnih znakova. Njihova cena biće naknadno utvrđena.

- U planu je i izrada pratećih dokumenata - potvrda o privremenoj registraciji vozila, kao i novih saobraćajnih i vozačkih dozvola koje će biti na polikarbonatu, kao što su nove lične karte - kaže Drecun.

Izvori - B92 / BlicOnline / NovostiOnline

Saznajte više o novim registarskim tablicama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: