Test: Dacia Sandero 1.2 16V Life

Sa početnom cenom od 7.390 evra, Dacia Sandero je najjeftiniji automobil na domaćem tržištu. Nedavno se pojavio paket opreme Life koji sadrži dosta dodataka u odonosu na standardni srednji nivo Ambiance, uz istu cenu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2016.

17:05

Test: Dacia Sandero 1.2 16V Life

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Sandero druge generacije nalazi se već dugo u prodaji. Za to vreme ga nije prestigao ni jedan konkurent u pogledu odnosa uloženo/dobijeno. Sa komfornom kabinom, velikim prtljažnikom, udobnim ogibljenjem i solidnim motorima, model koji vam predstavljamo ne donosi preveliki broj kompromisa zbog niske cene.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4058/1733/1518 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2589 mm
Za osnovnih 7.390 evra, istina, ne dobija se mnogo toga. Nema elektrike na prozorima, centralne brave i "klime", ali je bezbednost na nivou najskuplje verzije. Standard su ABS, ESP, četiri vazdušna jastuka, pa čak i indikator pritiska u gumama koji signalizira ako dođe do ispuštanja vazduha.

Što se tiče motorizacije, cena se odnosi na provereni 1.2 16V motor sa 75 "konja", koji poznajemo već 20-ak godina iz modela Renault Twingo i Clio.
Dacia Sandero 1.2 16V: zapremina 1149 ccm; snaga 55 kW (75 KS) pri 5500 o/min; maks. obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
Da odmah pređemo na stvar – u međuvremenu je kompanija Renault Nissan Srbija izdejstvovala atraktivnu cenu spram opreme, za verziju Life. Specijalan naziv paketa se odnosi na dosta bogatiju opremu, koja sadrži više stavki i u odnosu na drugi po redu paket, Ambiance.

Life košta 7.990 evra. Uz standardnu "klimu" i prednje elektropodizače prozora donosi još maglenke i ozvučenje sa komandama na volanu, Bluetooth konekcijom za telefoniranje i USB priključkom.
I dodatna oprema je prilično povoljna. Na primer, tempomat sa limiterom brzine košta 150 evra i svakako je za preporuku. Koža na volanu je 70, a elektropodizači zadnjih prozora su 130 evra. Atraktivni multimedijalni uređaj sa velikim displejem osetljivim na dodir košta 300 evra.

U cenu je uključen GPS uređaj sa detaljnim mapama "Adrijatik" regije, koja podrazumeva zemlje bivše SFRJ. Dakle, auto je vrlo pristojno opremljen i sadrži sve što je neophodno za komfornu i bezbednu vožnju.
Sandero je pravi predstavnik B segmenta u pogledu prostora. Auto je sasvim komforan za svakodnevne potrebe. Ima dovoljno mesta za odrasle osobe i na zadnjim sedištima ali ona svakako nisu namenjena dužem putovanju. Sa zapreminom od 320 litara, prtljažnik je među najvećima u klasi.

Jedna od novina koje je dobila druga gerenacija ovog modela je i to da se rezervni točak sada nalazi sa unutrašnje strane gepeka. Doduše, standardno ćete dobiti komplet za popravku pneumatika, dok se rezervni točak punih dimenzija doplaćuje 50 evra.
Prtljažnik: 286 l
Najviše kompromisa nosi radno mesto vozača. Položaj sedenja je uslovljen volanom koji ne može da se podešava ni po visini ni po dubini. Prilično je udaljen tako da ne može da se sedi zavaljeno. Sandero nema električnu servo asistenciju, već hidrauličnu. Zbog toga je volan osetno teži nego kod ostalih automobila, mada nije i pretežak.
Period privikavanja je kratak i vozač vrlo brzo počne da uviđa i pozitivnu stranu a to je neposrednost u prenošenju informacija sa podloge. Ručice migavaca i brisača su prilično tvrde i zahtevaju malo više snage nego što je uobičajeno.

Umesto da je proizvođač poradio na njihovoj sofisticiranosti, ovakve ručice je preneo i na neke druge, daleko skuplje modele Renaulta i Nissana.
Uštede u pogledu tastera za otvaranje prozora su i dalje prisutne u smislu da su postavljeni na centralnoj konzoli. I to bi bilo sve kada su u pitanju mane koje Sandero čine niskobudžetnim automobilom. Tvrda plastiku i nedostatak tkanine u tapacirungu vrata je nešto što se redovno nalazi i u drugim modelima B segmenta, tako da to ne možemo da uzmemo za manu.
Jednostavnost i funkcinalnost su osobine koje lepo idu jedna uz drugu, pa je vožnja Sandera prilično relaksirajuća. Svemu tome moramo da dodamo vrlo meko ogibljenje koje na prvi pogled ostavlja utisak velike izdržljivosti. Na onim neravnima i rupama gde biste u drugim automobilima osetili jak udarac, u ovom modelu to prolazi mnogo bezbolnije.

Ova činjenica je zapravo jedan od najvećih pluseva koji donosi veliko rasterećenje za vozača. Štaviše, auto je vrlo utegnut i posle petnaestak hiljada kilometara.
Atmosferski motor zapremine 1.2 litra sa 75 "konja" i dalje uspeva da se izbori sa strogim normama o emisiji izduvnih gasova, kao i sa konkurencijom koja donosi ne samo smanjenje zapremine uz povećanje snage, već i poboljšanu elastičnost pri niskim obrtajima.

U standardnom gradskom režimu je prilično živahan ukoliko je vozač sam, tako da bez problema podnosi i žustriju vožnju. Lako prihvata gas i voli da se zavrti, pa je prividan osećaj ubrzanja bolji nego što to cifre na papiru pokazuju. Ukoliko je auto pun, tada je već potrebno strpljenje prilikom ubrzanja. Ako generalno prelazite malo kilometara, ovaj motor je najbolji izbor ako se uzme u obzir odnos uloženo-dobijeno.
Potrošnju, na žalost, nismo mogli precizno da izmerimo tokom kratkog testa. Auto nije bio opremljen putnim računarom koji je dostupan tek u najskupljem, Laureat paketu opreme.

Ipak, na osnovu nekih procena možemo da konstatujemo da po gradu potrošnja nije prelazila 8 l/100 km. Ako se tome dodaju i niski troškovi redovnog održavanja, može se reći da je "sandero 1.2 jedna od najpovoljnijih kupovina na našem tržištu.
Cena modela Dacia Sandero 1.2 16V Life je 7.990 evra, dok testirani primerak sa dodacima košta 8.400 evra.

Kompletan cenovnik pogledajte na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Dacia Sandero 1.2 16V Life
zapremina motora 1149 ccm
snaga 55 kW (75 KS) pri 5500 o/min
maks. obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
menjač 5 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4058/1733/1518 mm
međuos. rastojanje 2589 mm
prtljažnik 320/1200 l
rezervoar 50 l
masa 941 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 156 km/h
ubrzanje 0-100 km 14,5 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,9/5,9/7,7 l/100 km
emisija CO2 137 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: