Test: Kia Rio 1.25 Urban

Iako više nije među najnovijim, Kia Rio i dalje je među najboljim automobilima u klasi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

08:13

Test: Kia Rio 1.25 Urban

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Večita dilema da li uzeti manji auto sa više opreme ili veći sa manje opreme uvek ima dva odgovora u zavisnosti od toga da li vas vodi srce ili racio. Ako ste u dilemi da li da odaberete Kiju Rio ili Cee'd, odgovor nije previše težak. Rio sa vrlo pristojnim paketom opreme Urban košta 10.190 evra a osnovna verzija Kije Cee'd 11.690.

Inače, Rio ima nešto veću cenu zbog toga što se ne proizvodi u EU, već u Južnoj Koreji. Kada se doda porez na zbir osnovne cene i carine, dobije se dodatno opterećenje od oko 18 posto. Na kraju krajeva, treba uzeti u obzir i povoljne uslove finansiranja na 60 rata, bez kamate.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4045/1720/1455 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2570 mm
Dakle, razlika u ceni dva automobila nije velika, ali razlika u opremi jeste. Oba modela imaju sedmogodišnju garanciju i jednako dobro će držati cenu kao polovnjaci. Dakle, pitanje je samo koje su potrebe budućeg vlasnika.

Ukoliko auto vozite pretežno po gradu, ponekad povezete saputnika, ne vučete sa sobom veću količinu stvari i nemate nameru da prevozite veš mašinu, realno je bespotrebno da svakodnevno sa sobom vučete veću količinu lima. Pogotovo ako vam situacija sa parkiranjem nije baš najopuštenija.
Kia Rio 1.25: zapremina 1248 ccm; snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 121 Nm pri 4000 o/min
Rio nudi sasvim solidnu opremu u Urban paketu, na čijem spisku se nalaze alu felne, UV premaz na vetrobranu, kožni volan i ručicu menjača, automatsku "klimu" sa senzorom zamagljenosti stakala, senzor sa kišu...

Sa druge strane, bazni Cee'd nema čak ni daljinsku komandu centralne brave na ključu, ali zato nudi više prostora.

Ako se ipak odlučite za Rio, možete da očekujete mnogo pozitivnih iznenađenja. Za početak, opšti utisak kvaliteta je na vrlo visokom nivou. Sedi se veoma udobno, s obzirom da sedište može da se podesi prilično nisko a volan može dosta da se izvuče. Nožne komande su udaljene, što omogućava ispružen položaj nogu i smanjenje zamora prilikom dužih vožnji.
Menjač je konstruisan po ugledu na najbolje dane nemačkih brendova, sa kratkim hodovima i iznenađujućom preciznošću. Pravo je zadovoljstvo menjati brzine na automobilu kod koga su sve komande meke i sofisticirane.

Svaki put kada sednemo za volan iznenadi nas i ponašanje ovog modela na otvorenom. Veoma je tih i vrlo brzo se umiruje prilikom prelaska preko neravnina, za razliku od nekih drugih automobila iz klase u kojima imate osećaj kao da ste u igrački na autoputu.
Mala Kia inače ima meko podešeno ogibljenje, što je samo još jedan dokaz inteligentne konstrukcije koja pri većim brzinama eliminiše naginjanje i ljuljanje automobila a u gradskoj vožnji efikasno "pegla" sve vrste neravnina.

"Petnaestice" dimenzija 185/65 R 15 su svakako doprinele udobnosti a istovremeno neće opteretiti kućni budžet kada dođe vreme za zamenu ili nabavku zimskog kompleta.

Iako smo već više puta pisali o modelu sa 1.2 benzincem sa 85 ks moramo još jednom da ga pohvaimo u smislu kontinuiteta solidnosti. Naime, često nam se dešava da se različiti primerci istog tipa motora u istom modelu potpuno različito ponašaju, ne samo u pogledu performansi, već i potrošnje.
U slučaju Kije Rio, 1.2 benzinac svaki put je trošio manje od sedam litara benzina po Beogradu. Relacija kojom smo se vozili je uglavnom Novi Beograd, delimično strogi centar grada i autoput kroz Beograd. Na primer, pri 130 km/h Rio troši oko 6,5 l/100 km, a sa identičnom cifrom smo završili test.

Ovim se još jednom pokazalo da je potrošnja benzinaca vrlo ujednačena po gradu i pri 130 km/h. Inače, pri toj brzini motor se "vrti" na oko 3.600 obrtaja u minuti, što je sasvim u redu za petostepeni menjač.
Četvorocilindrični atmosferski benzinac je novije konstrukcije i sasvim je prijatan za svakodnevnu vožnju. Pri nižim obrtajima je srednje elastičan, što je dovoljno za tečnu gradsku vožnju sa solidnim međuubrzanjima koja će vas lako svrstati među brže u grupi vozila.

Za snažno potezanje su ipak neophodni viši obrtaji. Motor se lako "zavrti" u visok opseg obrtaja i u tim trenucima, zapravo, pokazuje koliko je potentan. Želeli smo da eksperimentišemo tokom testa, pa smo često naglo brzavali, gotovo do crvenog polja na obrtomeru, koje počinje na 6.500 obrtaja.
Prtljažnik: 288/923 l
Iznenadili smo se da ovakav režim vožnje automobilu zapravo prija, s obzirom da se konstantna brzina bez napora mnogo brže postiže. Na primer, pri 50 km/h putni kompjuter je pokazivao cifru od oko dve do tri litre, tako da se zaista ne treba ustručavati sa "vrtenjem" motora. Naravno, samo prilikom ubrzanja i međuubrzanja.

Ako se umesto Kije Cee'd odlučite za Rio, definitivno nećete biti razočarani. Jedino, imajte na umu da u kockasti otvor na komandnoj tabli ne može da stane "jafa keks". Proverili smo...

Automatika sa senzorom vlažnosti

Automatska "klima" u ovom modelu jedna je od najnaprednijih. Ima ugrađen senzor vlažnosti vazduha koji automatski aktivira kompresor u cilju odmagljivanja prozora.

Tokom testa je dosta padala kiša i možemo reći da odlično radi. Inače, prosek od 6,5 l/100 km je zabeležen sa stalnim radom kompresora "klime".

Komforno i po kiši

Osim senzora za vlažnost vazduha u kabini, Rio Urban je opremljen i senzorom za automatsko aktiviranje brisača. Njihova brzina rada se automatski određuje u odnosu na brzinu vozila i intenzitet padavina.

Jedino nam je nedostajala opcija za automatsko aktiviranje srednjih svetala i tempomat, pa da ugođaj bude potpun.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Rio 1.25 Urban
zapremina motora 1248 ccm
snaga 62,5 kW (85 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 121 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4045/1720/1455 mm
međuos. rastojanje 2570 mm
prtljažnik 288/923 l
rezervoar 43 l
masa 1136 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,1 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,3/5,0/6,0
emisija CO2 114 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: