Godinu dana star Mercedes skuplji od novog – zašto?

Nešto vrlo čudno se dešava na tržištu polovnih automobila od Evrope, SAD, Japana,,, Neki modeli su, naime, skuplji od svojih novih varijanti.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2022.

11:00

Godinu dana star Mercedes skuplji od novog – zašto?
Photo: Mercedes

Reč je o fenomenu koji se ne viđa često, iako ima vrlo jednostavno objašnjenje – automobilska industrija jednostavno ne može da isporuči onoliko novih automobila koliko kupci žele da kupe zbog nestašice automobilskih čipova na globalnom nivou.

To je dovelo do toga da cene na tržištu polovnih automobila postaju veće od cena novih vozila. Jedina mala razlika je što polovni automobil možete dobiti za samo nekoliko dana, dok isporuka novog automobila može da potraje i do 12 meseci, zavisno od marke, modela, specifikacije i tržišta, naravno...

Kako potvrđuje novo istraživanje tržišta koje je sproveo iSeeCars, cene polovnih automobila su na 'rekordnom nivou'. Na bazi podataka navedene platforme, prosečni godinu dana star polovnjak košta 1,3 posto više od svog novog ekvivalenta, prenosi Jutarnji.hr. Dobijeni rezultati se baziraju na traženim cenama za više od 1,5 miliona novih i polovnih automobila prodatih u SAD-u od 1. januara 2022. do 31. januara 2022. godine.

Ispostavilo se da je Mercedes-Benz G-klasa 'apsolutni hit na tržištu polovnih automobila'. U proseku, godinu dana staru G-klasu možete kupiti za 35,6 posto veću cenu od potpuno nove G-klase. Chevrolet Corvette je na drugom mestu s 20,2 posto skupljim polovnim primerkom u poređenju s potpuno novom. Treći je Tesla Model 3 (17,8 posto), a slede ga Ford Bronco Sport (16,4 posto) te Chevrolet Trailblazer (15,6 posto). U nastavku možete pronaći listu 10 polovnih automobila koji su skuplji od svog novog ekvivalenta prema podacima iSeeCarsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: