Mazda patentirala novu verziju dvotaktnog motora

Dvotaktni motori su nestali iz motornih vozila, a razlog su visoke emisije, pre svega, i uzak 'prozor' u kome razvijaju snagu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2022.

11:00

Mazda patentirala novu verziju dvotaktnog motora
Foto - Auto Magazin

S druge strane, razvijaju veliku snagu u smislu težine i zapremine i mnogo su jednostavniji od četvorotaktnih motora. Zanimljiva vest je da je Mazda nedavno patentirala dvotaktni motor sa kompresorom.

Dizajn je zasnovan na Mazdinoj Skyactiv-X tehnologiji i obećava poboljšanu ekonomičnost goriva.

Postojeći četvorotaktni motor kompanije koristi napredni režim kompresijskog paljenja za pokretanje motora sa manje goriva i vazduha radi poboljšane efikasnosti, dok zadržava tradicionalno paljenje varnicom za veliko opterećenje i varnice velike snage gde kompresijsko paljenje postaje nestabilno.

Ovaj dvotaktni dizajn implementira istu ideju paljenja.

Dvotaktni motor ima kompresor na pogon radilice koji pomaže pri čišćenju – procesu u kome se izgorela smeša izbacuje i sveža mešavina vazduha i goriva ulazi u motor.

Kako dizajn dvotaktnog motora ima izduvne i usisne ventile otvorene barem delimično u isto vreme, kompresor koji gura svež vazduh u motor u velikoj meri pomaže u ovom procesu. Promenljivo vreme ventila se takođe koristi na motoru za kontrolu stepena kompresije.

Još nije poznato gde bi Mazda mogla da primeni ovaj motor i kakve bi bile njegove performanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: