Zemlja u kojoj je električni Porsche prodavaniji od svih benzinaca zajedno

U Norveškoj su u januaru električni automobili činili 84% od ukupnog broja prodatih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 05.02.2022.

08:22

Zemlja u kojoj je električni Porsche prodavaniji od svih benzinaca zajedno
Foto: Porsche promo

Nije tajna da se kupci u Norveškoj masovno okreću električnim automobilima, u čemu im obilato pomažu razni podsticaji koje ta država daje za nabavku EV.

Ovaj trend je prisutan već godinama, a koliko je Norveška posvećena elektrifikaciji svog voznog parka najbolje pokazuju rezultati s početka 2022.

Naime, u toj skandinavskoj zemlji je u januaru prodato 7.959 novih automobila, od čega su 6.659, ili 84% vozila na električni pogon.

Osim toga, još 6,8% isporučenih automobila su plug-in hibridi, odnosno vozila koja osim SUS motora imaju i električni, kao i bateriju koja se može puniti pomoću kabla.

O nadmoći električnih automobila na norveškom tržištu najbolje svedoči sledeći podatak: u januaru je ukupno prodato svega 387 benzinaca i dizelaša, od čega je 175 vozila sa benzinskim motorom.

To znači da je, na primer, električni Porsche Taycan, sa 181 isporučenim primerkom, nadmašio ukupnu prodaju svih benzinaca u Norveškoj. Porsche Taycan je uz to činio čak 98 odsto prodaje svih Porschea u januaru u toj državi.
Foto: Audi promo
Inače, najprodavaniji električni model u januaru bio je Audi Q4 e-tron sa 643 isporučena vozila, drugi je bio Hyundai Ioniq 5 (477), a treći BMW iX (444).

Četvrto i peto mestu dele Škoda Enyaq i VW ID.4 sa po 389 primeraka.

Slede Ford Mustang Mach-E i Kia EV6 sa po 356 vozila, te Audi e-tron (289).

Jedini model među prvih deset koji nema isključivo električni pogon je Toyota RAV4 Plug-In Hybrid (271 primerak).

Zanimljivo je da među 10 najprodavanijih auto-brendova u januaru nema Tesle, niti se neki njegov model nalazi u top-20, što se možda može pripisati zastoju u snabdevanju na šta se ta kompanija nedavno požalila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: