Automobili

Sreda, 10.07.2013.

10:48

Peugeot RCZ R za 2014.

Peugeot je objavio kompjuterske rendere i tehničke detalje nove najsnažnije verzije sportskog modela RCZ.

Izvor: B92

Default images

Francuski proizvođač najavio je model RCZ R još u septembru 2012, kada je na pariskom auto-salonu predstavljena konceptna verzija ovog automobila. Tada je nagovešteno da će se on pojaviti u prodajnim salonima u prvom tromesečju 2013, ali je u međuvremenu došlo do odlaganja promocije njegove serijske verzije.

Ovoga puta automobil je spreman i imaće premijeru na manifestaciji Goodwood Festival of Speed koja se održava od 11. do 14. jula u Velikoj Britaniji.
Razlike u odnosu na koncept iz Pariza su minimalne i odnose se na kombinaciju boja, dosatno slovo "R" na maski hladnjaka i poklopcu prtljažnika i treće stop svetlo koje se nalazi ispod zadnjeg spojlera.

Po prvi put u prilici smo da zavirimo i u unutrašnjost automobila u kojem dominira crna boja, sa detaljima u vidu crvenog konca kojima su prošivena sportska sedišta i instrument tabla.

Sedišta su presvučena kombinacijom Nappa koža/ Alcantara, a na njihovim naslonima, kao i na centralnoj konzoli, takođe je umetnuto karakteristično slovo "R" kojim se naglašava ime ove verzije modela RCZ.

Volan, kontrolna tabla i unutrašnjost vrata obloženi su crnom kožom. Posebno se ističe deo centralne konzole ispod otvora za ventilaciju, u kome se nalaze komande audio uređaja i klime, a koji je izrađen od crne visokosjajne plastike, dok je ručica menjača od aluminijuma.
Ispod haube se nalazi 1.6 litarski THP turbo-benzinac koji razvija 201 kW/ 273 ks, pri 6.000 o/min, i 330 Nm maksimalnog obrtnog momenta dostupnog već na 1.900 o/min. Motor je povezan sa šestobrzinskim manuelnim menjačem.

Peugeot RCZ R u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za nešto ispod 6 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.

U poređenju sa prethodnim najsnažnijim RCZ modelom, koji raspolaže sa 200 "konja", R verzija je sa masom od 1.280 kg lakša za 17 kg. Francuski proizvođač tvrdi da je automobil u stanju da prosečno troši 6,3 l/100 km u kombinovanom režimu vožnje, uz CO2 emisiju od 145 g/km.
U odnosu na standardnu verziju, oslanjanje je spušteno za 10 mm, a automobil je opremljen 19 inčnim alu felnama i zadnjim spojlerom koji obezbeđuje bolje prijanjanje. Tu su i snažnije kočnice sa diskovima prečnika 380 mm.

Šira publika moći će da se upozna sa ovim automobilom na frankfurtskom auto-salonu, u septembru, dok je početak prodaje odložen za početak 2014. godine.

Pogledajte galeriju fotografija Peugeota RCZ R za 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: