Automobili

Petak, 12.09.2008.

11:00

Nova hibridna tehnologija iz Toyote

Toyota je započela testiranje hibridnih Plug-in vozila sa utičnicom za struju u Velikoj Britaniji sa ciljem da dodatno razije svoju PHV tehnologiju koja predstavlja dalje poboljšanje hibridne tehnologije korišćene kod modela Prius.

Izvor: B92

Default images

Toyotin Plug-in Hybrid Vehicle sa volanom na desnoj strani imaće svoj debi na putu kao deo voznog parka kompanije EDF Energy i testiraće ga zaposleni pod uslovima svakodnevne vožnje. Isprobavanje novih vozila trajaće preko godinu dana, a rezultati će igrati ulogu kamena temeljca u razvoju Toyotine PHV tehnologije, koja predstavlja dalje poboljšanje Toyotine hibridne tehnologije.

Proba se zasniva na prvom evropskom programu za testiranje Plug-in Hybrid Vehiclea koji su lansirali Toyota i EDF na putevima u Francuskoj u septembru 2007. godine. Partnerstvo sa Velikom Britanijom ima za cilj da proceni performanse vozila u okviru urbane sredine, potrebe infrastrukture vozila kao i ponašanje i očekivanja vozača.
Toyota i EDF Energy koriste inovativni sistem punjenja koji je integrisan u Plug-in Hybrid Vehicle . Ovaj sistem kompatibilan je sa novom generacijom javnih stanica za punjenje, koje nastoje da električnu energiju učine dostupnom na javnim putevima i parkingu, a to će smanjiti troškove potrošača. EDF Energy pomogao je instaliranje prvih od 40 mesta za punjenje u Velikoj Britaniji, a planira se još instalacija u narednih nekoliko meseci.

Plug-in Hybrid Vehicle koristi Toyota hibridnu tehnologiju sa dodatnom olakšicom. Naime baterije u vozilu mogu se potpuno napuniti korišćenjem standardnog električnog priključka ili mesta za električno punjenje da bi se produžio domet vožnje u električnom modusu. Za kratke relacije, PHV se može koristiti kao električno vozilo, a rezultat je tiha vožnja potpuno bez emisija. Za duže relacije, Plug-in Hybrid Vehicle radi kao uobičajeno hibridno vozilo.
Prvi rezultati testova ukazuju na to da je efikasnost goriva znatno veća nego kod sadašnjeg Priusa. Na primer, za putovanja od oko 25km, Plug-in Hybrid Vehicle troši približno 60% manje goriva nego Toyotin hibridni Prius. Jedan od ciljeva istraživanja pomoću ovih testova u Velikoj Britaniji je da se potvrde ovakve performanse Plug-in Hybrid Vehicle .

Testiranje je takođe namenjeno saznanju o tome kako potrošači prihvataju ovu novu tehnologiju, da bi se pripremila šira komercijalizacija ubuduće. Toyota je već potvrdila da će pustiti u prodaju Plug-in Hybrid Vehicle opremljen litijum-jonskom baterijom za kupce u Evropi i ostalim delovima sveta do kraja 2009. godine.

Saznajte više o hibridnim automobilima
Pročitajte prikaz modela Toyota Prius

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: