Automobili

Ponedeljak, 16.12.2013.

08:50

Šta sprema Škoda do 2018?

Škoda ne krije da do 2018. planira da poveća godišnju prodaju na 1,5 miliona automobila. Da bi se tako nešto i ostvarilo, potrebno je ponuditi tržištu nove modele, ali i osvežiti neke od postojećih.

Izvor: B92

Default images

Kada je neka auto-kompanija deo velike grupacije, njena uloga je da ispuni svoj deo obaveza kako bi se ostvarili razvojni ciljevi čitave grupe u budućnosti.

Volkswagen je u okviru višegodišnjeg ambicioznog plana zacrtao da do 2018. postane najveći proizvođač automobila u svetu. Na putu do realizacije, VW grupa namerava da u 2013. godini širom sveta proda 9,5 miliona vozila. U prvih 11 meseci globalna prodaja grupe porasla je za 5% u odnosu na isti period 2012. i iznosila je 8,68 miliona vozila.

Škoda, kao jedan od značajnih činilaca VW grupe trebalo bi da do 2018. potpuno obnovi postojeću gamu, ali i da predstavi nove modele koji će joj, kako se očekuje, doneti nove kupce. Prvi automobil koji će se pojaviti u prodaji je sledeća generacija modela Fabia, koja je planirana za kraj 2014. godine.

Ovaj automobil, kao jedan od najvažnijih Škodinih prodajnih aduta, dobiće novi korporativni izgled, koji podrazumeva novu, širu masku hladnjaka i uglaste farove. Za razliku od aktuelnog game, u sledećoj generaciji ovog modela izostaće sportska RS verzija.
Škoda Superb za 2015; Spekulativni render: Larson
Početkom 2015. trebalo bi da usledi Škoda Octavia Coupe. Bazirana na aktuelnom modelu, kupe verzija imala bi sportskiji i manje konzervativan izgled u odnosu na limuzinu.

Sredinom 2015. Škoda planira da lansira treću generaciju modela Superb. Superb III biće modernizovan u skladu sa novim dizajnerskim jezikom kompanije, imaće nešto nižu siluetu i biće širi u odnosu na aktuelni model.

Automobil će biti postavljen na Volkswagenovu MQB platformu, ali će imati veće međuosovinsko rastojanje. Osim limuzine, u ponudi će se naći i karavan verzija. Očekuje se da postojeći 3.6 litarski V6 biti više neće biti dostupan, s obzirom na neekonomičnost ovog motora, a njegovo mesto zauzeće snažniji četvorocilindrični benzinci i dizelaši.

Za 2015. Škoda planira i uvođenje još jednog novog modela - malog urbanog krosovera.

Sledeća, 2016. godina, rezervisana je za dugo najavljivani veliki SUV, u rangu modela Tiguan, koji bi prema pisanju britanskog Auto Expressa trebalo da se proizvodi pod imenom Snowman. Krajem iste godine očekuje se i novi Yeti, čija je prva generacija restilizovana tokom 2013.

Vozili smo: Škoda Superb.
Vozili smo: Škoda Rapid.
Vozili smo: Škoda Citigo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: