Automobili

Petak, 21.12.2012.

12:02

3 zajedničke platforme za GM i PSA

Kompanija General Motors (GM) i grupacija Peugeot-Citroen (PSA) potpisale su sporazum o saradnji na razvoju tri zajedničke automobilske platforme, na osnovu dogovora koji je postignut u oktobru 2012. godine.

Izvor: B92

Default images

Prva saradnja obuhvatiće arhitekturu na kojoj će, sa jedne strane, biti bazirano MPV vozilo iz C segmenta koje će proizvoditi Opel/Vauxhall, dok će na istoj platformi Peugeot izrađivati kompaktni krosover.

Druga zajednička platforma omogućiće GM-u i PSA grupaciji proizvodnju MPV modela iz B segmenta. U pitanju su srodna vozila koja će se izrađivati pod različitim oznakama, u zavisnosti od automobilske marke koja će ih proizvoditi.

Treći segment saradnje predstavlja takođe B platforma, ali ovoga puta reč je o gradskom automobilu koji će imati malu CO2 emisiju. Ovo vozilo, osim u okviru Opela/Vauxhalla, proizvodiće se i u pogonima Peugeota, odnosno Citroena.

Prvi modeli koji će nastati kao rezultat nove saradnje pojaviće se 2016. godine, a saopšteno je da će svaki od automobila imati različite, specifične karakteristike koje su odlika marke pod čijim znakom će se proizvoditi.

Pored ove tri platforme, GM i PSA najavili su saradnju na proizvodnji novog benzinskog motora visokih performansi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: