Automobili

Četvrtak, 28.11.2013.

08:41

EU popustila pred zahtevom Nemačke oko CO2 emisije

Evropska unija je u oktobru na zahtev Nemačke odložila donošenje zakona koji predviđa da se prosečna emisija CO2 po automobilu spusti do 2020. na 95 g/km. Prema najnovijim vestima, izgleda da su dve strane ipak postigle kompromis kojim se rok za primenu novih standarda odlaže za godinu dana.

Izvor: B92

Default images

Kako prenosi Rojters, članice EU složile su se u utorak da naprave kompromis koji bi zadovoljio Nemačku, ali koji ne bi suštinski ugrozio planove o smanjenju CO2 emisije do kraja decenije.

Novi dogovor predviđa da se, umesto do 2020, ograničenje kojim bi se prosečna emisija ugljen-dioksida po automobilu spustila na 95 g/km, pomeri na 2021. godinu.

Kompromis podrazumeva i promenu pravila o fleksibilnosti zakona, dajuću veću slobodu nemačkim proizvođačima luksuznih automobila, kao što su Mercedes, BMW i Audi, čiji automobili imaju znatno veću prosečnu emisiju CO2 u poređenju sa drugim evropskom auto-kompanijama koje proizvode manje automobile sa slabijim motorima.

Podsećamo, do odlaganja donošenja zakona došlo je nakon što je nemačka kacelarka, Angela Merkel, izjavila da sve rigoroznija ograničenja emisije ugljen-dioksida koja Evropska unija nameće proizvođačima automobila predstavljaju ozbiljan teret za auto-industriju u toj zemlji. Ona je na taj način uzela u zaštitu pre svega nemačku "veliku trojku", Mercedes, BMW i Audi, koji bi bili najviše pogođeni donošenjem novog zakona.

Finalizacija konačnog dogovora očekuje se u petak, 29. novembra a, iako su pristale na kompromis, mnoge članice EU, poput Švedske, učinile su to nevoljno. Tako je švedska ministarka za zaštitu životne sredine, Lena Ek, izjavila da će zbog svoje odluke Nemačka snositi "veoma veliku odgovornost" za dalji pravac delovanja EU u pogledu ograničenja štetnih emisija.

Pročitajte šta je prethodilo kompromisu u EU:

Kako Nemačka štiti svoju auto-industriju?

"Nova ograničenja CO2 emisije štete auto-industriji"

Nemačka blokirala novi zakon o emisiji CO2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: