Automobili

Četvrtak, 21.11.2013.

08:01

Subaru WRX za 2014.

Na sajmu automobila u Los Anđelesu premijeru je imao naslednik modela Impreza WRX za američko tržište. Iako donosi unapređenja u odnosu na prethodnika, ostaje žal što Subaru nije iskoristio potencijal dizajna konceptne verzije predstavljene u proleće u Njujorku.

Izvor: B92

Default images

Subaru je još jednom dokazao pravilo da posle stilski savršenog koncepta stiže ne tako ubedljiv produkcijski model.

Na serijskoj verziji ostalo je malo od onoga što smo videli u martu 2013. kada je prikazan WRX Concept - uglavnom poneki aerodinamički dodatak i veliki otvor za vazduh na haubi.

Smanjene su i dimenzije točkova, sa 20 na 17 inča, pa automobil više ne odaje onaj utisak snage koji je kod koncepta bio veoma izražen.
Ipak, ne treba zaboraviti sa WRX nije tu da se takmiči za najlepši dizajn, već da se dokaže kao rasni sportski automobil. Subaru tvrdi da novi WRX ima bolje upravljanje i performanse, zahvaljujući između ostalog unapređenom simetričnom pogonu na sve točkove.

Poboljšano je ponašanje u krivinama pri velikim brzinama, zahvaljujući novoj, krućoj šasiji i specijalno podešenom oslanjanju, dok su za sigurnije i kvalitetnije zaustavljanje i usporavanje ugrađene veće i snažnije kočnice.
Automobil ima za 25 mm duže međuosovinsko rastojanje u poređenju sa prethodnikom, pa u tom smislu nudi i nešto više komfora, upotrebljeni su i novi materijali u unutrašnjosti, nove tehnologije, a po prvi put u WRX modelu u ponudi je premijum Harman/Kardon audio sistem.
Ispod haube nalazi se novi 2.0 litarski turbo-punjeni bokser motor sa direktnim ubrizgavanjem, sa 272 ks (200 kW) i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji je dostupan između 2.000 i 5.200 o/min.

Motor je standardno uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok je kao opcija u ponudi Sport Lineartronic CVT menjač, sa dva manuelna moda promene stepena prenosa.
Subaru WRX u stanju je da od 0 do 96 km/h (0-60 milja na čas) ubrza za 5,4 s uz pomoć manuelnog menjača, dok je u CVT verziji za postizanje iste brzine potrebna jedna sekunda više.

Cena i datum početka prodaje modela WRX za sada nisu poznati.

Pogledajte kako izgleda Subaru WRX Concept i uporedite dizajn ova dva automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: