Automobili

Petak, 20.09.2013.

10:42

"Nova ograničenja CO2 emisije štete auto-industriji"

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, izjavila je da sve rigoroznija ograničenja emisije ugljen-dioksida koja Evropska unija nameće proizvođačima automobila predstavljaju ozbiljan teret za auto-industriju.

Izvor: B92

Default images

Kao lider zemlje koja je najveći proizvođač automobila u Evropi, Merkelova je na taj način stala u zaštitu, pre svega domaćih, auto-kompanija koje se već duže vreme žale na pooštravanje ekoloških regulativa.

Najviše zamerki očekivano imaju proizvođači luksuznih modela, velika trojka, Audi, BMW i Mercedes. Ove tri kompanije su najugroženije, s obzirom da u gami imaju veliki broj modela sa snažnim motorima koji emituju znatno više CO2 u odnosu na malolitražne automobile. Čelnici premijum proizvođača smatraju da stroži propisi koje donose organi EU mogu da štete daljem razvoju njihovih automobila, uvođenju inovacija i rastu prodaje.

Angelu Merkel, koja se po treći put kandiduje za mesto kancelara u svojoj zemlji, očekuju izbori već u nedelju 22. septembra, tako da ova izjava data u okviru predizborne kampanje ne predstavlja iznenađenje. Naročito ako se ima u vidu da je nemačka kancelarka u junu blokirala dogovor u EU o novim, ambicioznim ciljevima za dalju redukciju CO2 emisije do 2020. godine.

"Evropa mora da shvati da ona nije izolovani kontinent, već da se takmiči na globalnoj tržišoj utakmici. Moramo da podržavamo slobodnu i otvorenu trgovinu, ali istovremeno ne smemo da opterećujemo našu industriju više nego što to čine vlade drugih zemalja u svetu svojoj industriji", izjavila je Merkelova na aktuelnom sajmu automobila u Frankfurtu.

Iza njene izjave stao je i predsednik nemačke asocijacije proizvođača automobila, Matthias Wissmann.

"Pravnici i birokrate koji donose zakone moraju da saslušaju i glas ljudi iz industrije i inženjera koji se razumeju o ovu problematiku. Za razvoj auto-industrije nije dobro da bude pion u borbi različitih političkih opcija u EU", kaže Wissmann.

Merkelova je dodala da su premijum proizvođači veoma bitni za razvoja auto-industrije s obzirom da se inovacije u ovoj oblasti najpre uvode u najskuplje modele automobila, pre nego što ih prihvate i proizvođači manje luksuznih vozila.

Pročitajte o novim standardima emisije CO2 koje EU planira za 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: