Automobili

Sreda, 11.09.2013.

10:29

Nissan X-Trail za 2014.

Na salonu automobila Frankfurtu premijeru je imala nova generacija Nissanovog terenca X-Trail. Predstavljanjem modela za 2014, Nissan je rekao "zbogom" prepoznatljivom, robustnom dizajnu koji je bio karakterističan za prethodne verzije ovog vozila.

Izvor: B92

Default images

Prvi utisak je da je grublju spoljašnjost aktuelnog X-Traila zamenilo uglađenije vozilo sa više urbanog karaktera, čiji je dizajn najavljen konceptom Hi-Cross iz 2012.

S obzirom da se X-Trail od predstavljanja prve generacije 2001. godine nije značajnije menjao, najnoviji model predstavlja značajan stilski zaokret. Osim donekle prepoznatljive maske hladnjaka, sve drugo je izmenjeno.
Linije karoserije su zaobljene, farovi su dizajnirani u skladu sa najnovijim trendovima, vodilo se računa da i felne izgledaju modernije i luksuznije nego na aktuelnoj verziji, a skuplje varijante imaće i farove sa LED tehnologijom.

Unutrašnjost je takođe opremljena tako da ostavlja utisak luksuznog vozila, a u bogatijim paketima upotrebljeni su kvalitetni materijali od kože, uz hromirane i detalje od metala i crne piano plastike.
U Nissanu kažu da se zadnja vrata sada otvaraju do ugla od 80 stepeni čime je olakšan ulazak i izlazak putnicima na zadnjim sedištima, dok je zahvaljujući većem međuosvinskom rastojanju, za onog koji sedi u sredini obezbeđen dodatni prostor za kolena.

Treći red sedišta potpuno se preklapa čime se dobija ravan pod prtljažnika, dok se sedišta u drugom redu mogu klizno pomerati napred-nazad dodatno povećavajući prtljažni prostor.
Nissan X-Trail za 2014. opremljen je poslednjom generacijom ALL MODE 4x4 pogonskog sistema kojim se upravlja pomoću točkića koji se nalazi iza ručice menjača, na centralnoj konzoli. Vozač može da bira između 2WD, Auto ili Lock moda koji obezbeđuje stalni pogon 4x4.

Tu je i Active Ride Control koji automatski prilagođava oslanjanje vozila na osnovu praćenja stanja i konfiguracije puta kojim se automobil kreće. Novi X-Trail opremljen je i Active Engine Brake sistemom koji pojačava kočenje motorom kada proceni da je to potrebno.

Nissan je u X-Trail za 2014. ugradio i Active Trace Control sistem koji praćenjem parametara kao što su ugao zaokretanja točkova, brzina kretanja i pritisak na pedalu kočnice ili gasa, raspoređuje silu kočenja na svaki točak pojedinačno, kako bi sprečio ili smanjio podupravljanje. Na kraju, tu je i sistem asistencije vozaču pri kretanju uzbrdo i nizbrdo.
Prilikom predstavljanja nove generacije modela X-Trail Nissan nije saopštio previše tehničkih detalja, pa smo tako ostali uskraćeni i za specifikacije motora koji će se ugrađivati u ovo vozilo. O tome će više reči biti uoči početka prodaje, u prvom tromesečju 2014.

Nakon prvih utisaka o novoj generaciji ostaje da se vidi da li će X-Trail i dalje privlačiti kupce kojima je potreban pouzdan terenac, odnosno u kojoj meri će se za njega zainteresovati oni kojima je imidž automobila na prvom mestu i koji će ga pre svega voziti po asfaltu i u gradski sredinama.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u Frankfurtu.

Pratite naš specijal - Sajam automobila u Frankfurtu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: