Automobili

Sreda, 04.09.2013.

08:56

Audi Sport Quattro Concept

Audi je objavio tehničke detalje i prve fotografije Sport Quattro Concepta uoči njegove premijere na sajmu automobila u Frankfurtu.

Izvor: B92

Default images

Prošle su tri godine otkako je Audi predstavio prethodni koncept Quattro. Iako se dosta govorilo o serijskoj verziji ovog automobila, do nje nikad nije došlo. Audi je u međuvremenu preradio koncept iz 2010. i prikazaće ga u novom izdanju na predstojećem frankfurtskom auto-salonu.

Na osnovu prvih skica očekivali smo automobil daleko agresivnijeg, sportskog izgleda, ali smo na kraju dobili njegovu "pripitomljenu" verziju. Kao i prilikom predstavljanja svojih novih modela, Audi i kod ovog koncepta nastavlja sa svojim evolutivnim dizajnom.
Automobil na prvi pogled zaista dosta liči na koncept iz 2010. Na prednjem delu dominira gotovo identična masivna, šestougaona maska hladnjaka, dok su bočni usisnici na prednjem braniku sada znatno veći. Izmenjen je i oblik farova, a sa haube je nestao široki prorez za vazduh.

Zadnji deo je takođe restilizovan tako što su preoblikovana stop svetla i branik, a okrugli završeci cevi izduvnog sistema zamenjene su većim, ovalnim cevima.

S obzirom da promene u dizajnu nisu obimne, da je umesto koncepta reč o produkcijskom modelu, moglo bi da se kaže da je prošao facelift tretman.
Audi Sport Quattro Concept postavljen je na 21 inčne alu felne i pneumatike dimenzija 285/30. Kočioni diskovi su keramički.

Vrata i krila automobila izrađena su od aluminijuma, dok je za haubu, konstrukciju krova i zadnji deo karoserije upotrebljen plastični matrijal ojačan ugljeničnim vlaknima. Iako je na taj način znatno olakšan, Audi Sport Quattro ima masu od 1.850 kg.

Automobil je dugačak 4.602 mm, širok 1.964 mm, visok 1.386 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.784 mm. Kapacitet prtljažnika je 300 l.
Unutrašnjost je oblikovana pre svega prema potrebama vozača, sa minimalnim brojem komandi i dugmića. Sportski i trkački pedigre naglašen je dizajnom digitalne instrument table na kojoj centralno mesto zauzuma analogni prikaz obrtomera. Sa leve strane se nalazi mapa staze u Le Manu, a sa desne vremena krugova.

Izgled i sadržaji instrument displeja mogu se menjati pomoću komandi na multifunkcionalnom volanu.
Vladajućem trendu uvođenja hibridne tehnologije u pogonski sistem nije odoleo ni Audi. Srce Plug-In Hybrid sistema čini 4.0 litarski twin-turbo V8 TFSI koji razvija 560 ks (412 kW) i 700 Nm.

Benzinac je uparen sa električnim motorom koji ukupnoj snazi sistema doprinosi sa 150 ks (110 kW) i 400 Nm obrtnog momenta, a elektromotor se napaja iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 14,1 kWh. Za prenos snage upotrebljen je prerađeni osmobrzniski Tiptronic menjač.

Dva agregata pružaju konceptu kombinovanih 700 ks (515 kW) i 800 Nm, što je dovoljno da ovaj ne baš lak automobil do stotke ubrza za 3,7 s i dostigne maksimalnih 305 km/h.
Audi je saopštio da je Sport Quattro u stanju da pređe 50 km, ako se za pogon koristi samo električni motor. Automobil na pređenih 100 km u kombinovanom režimu troši 2,5 l benzina uz emisiju ugljen-dioksida od 59 g/km. U Audiju kažu da se do ovih rezultata došlo između ostalog i zahvaljujući sistemu deaktivacije cilindara, kao i stop-start sistemu.

S obzirom da prethodni koncept sličnog imena nije doživeo serijsku verziju, ostaje da vidimo da li će novi Sport Quattro imati više sreće kao duhovni naslednik originalnog Audija Quattro iz osamdesetih godina 20. veka.

Interesuje nas vaše mišljenje o Sport Quattro Conceptu, koje kao i uvek možete izneti u komentarima. Da li je ovim automobilom Audi korak bliže produkcijskom Quattro modelu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: