Automobili

Petak, 28.09.2012.

09:35

KIA: 4 premijere u Parizu

Nova KIA Carens i druga generacija model Pro_cee'd imali su u četvrtak 27. septembra svetsku premijeru na Sajmu automobila u Parizu. Osim njih, u Evropi se prvi put predstavljaju i limuzina Optima Hybrid i restilizovani sportski terenac KIA Sorento.

Izvor: B92

Default images

Novi Carens vraća Kiju u jedan od najkonkurentskijih segmenata na evropskom tržištu automobila.

U Kiji ističu da je njihov mini-van dizajniran i napravljen kako bi zadovoljio potrebe i ispunio očekivanja savremenih porodica.
Carens je napravljen na novoj platformi sa idejom da ponudi dopadljiv izgled aerodinamičkih linija, ali i praktičnu i prostranu kabinu sa dugim međuosovinskim rastojanjem.

Automobil će biti dostupan u verzijama sa pet ili sedam sedišta, a na raspolaganju će biti četiri motora snage od 115 do177 KS.
Pored novog Carensa, u Parizu je predstavljena i druga generacija modela Pro_cee'd. Ovaj automobil dizajniran je i napravljen u Evropi, a u prodaji će se naći u proleće 2013. godine.

Novi Pro_cee'd baziran je na hečbek verziji modela Cee'd sa 5 vrata, a od svog prethodnika nasledio je dinamičan, sportski izgled.
Dužina (4.310 mm) i širina (1.780 mm) vozila, kao i međuosovinsko rastojanje (2.650 mm) jednaki su kao kod Cee’d-a sa 5 vrata, dok je visina snižena za 40 mm, a B stub je pomaknut nazad za 220 mm.

Delovi automobila iza B stuba (bočna stakla i paneli, C stub, zadnji deo, stop svetla i branik), dizajnirani su nezavisno u odnosu na hečbek.
Gama motora i menjači takođe su preuzeti iz hečbeka. Dostupni su benzinci od 1.4 litra sa 98 ks, odnosno 1.6 litara sa 133 ks, zatim 1.4 litarski dizel motor sa 89 ks, kao i dva 1.6 litarska dizelaša snage sa 108 i 126 ks.

KIA je ekskluzivno za evropsko tržište razvila hibridnu varijantu limuzine Optima, koja je prvi benzinski hibrid u D klasi u Evropi. Ovaj automobil može da se pohvali inovativnim Kijinim “paralelnim hibridnim sistemom”, sa 2.0 litarskim benzinskim motorom i električnim motorom snage 30 kW.
Najveća kombinovan snaga hibridnog sistema je 190 KS, za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 9,4 sekunde, a maksimalna brzina ograničena je na 192 km/h.

Fabrički deklarisana prosečna potrošnja goriva iznosi 5,4 l/100 km, a emisija CO2, 125 g/km.

Evropsku premijeru u Parizu imao je i restilizovani sportski terenac Sorento. Uz osvežen izgled karoserije, u ponudi je sada i novi 2.4 litarski GDI motor sa 192 KS, kao i dorađeni dizel motori sa sniženom potrošnjom goriva i emisijama CO2.

Pogledajte galeriju fotografija Kijinih novih modela.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: