Automobili

Utorak, 06.08.2013.

14:57

Japanski proizvođači zajednički do infrastrukture za EV

Toyota, Nissan, Honda i Mitsubishi najavili su zajednički rad na instalaciji punjača za električna i Plug-in Hybrid vozila i izgradnji mreže za punjenje koja će vozačima u Japanu omogućiti lašku upotrebu ove vrste vozila.

Izvor: B92

Default images

Pomak u saradnji napravljen je jer je prepoznata potreba za brzim razvojem infrastrukture za punjenje, što će popularizovati upotrebu električnih vozila. Uz subvencije japanske vlade, četiri proizvođača automobila će snositi deo troška instalacije uređaja za punjenje.

Oni će takođe zajednički raditi na razvoju praktičnije i šire dostupne mreže za punjenje, u saradnji sa kompanijama koje već pružaju takve usluge, a u kojima ova četiri proizvođača automobila već imaju vlasnički udeo.
Trenutno u Japanu postoji oko 1.700 uređaja za brzo punjenje i nešto preko 3.000 regularnih punjača, što je nedovoljno. Uz podršku države, četiri proizvođača automobila će zajedničkim snagama postaviti nove punjače.

Do sada je svaki proizvođač automobila pojedinačno razmatrao moguće lokacije uređaja za punjenje. Sada su se svi oni složili da rade zajedno, jer su shvatili da je infrastruktura za punjenje javno dobro i da treba što pre da se izgradi, jer će subvencije biti dostupne ograničen period vremena.
Trenutno postoje tri vrste lokacija za punjenje električnih vozila: osnovno punjenje, gde se automobil puni u privatnim kućama ili stanovima; punjenje na nekom odredištu, pri čemu se automobil puni na mestima kao što je tržni centar, robna kuća ili restoran; i punjenje na putu na lokacijama na kojima postoje servisi, odmarališta uz put, benzinske pumpe i prodavnice.

Osnovno punjenje je prikladno kada se vozilo duže zadržava na jednoj lokaciji, dok je za kratke pauze neophodno brzo punjenje.

Kada je u pitanju upotrebljivost, Plug-in Hybrid vozila imaće veliku korist od razgranate mreže za punjenje, jer će to maksimalno povećati dužinu vožnje u električnom načinu rada i stoga smanjiti potrošnju goriva. Električna vozila (EV), koja uopšte ne ispuštaju štetne gasove, mogu da iskoriste proširenu mrežu za punjenje kako bi povećala domet na dužim putovanjima.
Sporazum četiri proizvođača predviđa između ostalog povećanje broja regularnih punjača u Japanu za 8.000, a brzih punjača za 4.000.

Vlada Japana želi da poveća upotrebu nove generacije Plug-in Hybrid i električnih vozila , a u planu je da ona čine 15 do 20 odsto prodaje novih automobila u 2020. godini.

Pročitajte zašto su elektromobili hit u Norveškoj.

Saznajte više o hibridnim automobilima.

Tesla Motors uvodi punktove za brzu zamenu baterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: