Automobili

Ponedeljak, 26.04.2010.

13:00

Subaru:New EyeSight sprečava sudare

Kada su u pitanju aktivni sigurnosni elementi, malo koji proizvođač može da se meri s Volvom. Ipak, da i drugi imaju konje za trku, dokazuje Subaru koji nam je demonstrirao svoj novi sistem - New EyeSight.

Izvor: B92

Default images

Sistem čine dve kamere smeštene u neposrednoj blizini retrovizora koje rade u saradnji sa tehnologijom koju u Subaruu nazivaju 'kontrola kočenja pre sudara' (Pre-collision braking control).

U osnovi, ukoliko kamere primete objekat na putanji automobila, koji dimenzijama odgovara čoveku ili drugom vozilu, sistem će upozoriti vozača signalom. Ako vozač ne reaguje na upozorenje, sistem će autonomno otpočeti akciju kočenja kako bi se automobil zaustavio ili barem umanjio uticaj sudara.
U Subaruu kažu da će sistem reagovati samo u slučajevima kada je razlika u brzini veća od 30 km/h. Istim sistemom koristiće se i novi adaptivni tempomat koji će prilagođavati brzinu zavisno od situacije ispred vozila.

Zasad nije poznato koliko će ova tehnološka novotarija koštati, no kupci u Japanu će moći da je dobiju već u maju.

Izvor / Autor - T-Portal / I.Ć.

Japan: Subaru Legacy najbezbedniji

Njujorška premijera: Subaru Impreza

Pročitajte više o Subaru Imprezi WRX STI

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: