Automobili

Sreda, 06.03.2013.

10:47

Ofanziva Golfova na Ženevu

Na Sajmu automobila u Ženevi 2013. Volkswagen između ostalog predstavlja sledeću etapu ofanzive modela Golf na evropsko tržište. Ukupno šest novih verzija Golfa ima centralno mesto na štandu ovog proizvođača.

Izvor: B92

Default images

U seriji svetskih premijera, Volkswagen je predstavio novi Golf karavan, kao i Golf karavan R-Line koncept, zatim ekonomični Golf TDI BlueMotion, Golf TGI BlueMotion sa pogonom na prirodni gas, i dve ikone sa sportskim pedigreom - Golf GTI i Golf GTD.

Pored navedenih modela, VW je prikazao i Cross up!, kao novog člana porodice malih gradskih automobila.

Osim ovih premijera, tu su i nova VW Jetta Hybrid i serijska verzija ekonomičnog dvoseda XL1, čija je deklarisana potrošnja 0.9 l/100 km.
VW Golf GTI
Novi Golf karavan Variant lakši je i do 105 kg u odnosu na svog prethodnika. Pored motora sa opsegom snage od 63 kW/85 KS do 110 kW/150 KS, VW po prvi put nudi i ekonomični TDI BlueMotion u karavan verziji.

U Volkswagenu kažu da je reč o varijanti sa motorom snage 81 kW/110 KS, koji dolazi u kombinaciji sa šestostepenim menjačem, i da je u pitanju najekonomičniji Golf karavan svih vremena sa kombinovanom potrošnjom goriva od 3,3 litra/100km (ekvivalent 87 g/km CO2 emisije).

Kapacitet prtljažnika novog karavana povećan je sa 505 litara na 605 litara (ako je natovaren do naslona zadnjih sedišta). Maksimalna korisna zapremina sa spuštenim zadnjim sedištima iznosi1.620 litara (kod prethodnog modela bila je 1.495 l).

Premijeru u Ženevi imao je i R-Line koncept sa TDI motorom snage 150 ks i sa pogonom na sva četiri točka, 4MOTION. Dizajn je inspirisan izgledom Golfa GTI.
VW Golf Variant R-Line Concept
U tandemu sa Golfom GTD, Volkswagen je u Ženevi prikazao i serijski model novog Golfa GTI. Njegova karoserija se bazira na Golfu VII, ali on usvaja mnoštvo klasičnih karakteristika GTI dizajna, kao što su tipične dekorativne crvene pruge (GTD se razlikuje po sivim dekorativnim prugama).

Novi Golf GTI ima 2.0 litarski benzinski motor sa turbo-punjačem i sa direktnim ubrizgavanjem koji razvija 162 kW/220 KS. Volkswagen će kupcima ponuditi i dodatni fabrički performantni paket, koji uključuje i unapređenja na pogonskoj jedinici. Snaga te verzije je 230 ks, a maksimalni obrtni moment isti je kao kod standardnog modela i iznosi 350 Nm.

Obe GTI varijante su opremljene Stop/Start sistemom kao delom standardne opreme.
VW Golf Variant R-Line Concept
Volkswagen Golf GTD, takođe baziran na sedmoj generaciji Golfa, postoji u porodici tog modela već 31 godinu. On kombinuje uživanje u vožnji i performanse sportskog automobila sa minimalnom potrošnjom goriva.

Sa obrtnim momentom koji je povećan na 380 Nm i motorom snage 135 kW/184KS, novi Golf GTD je postao najsnažniji serijski Golf turbodizel svih vremena.

Motor koji je uparen sa šetostepenim menjačem i Stop/Start sistemom troši samo 4,2 l/100km (CO2 emisija 109 g/km). Kao opciju, Volkswagen nudi GTD i sa šestobrzinskim automatskim DSG menjačem.

Golf GTD ubrzava od 0 do 100km/h za 7,5 sekundi, a dostiže maksimalnu brzinu od 230 km/h.
VW Golf Variant R-Line Concept
Svetsku premijeru na auto-salonu u Ženevi imao je i Golf TDI BlueMotion. Kako kažu u Volkswagenu, ovaj automobil sa TDI motorom od 81 kW/110 KS može da se pohvali sa potoršnjom 3,2 l/100 km i emisijom od 85 g/km CO2. To je 14% bolji rezultata u poređenju sa njegovim prethodnikom.

Najnovija verzija Volkswagena sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) je Golf TGI BlueMotion. On će biti lansiran kao hečbek, na leto 2013, i kao karavan na jesen iste godine.

Golf TGI BlueMotion je opremljen 1.4 TSI turbo benzinskim motorom sa 81kW/110KS. U režimu sa pogonom na CNG, verzija sa šestostepenim manuelnim menjačem može da pređe do 420 km. U ovom režimu, potrošnja iznosi 3,5 kg prirodnog gasa na 100km (ekvivalent 94 g/km CO2).

Kada se koristi i benzin, vozilo može da pređe dodatnih 940 km (potrošnja goriva 5,3 l/km). Ako je Golf TGI BlueMotion opremljen opcionalnim 7-stepenim DSG menjačem, dostiže se još veći opseg vožnje zahvaljujući kombinovanoj potrošnji goriva od 3,4 kg/100km prirodnog gasa ili 5,0 l/100km benzina.

Pogledajte Galeriju fotografija Volkswagena sa ženevskog auto-salona.

Volkswagen Golf izabran za evropski Automobil godine 2013.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: