Automobili

Ponedeljak, 25.02.2013.

10:51

Aston Martin Rapide Shooting Brake

Kompanija Bertone predstaviće na Sajmu automobila u Ženevi 2013. koncept Shooting Brake zasnovan na Aston Martinovoj lmuzini Rapide. Na taj način dva proizvođača obeležiće šezedeset godina od početka saradnje.

Izvor: B92

Default images

Prototip ovog automobila u kompaniji Bertone nazvali su Jet 2+2, kako bi naglasili vezu za konceptom Jet 2 iz 2004, koji je u osnovi predstavljao Shooting Brake verziju modela Aston Martin Vanquish.

Iako se tvrdi da je u pitanju prototip za jednokratnu upotrebu, nije teško zamisliti da bi Aston Martin mogao kupcima u budućnosti da ponudi i serijsku verziju ovog automobila. Tome u prilog ide i činjenica da je Porsche na pariskom auto-salonu u septembru 2012. predstavio koncept Panamera Sport Turismo, kojim je takođe nagovestio karavan verziju svog četvoroseda.
Osim drugačijeg zadnjeg dela karoserije, Bertone se manje-više držao dizajna standardnog Aston Martina Rapide. Zadržane su i iste dimenzije i platforma kao kod limuzine sa 4 vrata.

U Bertoneu kažu da su Rapide Shootong Brake dizajnirali tako da automobil zadrži dinamičnu liniju koja karakteriše sve Aston Martine. Tako je karoserija automobila u nivou C stubova malo uvučena, kako bi se naglasila zadnja krila i istakli lukovi oko točkova.

Duž petih vrata postavljena je LED svetlosna traka koja vizuelno povezuje stop svetla, a zadnji deo automobila izvajan je u obliku spojlera.
U unutrašnjosti dominiraju dvobojni kožni materijali, detalji od alumunijuma i drveta. Kao i kod standardnog modela Rapide, u kabini se nalaze četiri odvojena sedišta, a novi oblik karoserije omogućio je više mesta za glave putnicima koji sede pozadi.

Zadnja sedišta mogu se preklapati čime se dobija dodatni prtljažni prostor.
S obzirom da je Shooting Brake verzija zasnovana na standardnom Rapide modelu, a ne na njegovoj nedavno predstavljenoj, osnaženoj Rapide S varijanti, očekuje se da se ispod polkopca motora nalazi 5.9 litarski V12 pogonski agregat koji je u stanju da proizvede 477 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pročitajte o Aston Martinu Rapide S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: