Automobili

Petak, 25.01.2013.

14:20

Opel na Peugeot platformi

General Motors (GM) i grupacija Peugeot-Citroen (PSA) objavili su nove detalje o partnerskom sporazumu između ova dva proizvođača automobila. Dogovor između ostalog uključuje i PSA platformu koju će koristiti buduća Opel Zafira.

Izvor: B92

Default images

Zadatak grupacije PSA biće da razvije platformu koja će biti zajednička za više modela koje će proizvoditi, kako Opel, tako i Peugeot, odnosno Citroen.

Novu platformu koristiće sledeća generacija Opelovog MPV modela, Zafire, ali i krosover C segmenta iz programa Peugeota, kao i MPV vozila koja pripadaju B segmentu, a koje će proizvoditi svaka od kompanija za sebe.

Osim toga, zajedničkim snagama biće razvijena platforma za automobile iz B segmenta, koja će poslužiti kao osnova za niz novih modela iz game Opela, Peugeota i Citroena.

Iz Opela i PSA grupacije stiže i najava o zajedničkoj kompaniji koja bi uskoro trebalo da bude osnovana. Njen osnovni cilj je smanjenje troškova proizvodnje i nabavke delova.

To će se postići na taj način što će budući automobili oba proizvođača koristiti što veći broj istih komponenti, ali će svaki od modela zadržati prepoznatljive karakteristike marke čiju oznaku nosi. Prvi automobili koji će nastati kao rezultat zajedničke kompanije očekuju se u prodaji 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: