Zbog njih novi automobili imaju poseban miris VIDEO

Kako je automobil proizvod sastavljen od niza materijala koji mogu biti izloženi različitim uslovima okoline, posebno u pogledu temperature, izuzetno je važno koji mirisi će se osećati u putničkoj kabini tokom eksploatacije vozila.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Subota, 05.02.2022.

13:10

Zbog njih novi automobili imaju poseban miris VIDEO
Riunosuke Ino na radnom zadatku (Foto: Nissan promo)

Automobilska industrija je poslednjih decenija postala izuzetno složena. Proizvođači vode računa o svemu i svačemu, čak i o tome kako će unutrašnjost četvorotočkaša mirisati.

Kako je automobil proizvod sastavljen od niza materijala koji mogu biti izloženi različitim uslovima okoline, posebno u pogledu temperature, izuzetno je važno koji mirisi će se osećati u putničkoj kabini tokom eksploatacije vozila.

Mirisi u kabini sastavni su deo doživljaja vožnje i samog komfora, a da nešto ne pođe po zlu pobrinuće se tzv. majstori čula mirisa (smellmasteri).

Ovi specijalizovani radnici u Nissanu proveravaju sve serijske modele japanskog proizvođača po pitanju mirisa. Sam posao u početku ne deluje previše teško, ali je na kraju veoma složen i odgovoran.

Uostalom, svi znamo koliko je teško zadovoljiti širok krug korisnika, a u slučaju mirisa novog automobila, to je posebno težak zadatak.
Foto: Nissan promo
Riunosuke Ino je jedan od majstora mirisa koji rade u tehničkom centru u Atsugiju.

Za Evropu se sa druge strane stara poseban tim koji predvodi Piter Karl Istlend, dok je u Americi glavna i odgovorna Tori Karl.

Naime, ne mirišu svi automobili isto, čak ni kada govorimo o jednoj marki i jednom modelu. Naime, mirisi se kombinuju po afinitetima, pa, na primer, evropski Nissan i onaj u Americi ne mirišu identično.

U Nissanu kažu da čovek može da registruje stotine različitih mirisa, a većina njih ostaje sačuvana u sećanju i povezana je sa određenim osećanjima. Mirisi u kabini su zato veoma bitni, a proveravaju se posebno za vozača i za putnike.

Naročito je važno kako miriše volan ili komandna tabla, odnosno površine najbliže putnicima.
Foto: Nissan promo
Procena mirisa se vrši u posebnoj laboratoriji sa opremom kojom se precizno kontroliše vlažnost i temperatura. Cilj je jasan, a to je da po pitanju mirisa svaki auto pruži zadovoljavajući komfor.

Pritom, "smellmasteri" moraju da reaguju brzo jer se mozak postepeno navikava na neki miris. Imaju svega nekoliko minuta, a potom moraju da se "resetuju". Ino to radi tako da "onjuši" svoju ruku u predelu lakta. To je prepoznatljiv miris koji ga vraća na početak i omogućava prihvatanje novih mirisa.
Foto: Nissan promo
I ne samo to, njihova radna odeća ne sme da bude biti oprana deterdžentom, a ne smeju ni da budu pušači.

Takođe, hrana poput belog luka nije im dozvoljena, barem jedan dan pre posla.

Svi zainteresovani za ovaj posao mogu se prijaviti i testirati. Ukoliko se pokaže da imaju dobro razvijeno čulo mirisa, imaće priliku da obavljaju jedan i te kako zanimljiv posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: