Automobili

Sreda, 28.09.2011.

08:09

Osuđena na bičevanje jer je vozila

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je 27. septembra jednu ženu na 10 udaraca bičem jer je prekršila zabranu ženama u tom kraljevstvu da voze, naveli su aktivisti iz te zemlje.

Izvor: B92

Default images

Aktivista Samar Badavi rekao je da je Šaima Gasanija proglašena krivom jer je vozila bez vladine dozvole.

Ne postoji zakon koji ženama u Saudijskoj Arabiji zabranjuje da voze, već im to ne dozvoljavaju konzervativna verska pravila.

Današnja presuda usledila je dva dana pošto je saudijski kralj Abdulah objavio da će, prvi put u istoriji, žene imati pravo glasa i učešća na predstojećim lokalnim izborima 2015.

Presuda izrečena Gasanijevoj prva je u Saudijskoj Arabiji izrečena zbog kršenja zabrane vožnje. Ostale žene koje su vozile bile su pritvorene nekoliko dana, ali protiv njih nije bio pokrenut sudski proces.

Izvor: Beta

Pročitajte nastavak ove vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: