Subota, 05.02.2022.

08:22

Zemlja u kojoj je električni Porsche prodavaniji od svih benzinaca zajedno

Izvor: B92

Zemlja u kojoj je elektrièni Porsche prodavaniji od svih benzinaca zajedno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Bavaria

pre 2 godine

@R50

Svrati do Minhena da vidis malo bogatiji deo Nemacke ;) Cesto jedva nadjem slobodne punjace ovde. A novi punjaci nicu bukvalno nedeljno...

Gradimir

pre 2 godine

@R50
Ako je prosečna starost vozila 10 godina, odnosno godišnje se obnovi 10% voznog parka, ne možeš tih 37% da vidiš odmah na ulici, već ćeš videti 37% od 10%, tačnije 3,7%. Ako bi procenat novih EV ostao na 37% deset godina, tek tada bi došli do ukupno 37%. Znam da nije 10 godina, malo je zemalja gde je prosečna starost tolika ili manja, samo je lakše baratati okruglim brojkama.

R50

pre 2 godine

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?
(Bavaria, 06. februar 2022 02:58)
Evo me u Berlinu i gledam svojim ocima. U celom kvartu (Schöneberg), nema 2% auta na struju, a i kad ih vidim cesto je onaj WeShare.

ns posmatrac

pre 2 godine

U toj Norveskoj koja je stvarno dobro porkivena punajcima cim je neki praznik ogromni su redovi na punjacima.
Jednostavno previse vozila a mali broj punjaca i sporo punjenje u odnosu na benzin.

Drugi veci problem za Norvezane je to sto im je ove godine struja uzasno poskupela pa imaju problem da placaju racune za grejanje jer se kod njih vecina greje na struju.

Takodje i cena predjenog kilometra je veca za elektricni auto nego za recimo dizel.

Glavni razlog sto su elektricni automobili kod njih popularni je bilo ukidanje carine na vozila(carina im je 100% na auta).
A drugi razlog je bio besplatan ulazak u centar grada i neplacanje putarina.
Ali sve te povoljnosti za elektricna auta su vec poceli da im ukidaju jer mora da se placa porez i da se puni budzet.

balansero

pre 2 godine

Obožavam ove članke sa Norveškom u glavnoj ulici i priči o prodaji električnoh automobila.

Prvo i najosnovnije - Norveška sve to finansira plasiranjem kapitala koji je u velikoj meri nastao vađenjem nafte (drugim rečima - upala im kašika u med). To je delom i licemerno, jer kod sebe poboljšavaju čistoću vazduha, ali se ne gade novca koji dolazi od zagađenja tuđeg.

Drugo i mnogo bitnije - oni vrlo malo putuju kolima, na iole dalje destinacije, pa i sve mane preranog prelaska na EV padaju u drugi plan.

Kada ste poslednji put videli auto sa norveškim tablicama bilo gde, osim u samoj Norveškoj? Nema ih bre ni u ostatku Skandinavije, a kamoli negde dalje. Ti govori o tome da se ne opterećuju autonomijom, jer automobil pretežno koriste u lokalu, te im je lakše i da se odluče za kupovinu EV.

Gradimir

pre 2 godine

@prevod
Bjorn na YT kao jedan od testova EV koje proba, vozi do krajnjeg severa, na Nordkap. Skoro je došlo dotle da više ne mora preterano detaljno da planira taj put, jer su čak i tu brzi punjači postali česti. Mreža punjača je glavna stvar, a Norveška je u tome verovatno prva na svetu - zato se i prodaju EV tako dobro. Zemlja veličine Nemačke, a populacije kao Srbija je uspela u tome.

Guliver

pre 2 godine

Američko auto tržište je jedini pravi repper gde je EV i dalje na nivou statistike greške. Norveška je irelevantna po svim pitanjima na ovu temu. U celoj zemlji imaju manje automobila od Los Anđelesa.

Samo kako nama odgovara

pre 2 godine

@(La la iz Banata, 5. februar 2022 22:02)

Nije im baterijama hladno jer imaju punjace na svakom cosku u toj ledenoj vuk... Kod nas kad krenes zimi negde, podelis sa dva prolecni-letnji-jesenji domet i tako planiras gde ces da punis auto.

Bavaria

pre 2 godine

@batice
lepo sam napisao koje su olaksice u Nemackoj I ogradio sam se da pojma nemam kako je u Norveskoj.

Evo da dodam jos jednu olaksicu koje se nisam setio mada mislim da je to samo za Bavarsku, drzava pokriva do 800e troskova za ugradnju el. punjaca u kucu. Dakle punjac kupis sam a drzava pokriva ugradnju.

Bavaria

pre 2 godine

@R50

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?

Ivan

pre 2 godine

Nego jel ste primetili da vise nigde nema Tesle. A kada se samo setim do pre godinu dana nije moglo da se zivi o svetskom cudu koje ce promeniti svet i potpuno istisnuti ove prave proizvodjace automobila.

batica

pre 2 godine

@Reziel
E nemoj da navodiš te sajtove gde se nešto može pročitati,ima tu ovaj "Bavaria" koji će lepo da slaže da nema nikakvih subvencija i olakšica.Stvarno ne razumem tu potrebu da se laže,jel laže sebe ili sve nas?Norveška je bogata zemlja koja je pametno ulagala novac zarađen od nafte i sad žele u svojim gradovima da udišu čist vazduh.Ja nemam ništa protiv ali je cela situacija ekstremno daleko od ogromne većine evropskih zemalja a za nas je čist SF.

Pomet trpeze

pre 2 godine

Au brate mili što su dosadni sa tom Norveškom kao da je to Atlantida lično. Oni nisu referenca za ništa ozbiljno jer su kao tržište sitna boranija. Jesu bogato društvo ali ih je malo. Sad su oni kao prosvećeni i progresivni,a pre 50godina ni slince da ne baciš na njih,družina pijanih ribara. Sad su oni čisti u belim rukavicama a đubre se deponuje daleko od očiju, daleko od srca.

šone

pre 2 godine

Pre zdrave voznje na struju,imamo mi mnogo toga važnijeg da uradimo,kao npr.
da se zdravije hranimo
da zdravije pijemo
da zdravije zivimo

HanSolo

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.
(Kosta, 05. februar 2022 10:35)

U Norveškoj se ne plaća porez na elektrićna kola.. Tzv Moms.. A to je do cene auta.. Mislim da im je moms negde između 20-30% od cene.. Ali su sve jedno skupi.. Ali možeš ga bezplatno voziti u gradu i isto bezplatno parkirati u gradu..

mile

pre 2 godine

u norveskoj su kuce od cokolade a prozori od marmelade...
a posto je struja?
statistika je majka prevare i manipulacije.
kupuje raja sta stigne .

zonbi

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.
(CJC, 05. februar 2022 10:04)

Uh, Srbi osvedoceni borci za majcicu Zemlju. Neki dan je ovde covek savetovao kako se menja ulje u automobilu. Odvezete se do nekog sahta, odvrnete sraf za ulje i dok si rekao keks, zamenjeno ulje u autu. Dobio je i prilicno pluseva.

prevod

pre 2 godine

Da ih vidimo kad pokušaju izlet prema severu, na malim drumovima da uživaju u prirodi. Jao, posle 300km, zimi i noću, ma gde da napunim auto da se vratim kući , bre?

Reziel

pre 2 godine

Evo gledao baš po internetima malo oko Norveških subvencija za el. vozila. Oslobođeni su plaćanja PDVa od 25%, nema carine, ne plaćaju parking u gradskim zonama, ne plaćaju putarine na određenim putevima (nisam razumeo tačno, ali na nekim plaćaju 40 i 50% jeftinije). Ima još nekih taksi i koječega, ali najbolji je možda primer:

VW Golf sa SUS motorom sa carinom, PDV-om i taksama izadje 34.000 eur (cena pre uvoza 23.000 eur).

VW eGolf je 33.500eur. (cena pre uvoza 33.000 eur).

I za kraj, Porsche Taycan sa subvencijama izadje oko 89.000 eura. I dalje je to skup auto, ali daleko jeftiniji nego u drugim zemljama.
Sajt je elbil.no pa vidite sami, ima i na engleskom.

Bavaria

pre 2 godine

@Kimi R, sa obzirom da si kulturno pitao, probacu da ti odgovorim prekp svog primera. O kakvim olaksicama pricas? Evo na mom primeru u Nemackoj, el. auto me je kostao skuplje od sus pandana cak i kad se vrati bafa. Godisnji porez mi je 0, no za benzinca do 2000cc je porez 60e godisnje. Nije neka razlika. Besplatno parkiranje u centru do 2 sata, smesno je za spominjati. Cena struje za 100km vrlo slicna kao i dizel a recimo 10% jeftinija da vozis benzinca.
To su beneficije da predjem na el auto? Nema sanse da bi ova sitnina bila presudna ni za mene a kamoli nekog Norvezanina.
Nameti na sus? isti kao i svih prethodnih godina. nista nije skuplje da registrujes benzinca sad nego pre 10 godina. Dizel se isteruje ali samo stari motori.

Ukratko, nisu presli zbog beneficija. Slazem se da je malo ko presao zbog zastite zivotne sredine. Ali sam osecaj u voznji kao i recimo cena odrzavanja I vrlo mali gubitak vrednsti kroz godine i onda kao jagoda na vrhu, i ne zagadjuje okolinu...da svi su kupili i kupovace...

To vise nije ni budućnost, to je uveliko sadasnjost za moderan svet...za zemlje treceg sveta pa sta da ti kazem, nisu za dzabe zemlje treceg sveta...u rangu sa africkim zemljama...

R50

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????
Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...
(Bavaria, 05. februar 2022 10:05)
Potpisujes se sa Bavarska ali ne bih rekao da zaista zivis tamo jer su elektricna vozila u Nemackoj u smesnom procentu. Sto nije ni cudo jer se u Nemackoj dosta vozi, a tek ako odes na hrvatsko primorje gde masovno dolaze ljudi iz zapadne Evrope oni sto dodju sa autom na struju su na nivou statisticke greske. Sto naravno i ne cudi jer je autonomija smesna i zahteva da voziš kao puž u idealnim vremenskim uslovima, bez previše uzbrdica.
I uzgred subjektivno mišljenje - mustang mach E izgleda uživo kao kineska auto igračka sa aliexpressa. Jezivo.

Marko

pre 2 godine

Kosta, tako je prijatelju. Ali počeli su da udaraju po ušima i ove sto su kupili el vozila, na primer u Oslu struja otišla 6 puta za mesec dana pa ga ti puni na vazduh.
pozdrav iz Skandinavije

[:]

pre 2 godine

Evo par cinjenica koje ce da vam pokvare dan:
- Struje ce biti dovoljno
- Mreza punjaca raste svaki dan
- Domet sa jednim punjenjem baterije postaje sve veci
- Litijumske baterije se uspesno recikliraju
- Sve vise drzava podstice prelazak na elektricna vozila
- Proizvodjaci elektricnih automobila imaju sve veci profit
- Vodonik kao gorivo nece da zazivi

Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da se sekirate.

svasta

pre 2 godine

Uvozice Norvezani polovne Golfove sa Balkana ubrzo.
(The Edge, 05. februar 2022 11:32)

Da, da, bas si u pravu. U prvih 10 nijedan sa cenom ispod 50k eura i bas ce da potrce za balkanskim krsevima doteranim iz Nemacke. Koliko samo nasi ljudi mogu da budu glupi i misle da su najpametniji na svetu - posebno oni koji bi pojeli i ..... samo da prodju sto jeftinije!

Halo Bing...

pre 2 godine

Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.
(Pravedni, 05. februar 2022 09:29)
Od You tube stručnjaka gori su samo Tik Tok imenjaci.

Kosta

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.

CJC

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.

Bavaria

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????

Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...

Pravedni

pre 2 godine

Uskoro ocekujte klipove na TikTok-u kako vlasnici istih lupaju palicom ili cekicem ove elektricne automobile kao i oni sto su izlupali javno BMW, Mercedes, Cadillac, Infiniti, Bentley...
Za one koji ne znaju, da pojasnim. Vlasnici novih, potpuno novih vozila razocarani u kvalitet i ucestale kvarove, javno snimaju lupanje ili polivanje benzinom i paljenje svojh premijum luksuznih vozila.
Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.

Mance

pre 2 godine

Ne znam koliko je ova analiza bas tacna, jer u relanosti ja vidim neverovatan rast kineskih elektro mobila! Oni su po mojoj proceni na prvom mestu a ne brendovi koji su navedeni.

ne znadem

pre 2 godine

Ili svi imaju kuće/garaže sa 230V, ili je mreža javnih punionica strujom tako lepo razgranata da ne moraš brinuti gde napuniti?

Kosta

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.

CJC

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.

zonbi

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.
(CJC, 05. februar 2022 10:04)

Uh, Srbi osvedoceni borci za majcicu Zemlju. Neki dan je ovde covek savetovao kako se menja ulje u automobilu. Odvezete se do nekog sahta, odvrnete sraf za ulje i dok si rekao keks, zamenjeno ulje u autu. Dobio je i prilicno pluseva.

ne znadem

pre 2 godine

Ili svi imaju kuće/garaže sa 230V, ili je mreža javnih punionica strujom tako lepo razgranata da ne moraš brinuti gde napuniti?

Halo Bing...

pre 2 godine

Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.
(Pravedni, 05. februar 2022 09:29)
Od You tube stručnjaka gori su samo Tik Tok imenjaci.

Marko

pre 2 godine

Kosta, tako je prijatelju. Ali počeli su da udaraju po ušima i ove sto su kupili el vozila, na primer u Oslu struja otišla 6 puta za mesec dana pa ga ti puni na vazduh.
pozdrav iz Skandinavije

Pomet trpeze

pre 2 godine

Au brate mili što su dosadni sa tom Norveškom kao da je to Atlantida lično. Oni nisu referenca za ništa ozbiljno jer su kao tržište sitna boranija. Jesu bogato društvo ali ih je malo. Sad su oni kao prosvećeni i progresivni,a pre 50godina ni slince da ne baciš na njih,družina pijanih ribara. Sad su oni čisti u belim rukavicama a đubre se deponuje daleko od očiju, daleko od srca.

Bavaria

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????

Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...

Reziel

pre 2 godine

Evo gledao baš po internetima malo oko Norveških subvencija za el. vozila. Oslobođeni su plaćanja PDVa od 25%, nema carine, ne plaćaju parking u gradskim zonama, ne plaćaju putarine na određenim putevima (nisam razumeo tačno, ali na nekim plaćaju 40 i 50% jeftinije). Ima još nekih taksi i koječega, ali najbolji je možda primer:

VW Golf sa SUS motorom sa carinom, PDV-om i taksama izadje 34.000 eur (cena pre uvoza 23.000 eur).

VW eGolf je 33.500eur. (cena pre uvoza 33.000 eur).

I za kraj, Porsche Taycan sa subvencijama izadje oko 89.000 eura. I dalje je to skup auto, ali daleko jeftiniji nego u drugim zemljama.
Sajt je elbil.no pa vidite sami, ima i na engleskom.

[:]

pre 2 godine

Evo par cinjenica koje ce da vam pokvare dan:
- Struje ce biti dovoljno
- Mreza punjaca raste svaki dan
- Domet sa jednim punjenjem baterije postaje sve veci
- Litijumske baterije se uspesno recikliraju
- Sve vise drzava podstice prelazak na elektricna vozila
- Proizvodjaci elektricnih automobila imaju sve veci profit
- Vodonik kao gorivo nece da zazivi

Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da se sekirate.

Bavaria

pre 2 godine

@Kimi R, sa obzirom da si kulturno pitao, probacu da ti odgovorim prekp svog primera. O kakvim olaksicama pricas? Evo na mom primeru u Nemackoj, el. auto me je kostao skuplje od sus pandana cak i kad se vrati bafa. Godisnji porez mi je 0, no za benzinca do 2000cc je porez 60e godisnje. Nije neka razlika. Besplatno parkiranje u centru do 2 sata, smesno je za spominjati. Cena struje za 100km vrlo slicna kao i dizel a recimo 10% jeftinija da vozis benzinca.
To su beneficije da predjem na el auto? Nema sanse da bi ova sitnina bila presudna ni za mene a kamoli nekog Norvezanina.
Nameti na sus? isti kao i svih prethodnih godina. nista nije skuplje da registrujes benzinca sad nego pre 10 godina. Dizel se isteruje ali samo stari motori.

Ukratko, nisu presli zbog beneficija. Slazem se da je malo ko presao zbog zastite zivotne sredine. Ali sam osecaj u voznji kao i recimo cena odrzavanja I vrlo mali gubitak vrednsti kroz godine i onda kao jagoda na vrhu, i ne zagadjuje okolinu...da svi su kupili i kupovace...

To vise nije ni budućnost, to je uveliko sadasnjost za moderan svet...za zemlje treceg sveta pa sta da ti kazem, nisu za dzabe zemlje treceg sveta...u rangu sa africkim zemljama...

šone

pre 2 godine

Pre zdrave voznje na struju,imamo mi mnogo toga važnijeg da uradimo,kao npr.
da se zdravije hranimo
da zdravije pijemo
da zdravije zivimo

batica

pre 2 godine

@Reziel
E nemoj da navodiš te sajtove gde se nešto može pročitati,ima tu ovaj "Bavaria" koji će lepo da slaže da nema nikakvih subvencija i olakšica.Stvarno ne razumem tu potrebu da se laže,jel laže sebe ili sve nas?Norveška je bogata zemlja koja je pametno ulagala novac zarađen od nafte i sad žele u svojim gradovima da udišu čist vazduh.Ja nemam ništa protiv ali je cela situacija ekstremno daleko od ogromne većine evropskih zemalja a za nas je čist SF.

svasta

pre 2 godine

Uvozice Norvezani polovne Golfove sa Balkana ubrzo.
(The Edge, 05. februar 2022 11:32)

Da, da, bas si u pravu. U prvih 10 nijedan sa cenom ispod 50k eura i bas ce da potrce za balkanskim krsevima doteranim iz Nemacke. Koliko samo nasi ljudi mogu da budu glupi i misle da su najpametniji na svetu - posebno oni koji bi pojeli i ..... samo da prodju sto jeftinije!

Mance

pre 2 godine

Ne znam koliko je ova analiza bas tacna, jer u relanosti ja vidim neverovatan rast kineskih elektro mobila! Oni su po mojoj proceni na prvom mestu a ne brendovi koji su navedeni.

R50

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????
Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...
(Bavaria, 05. februar 2022 10:05)
Potpisujes se sa Bavarska ali ne bih rekao da zaista zivis tamo jer su elektricna vozila u Nemackoj u smesnom procentu. Sto nije ni cudo jer se u Nemackoj dosta vozi, a tek ako odes na hrvatsko primorje gde masovno dolaze ljudi iz zapadne Evrope oni sto dodju sa autom na struju su na nivou statisticke greske. Sto naravno i ne cudi jer je autonomija smesna i zahteva da voziš kao puž u idealnim vremenskim uslovima, bez previše uzbrdica.
I uzgred subjektivno mišljenje - mustang mach E izgleda uživo kao kineska auto igračka sa aliexpressa. Jezivo.

mile

pre 2 godine

u norveskoj su kuce od cokolade a prozori od marmelade...
a posto je struja?
statistika je majka prevare i manipulacije.
kupuje raja sta stigne .

Guliver

pre 2 godine

Američko auto tržište je jedini pravi repper gde je EV i dalje na nivou statistike greške. Norveška je irelevantna po svim pitanjima na ovu temu. U celoj zemlji imaju manje automobila od Los Anđelesa.

Gradimir

pre 2 godine

@prevod
Bjorn na YT kao jedan od testova EV koje proba, vozi do krajnjeg severa, na Nordkap. Skoro je došlo dotle da više ne mora preterano detaljno da planira taj put, jer su čak i tu brzi punjači postali česti. Mreža punjača je glavna stvar, a Norveška je u tome verovatno prva na svetu - zato se i prodaju EV tako dobro. Zemlja veličine Nemačke, a populacije kao Srbija je uspela u tome.

Pravedni

pre 2 godine

Uskoro ocekujte klipove na TikTok-u kako vlasnici istih lupaju palicom ili cekicem ove elektricne automobile kao i oni sto su izlupali javno BMW, Mercedes, Cadillac, Infiniti, Bentley...
Za one koji ne znaju, da pojasnim. Vlasnici novih, potpuno novih vozila razocarani u kvalitet i ucestale kvarove, javno snimaju lupanje ili polivanje benzinom i paljenje svojh premijum luksuznih vozila.
Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.

balansero

pre 2 godine

Obožavam ove članke sa Norveškom u glavnoj ulici i priči o prodaji električnoh automobila.

Prvo i najosnovnije - Norveška sve to finansira plasiranjem kapitala koji je u velikoj meri nastao vađenjem nafte (drugim rečima - upala im kašika u med). To je delom i licemerno, jer kod sebe poboljšavaju čistoću vazduha, ali se ne gade novca koji dolazi od zagađenja tuđeg.

Drugo i mnogo bitnije - oni vrlo malo putuju kolima, na iole dalje destinacije, pa i sve mane preranog prelaska na EV padaju u drugi plan.

Kada ste poslednji put videli auto sa norveškim tablicama bilo gde, osim u samoj Norveškoj? Nema ih bre ni u ostatku Skandinavije, a kamoli negde dalje. Ti govori o tome da se ne opterećuju autonomijom, jer automobil pretežno koriste u lokalu, te im je lakše i da se odluče za kupovinu EV.

prevod

pre 2 godine

Da ih vidimo kad pokušaju izlet prema severu, na malim drumovima da uživaju u prirodi. Jao, posle 300km, zimi i noću, ma gde da napunim auto da se vratim kući , bre?

ns posmatrac

pre 2 godine

U toj Norveskoj koja je stvarno dobro porkivena punajcima cim je neki praznik ogromni su redovi na punjacima.
Jednostavno previse vozila a mali broj punjaca i sporo punjenje u odnosu na benzin.

Drugi veci problem za Norvezane je to sto im je ove godine struja uzasno poskupela pa imaju problem da placaju racune za grejanje jer se kod njih vecina greje na struju.

Takodje i cena predjenog kilometra je veca za elektricni auto nego za recimo dizel.

Glavni razlog sto su elektricni automobili kod njih popularni je bilo ukidanje carine na vozila(carina im je 100% na auta).
A drugi razlog je bio besplatan ulazak u centar grada i neplacanje putarina.
Ali sve te povoljnosti za elektricna auta su vec poceli da im ukidaju jer mora da se placa porez i da se puni budzet.

HanSolo

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.
(Kosta, 05. februar 2022 10:35)

U Norveškoj se ne plaća porez na elektrićna kola.. Tzv Moms.. A to je do cene auta.. Mislim da im je moms negde između 20-30% od cene.. Ali su sve jedno skupi.. Ali možeš ga bezplatno voziti u gradu i isto bezplatno parkirati u gradu..

Bavaria

pre 2 godine

@batice
lepo sam napisao koje su olaksice u Nemackoj I ogradio sam se da pojma nemam kako je u Norveskoj.

Evo da dodam jos jednu olaksicu koje se nisam setio mada mislim da je to samo za Bavarsku, drzava pokriva do 800e troskova za ugradnju el. punjaca u kucu. Dakle punjac kupis sam a drzava pokriva ugradnju.

Bavaria

pre 2 godine

@R50

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?

Ivan

pre 2 godine

Nego jel ste primetili da vise nigde nema Tesle. A kada se samo setim do pre godinu dana nije moglo da se zivi o svetskom cudu koje ce promeniti svet i potpuno istisnuti ove prave proizvodjace automobila.

R50

pre 2 godine

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?
(Bavaria, 06. februar 2022 02:58)
Evo me u Berlinu i gledam svojim ocima. U celom kvartu (Schöneberg), nema 2% auta na struju, a i kad ih vidim cesto je onaj WeShare.

Samo kako nama odgovara

pre 2 godine

@(La la iz Banata, 5. februar 2022 22:02)

Nije im baterijama hladno jer imaju punjace na svakom cosku u toj ledenoj vuk... Kod nas kad krenes zimi negde, podelis sa dva prolecni-letnji-jesenji domet i tako planiras gde ces da punis auto.

Bavaria

pre 2 godine

@R50

Svrati do Minhena da vidis malo bogatiji deo Nemacke ;) Cesto jedva nadjem slobodne punjace ovde. A novi punjaci nicu bukvalno nedeljno...

Gradimir

pre 2 godine

@R50
Ako je prosečna starost vozila 10 godina, odnosno godišnje se obnovi 10% voznog parka, ne možeš tih 37% da vidiš odmah na ulici, već ćeš videti 37% od 10%, tačnije 3,7%. Ako bi procenat novih EV ostao na 37% deset godina, tek tada bi došli do ukupno 37%. Znam da nije 10 godina, malo je zemalja gde je prosečna starost tolika ili manja, samo je lakše baratati okruglim brojkama.

Bavaria

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????

Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...

Pravedni

pre 2 godine

Uskoro ocekujte klipove na TikTok-u kako vlasnici istih lupaju palicom ili cekicem ove elektricne automobile kao i oni sto su izlupali javno BMW, Mercedes, Cadillac, Infiniti, Bentley...
Za one koji ne znaju, da pojasnim. Vlasnici novih, potpuno novih vozila razocarani u kvalitet i ucestale kvarove, javno snimaju lupanje ili polivanje benzinom i paljenje svojh premijum luksuznih vozila.
Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.

Mance

pre 2 godine

Ne znam koliko je ova analiza bas tacna, jer u relanosti ja vidim neverovatan rast kineskih elektro mobila! Oni su po mojoj proceni na prvom mestu a ne brendovi koji su navedeni.

prevod

pre 2 godine

Da ih vidimo kad pokušaju izlet prema severu, na malim drumovima da uživaju u prirodi. Jao, posle 300km, zimi i noću, ma gde da napunim auto da se vratim kući , bre?

[:]

pre 2 godine

Evo par cinjenica koje ce da vam pokvare dan:
- Struje ce biti dovoljno
- Mreza punjaca raste svaki dan
- Domet sa jednim punjenjem baterije postaje sve veci
- Litijumske baterije se uspesno recikliraju
- Sve vise drzava podstice prelazak na elektricna vozila
- Proizvodjaci elektricnih automobila imaju sve veci profit
- Vodonik kao gorivo nece da zazivi

Ajd uzdravlje, i nemojte mnogo da se sekirate.

R50

pre 2 godine

Ajde Srbi, ubedite svet da su el. vozila prevara veka ????
Ode svet, vise ne vekovima, vec milenijuma daleko dok se vi gusite u dizelu...
(Bavaria, 05. februar 2022 10:05)
Potpisujes se sa Bavarska ali ne bih rekao da zaista zivis tamo jer su elektricna vozila u Nemackoj u smesnom procentu. Sto nije ni cudo jer se u Nemackoj dosta vozi, a tek ako odes na hrvatsko primorje gde masovno dolaze ljudi iz zapadne Evrope oni sto dodju sa autom na struju su na nivou statisticke greske. Sto naravno i ne cudi jer je autonomija smesna i zahteva da voziš kao puž u idealnim vremenskim uslovima, bez previše uzbrdica.
I uzgred subjektivno mišljenje - mustang mach E izgleda uživo kao kineska auto igračka sa aliexpressa. Jezivo.

CJC

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.

Kosta

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.

Pomet trpeze

pre 2 godine

Au brate mili što su dosadni sa tom Norveškom kao da je to Atlantida lično. Oni nisu referenca za ništa ozbiljno jer su kao tržište sitna boranija. Jesu bogato društvo ali ih je malo. Sad su oni kao prosvećeni i progresivni,a pre 50godina ni slince da ne baciš na njih,družina pijanih ribara. Sad su oni čisti u belim rukavicama a đubre se deponuje daleko od očiju, daleko od srca.

Bavaria

pre 2 godine

@Kimi R, sa obzirom da si kulturno pitao, probacu da ti odgovorim prekp svog primera. O kakvim olaksicama pricas? Evo na mom primeru u Nemackoj, el. auto me je kostao skuplje od sus pandana cak i kad se vrati bafa. Godisnji porez mi je 0, no za benzinca do 2000cc je porez 60e godisnje. Nije neka razlika. Besplatno parkiranje u centru do 2 sata, smesno je za spominjati. Cena struje za 100km vrlo slicna kao i dizel a recimo 10% jeftinija da vozis benzinca.
To su beneficije da predjem na el auto? Nema sanse da bi ova sitnina bila presudna ni za mene a kamoli nekog Norvezanina.
Nameti na sus? isti kao i svih prethodnih godina. nista nije skuplje da registrujes benzinca sad nego pre 10 godina. Dizel se isteruje ali samo stari motori.

Ukratko, nisu presli zbog beneficija. Slazem se da je malo ko presao zbog zastite zivotne sredine. Ali sam osecaj u voznji kao i recimo cena odrzavanja I vrlo mali gubitak vrednsti kroz godine i onda kao jagoda na vrhu, i ne zagadjuje okolinu...da svi su kupili i kupovace...

To vise nije ni budućnost, to je uveliko sadasnjost za moderan svet...za zemlje treceg sveta pa sta da ti kazem, nisu za dzabe zemlje treceg sveta...u rangu sa africkim zemljama...

mile

pre 2 godine

u norveskoj su kuce od cokolade a prozori od marmelade...
a posto je struja?
statistika je majka prevare i manipulacije.
kupuje raja sta stigne .

Gradimir

pre 2 godine

@prevod
Bjorn na YT kao jedan od testova EV koje proba, vozi do krajnjeg severa, na Nordkap. Skoro je došlo dotle da više ne mora preterano detaljno da planira taj put, jer su čak i tu brzi punjači postali česti. Mreža punjača je glavna stvar, a Norveška je u tome verovatno prva na svetu - zato se i prodaju EV tako dobro. Zemlja veličine Nemačke, a populacije kao Srbija je uspela u tome.

Ivan

pre 2 godine

Nego jel ste primetili da vise nigde nema Tesle. A kada se samo setim do pre godinu dana nije moglo da se zivi o svetskom cudu koje ce promeniti svet i potpuno istisnuti ove prave proizvodjace automobila.

Guliver

pre 2 godine

Američko auto tržište je jedini pravi repper gde je EV i dalje na nivou statistike greške. Norveška je irelevantna po svim pitanjima na ovu temu. U celoj zemlji imaju manje automobila od Los Anđelesa.

Marko

pre 2 godine

Kosta, tako je prijatelju. Ali počeli su da udaraju po ušima i ove sto su kupili el vozila, na primer u Oslu struja otišla 6 puta za mesec dana pa ga ti puni na vazduh.
pozdrav iz Skandinavije

svasta

pre 2 godine

Uvozice Norvezani polovne Golfove sa Balkana ubrzo.
(The Edge, 05. februar 2022 11:32)

Da, da, bas si u pravu. U prvih 10 nijedan sa cenom ispod 50k eura i bas ce da potrce za balkanskim krsevima doteranim iz Nemacke. Koliko samo nasi ljudi mogu da budu glupi i misle da su najpametniji na svetu - posebno oni koji bi pojeli i ..... samo da prodju sto jeftinije!

zonbi

pre 2 godine

Šta ih briga, nit se baterije proizvode kod njih nit će otpad ostati kod njih (u Bosni će završiti). Tako da, kod njih će definitivno imati efekta...a koga briga za majku Zemlju.
(CJC, 05. februar 2022 10:04)

Uh, Srbi osvedoceni borci za majcicu Zemlju. Neki dan je ovde covek savetovao kako se menja ulje u automobilu. Odvezete se do nekog sahta, odvrnete sraf za ulje i dok si rekao keks, zamenjeno ulje u autu. Dobio je i prilicno pluseva.

Bavaria

pre 2 godine

@R50

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?

ne znadem

pre 2 godine

Ili svi imaju kuće/garaže sa 230V, ili je mreža javnih punionica strujom tako lepo razgranata da ne moraš brinuti gde napuniti?

batica

pre 2 godine

@Reziel
E nemoj da navodiš te sajtove gde se nešto može pročitati,ima tu ovaj "Bavaria" koji će lepo da slaže da nema nikakvih subvencija i olakšica.Stvarno ne razumem tu potrebu da se laže,jel laže sebe ili sve nas?Norveška je bogata zemlja koja je pametno ulagala novac zarađen od nafte i sad žele u svojim gradovima da udišu čist vazduh.Ja nemam ništa protiv ali je cela situacija ekstremno daleko od ogromne većine evropskih zemalja a za nas je čist SF.

Samo kako nama odgovara

pre 2 godine

@(La la iz Banata, 5. februar 2022 22:02)

Nije im baterijama hladno jer imaju punjace na svakom cosku u toj ledenoj vuk... Kod nas kad krenes zimi negde, podelis sa dva prolecni-letnji-jesenji domet i tako planiras gde ces da punis auto.

balansero

pre 2 godine

Obožavam ove članke sa Norveškom u glavnoj ulici i priči o prodaji električnoh automobila.

Prvo i najosnovnije - Norveška sve to finansira plasiranjem kapitala koji je u velikoj meri nastao vađenjem nafte (drugim rečima - upala im kašika u med). To je delom i licemerno, jer kod sebe poboljšavaju čistoću vazduha, ali se ne gade novca koji dolazi od zagađenja tuđeg.

Drugo i mnogo bitnije - oni vrlo malo putuju kolima, na iole dalje destinacije, pa i sve mane preranog prelaska na EV padaju u drugi plan.

Kada ste poslednji put videli auto sa norveškim tablicama bilo gde, osim u samoj Norveškoj? Nema ih bre ni u ostatku Skandinavije, a kamoli negde dalje. Ti govori o tome da se ne opterećuju autonomijom, jer automobil pretežno koriste u lokalu, te im je lakše i da se odluče za kupovinu EV.

ns posmatrac

pre 2 godine

U toj Norveskoj koja je stvarno dobro porkivena punajcima cim je neki praznik ogromni su redovi na punjacima.
Jednostavno previse vozila a mali broj punjaca i sporo punjenje u odnosu na benzin.

Drugi veci problem za Norvezane je to sto im je ove godine struja uzasno poskupela pa imaju problem da placaju racune za grejanje jer se kod njih vecina greje na struju.

Takodje i cena predjenog kilometra je veca za elektricni auto nego za recimo dizel.

Glavni razlog sto su elektricni automobili kod njih popularni je bilo ukidanje carine na vozila(carina im je 100% na auta).
A drugi razlog je bio besplatan ulazak u centar grada i neplacanje putarina.
Ali sve te povoljnosti za elektricna auta su vec poceli da im ukidaju jer mora da se placa porez i da se puni budzet.

R50

pre 2 godine

statistika kaze da je prosek registrovanih novih el vozila u Nemackoj u poslednja 3 meseca preko 37%.
I dalje mislis da je to zanemarljivo mali procenat?
(Bavaria, 06. februar 2022 02:58)
Evo me u Berlinu i gledam svojim ocima. U celom kvartu (Schöneberg), nema 2% auta na struju, a i kad ih vidim cesto je onaj WeShare.

HanSolo

pre 2 godine

Uz ove inf. molim da autor navede i cene e-modela i kolike subvencije daje država. Naravno koje sve pogodonosti još postoje ali i ograničenja (čitaj kazne) za kupce sus vozila. To bila mnogo bolja slika svega, ovako liči na još jednu propagandnu agendu e-automobila.
(Kosta, 05. februar 2022 10:35)

U Norveškoj se ne plaća porez na elektrićna kola.. Tzv Moms.. A to je do cene auta.. Mislim da im je moms negde između 20-30% od cene.. Ali su sve jedno skupi.. Ali možeš ga bezplatno voziti u gradu i isto bezplatno parkirati u gradu..

Reziel

pre 2 godine

Evo gledao baš po internetima malo oko Norveških subvencija za el. vozila. Oslobođeni su plaćanja PDVa od 25%, nema carine, ne plaćaju parking u gradskim zonama, ne plaćaju putarine na određenim putevima (nisam razumeo tačno, ali na nekim plaćaju 40 i 50% jeftinije). Ima još nekih taksi i koječega, ali najbolji je možda primer:

VW Golf sa SUS motorom sa carinom, PDV-om i taksama izadje 34.000 eur (cena pre uvoza 23.000 eur).

VW eGolf je 33.500eur. (cena pre uvoza 33.000 eur).

I za kraj, Porsche Taycan sa subvencijama izadje oko 89.000 eura. I dalje je to skup auto, ali daleko jeftiniji nego u drugim zemljama.
Sajt je elbil.no pa vidite sami, ima i na engleskom.

Gradimir

pre 2 godine

@R50
Ako je prosečna starost vozila 10 godina, odnosno godišnje se obnovi 10% voznog parka, ne možeš tih 37% da vidiš odmah na ulici, već ćeš videti 37% od 10%, tačnije 3,7%. Ako bi procenat novih EV ostao na 37% deset godina, tek tada bi došli do ukupno 37%. Znam da nije 10 godina, malo je zemalja gde je prosečna starost tolika ili manja, samo je lakše baratati okruglim brojkama.

Bavaria

pre 2 godine

@batice
lepo sam napisao koje su olaksice u Nemackoj I ogradio sam se da pojma nemam kako je u Norveskoj.

Evo da dodam jos jednu olaksicu koje se nisam setio mada mislim da je to samo za Bavarsku, drzava pokriva do 800e troskova za ugradnju el. punjaca u kucu. Dakle punjac kupis sam a drzava pokriva ugradnju.

Bavaria

pre 2 godine

@R50

Svrati do Minhena da vidis malo bogatiji deo Nemacke ;) Cesto jedva nadjem slobodne punjace ovde. A novi punjaci nicu bukvalno nedeljno...

Halo Bing...

pre 2 godine

Najvise toga mozete videti na TikTok platformi.
(Pravedni, 05. februar 2022 09:29)
Od You tube stručnjaka gori su samo Tik Tok imenjaci.

šone

pre 2 godine

Pre zdrave voznje na struju,imamo mi mnogo toga važnijeg da uradimo,kao npr.
da se zdravije hranimo
da zdravije pijemo
da zdravije zivimo