Sreda, 07.07.2010.

11:25

Portugal: prva stanica za punjenje

U Portugalu je svečano otvorena prva stanica za punjenje automobila na elektro pogon. Tom prilikom, portugalski premijer José Sócrates vozio je nekoliko kilometara električno vozilo Nissan Leaf do stanice za punjenje smeštene blizu Parka Nacija u Lisabonu.

Izvor: B92

Default images

Lisabonska stanica za punjenje je prva od 1300 redovnih stanica koje će MOBI.E – portugalski kolegijum za stanice za punjenje – izgraditi u 25 gradova širom te zemlje do leta 2011.

Mreža za punjenje je deo ugovora koji su u decembru 2008. potpisali Alijansa Renault-Nissan i portugalska vlada u svrhu utvrđivanja osnovnih uslova za implementaciju programa mobilnosti s nultom emisijom štetnih gasova u Portugalu.

Nissan Leaf kreće u prodaju u decembru u Japanu, Americi i na odabranim tržištima u Evropi, uključujući Portugal. Do 2012. će se taj automobil prodavati širom sveta.

Cena Nissan Leafa u Portugalu će iznositi 29.955 evra nakon 5.000 evra dotiranih od strane države radi podsticaja kupovine ekoloških vozila. Kupci električnih vozila u Portugalu će, uz ostale olakšice, biti oslobođeni plaćanja godišnje naknade za putarine.

Nissan Leaf nudi jednake performanse i praktičnost poput standardnog hatchback vozila s pet mesta, ali bez izduvnih gasova. Njegova autonomija iznosi 160 km (u gradskoj vožnji), a to je, po Nissanovim očekivanjima, dovoljno da odgovori na potrebe mnogobrojnih vozača. Prema Nissanovom istraživanju, 80% ljudi na svetu prosečno pređe manje od 100 km dnevno.

Proizvodnja Leafa u Britaniji

Istražujemo: Potera za Litijumom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: